Пета јубиларна мајсторска радионица за младе пијанисте VIVA LA MUSICA

У Вијећници Банског двора 4. и 5. фебруара (субота и недјеља) 2023. године, одржаће се пета јубиларна мајсторска радионица за младе пијанисте основних и средњих музичких школа под називом VIVA LA MUSICA. Радионицу ће, као и до сада, водити бањалучка пијанисткиња и музички педагог Јасна Ђуровић. Циљ радионице је омогућити младим пијанистима развој технике и интерпретације, те указати на начине вјежбања који дају боље резултате.

Сваки полазник ће имати један  или два индивидуална часа, у зависности броја пријављених.

Полазници могу да се пријаве на мејл: jasna74.jd@gmail.com од понедјељка 23. јануара до уторка 31. јануара 2023. године, а привилегију да учествују у овој бесплатној радионици добиће првих 15 заинтересованих и пријављених полазника који су у пријави на наведену мејл адресу дужни доставити кратку биографију и контакт телефон.

Полазници који буду изабрани требају припремити једно или више дјела из клавирске литературе. Радионица ће се одржати у Вијећници Банског двора, а о прецизним терминима и сатници сви пријављени ће бити благовремено обавјештени.

Завршни концерт и додјела диплома биће одржан 5. фебруара у 18.00 часова у Концертној дворани Банског двора, а на концеру ће наступити најталентованији и најуспјешнији полазници.

Јасна Ђуровић, пијаниста и професор клавира

Јасна Ђуровић је рођена у Бањој Луци, гдје завршава основно музичко образовање у класи проф. Бранке Кузмановић, а средњу музичку школу у Земуну у музичкој школи „Коста Манојловић“, у класи проф.Тање Јаблановић. Дипломирала је на Академији умјетности у Бањој Луци 2002.године у класи проф. Невене Поповић. Била је стипендиста Фонда „Петар Кочић“ који се додијељујуе студентима са највишим просјеком оцјена. Наступала је као солиста и у камерним саставима у току студија.

Одржала је солистички концерт у Народном позоришту Републике Српске (2002. године), концерт клавирског дуа са колегиницом Дијаном Зрнић у Вијећници Банског двора 1999.године, а године 2021. године клавирски дуо THE WOLVES којег чине Јасна Ђуровић и Борко Милојковић из Београда одржао је цјеловечерњи концерт у Банском двору – Културном центру. У току студија снимала је дјела Едварда Грига и Сергеја Рахмањинова за потребе Радио телевизије Републике Српске. Полуфиналиста је међународног пијанистичког конкурса Grand Korceteum у Атини 2000. године у дисциплини клавирски дуо. Ипак, највеће афинитете показује за клавирску педагогију о чему свједоче многобројни успјеси њених ученика,како у земљи,тако и у иностранству.

Била је и члан жирија на многим такмичењима у Шапцу, Београду, Крагујевцу, Смедереву, Бијељини, Бањој Луци, Приједору, Источном Сарајеву и Брчком. Њени ученици су награђивани од стране матичне сколе „Владо Милошевић“ као најуспјешнији.

Усавршавала се на многобројним мајсторским курсевима код еминентних клавирских педагога и пијаниста као што су Невена Поповић, Александар Сердар, Наташа Вељковић, Мариа Немцова,Владимир Милошевић, Арбо Валдма.Сарађује и са нашом пијанисткињом Љиљаном Вукељом, редовним професором на ФМУ у Београду  Радила је и као демонстратор корепетитор на Академији умјетности на одсјеку за драмску умјетност. Сарађивала је и са Народним позориштем Републике Српске у раду на представи „Како засмејати господара“ у режији Кокана Младеновића, гдје је имала улогу музичара чија се музика прожимала кроз цијелу представу.

Суоснивач је и идејни носилац првог пијанистичког такмичења у БиХ, “Бањалучког бијенала“. Одржала је мајсторски пијанистички курс за ученике основне школе „Markos Portugal“ у Добоју 2006. године као и музичку радионицу VIVA LA MUSICA за ученике основних и средњих музичких школа 2019. и 2020. године коју је подржао Бански двор -Културни центар. Иза себе има 29 година радног искуства у клавирској педагогији. Сарађује са многим пијанистима и клавирским педагозима из земље и региона. Вратила се на музичку сцену солистичким наступом на концерту професора музичке школе „Владо Милошевић„ у децембру 2020. године. Наступила је и као гост на концерту пијанисте Борка Милојковића у Београду у Артгет галерији Културног центра Београд гдје са њим наступила у клавирском дуу. Посљедње 2 године активна је као солиста и камерни музичар. Циљ њеног дјеловања је његовање и усмјеравање младих талената и перспективних младих умјетника да се баве умјетничком музиком и да чувају њене традиционалне вриједности кроз јавне наступе, концерте, пијанистичка тамичења. Тренутно је запослена у Умјетничкој школи „Владо Милошевић“ као професор клавира.

Share