Пројекција документарног филма МИНИСТАР – БАН – ПЕРИКЛЕ (документарни филм посвећен лику и дјелу Светислава Тисе Милосављевића)

Поводом обиљежавања јубилеја 90 година постојања рада Банског двора, посебан програмски сегмент посвећен је човјеку који је најзаслужнији за прославу овако значајне годишњице – Светиславу Тиси Милосављевићу, првом бану Врбаске бановине.

У Концертној  дворани Банског двора   9. новембра (сриједа) 2022. године   у 19.00 часова одржаће се пројекција документарног филма МИНИСТАР – БАН – ПЕРИКЛЕ (документарни филм посвећен лику и дјелу Светислава Тисе Милосављевића).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети  на билетарници Банског двора, сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

О ДОКУМЕНТАРНОМ ФИЛМУ МИНИСТАР – БАН – ПЕРИКЛЕ

Ко је био Светислав Тиса Милосављевић? Зашто Нишлије треба да га памте и шта је све учинио за Бањалуку? Одговоре на ова и бројна друга  питања о животу и дјелу Светислава Тисе Милосављевића доноси краткометражни документарни филм МИНИСТАР – БАН – ПЕРИКЛЕ, реализован у продукцији Медиа и реформ центра Ниш.

Светислав Тиса Милосављевић је рођен у Нишу 7. септембра 1882. године. Био је бригадни генерал и први бан Врбаске бановине са седиштем у Бањалуци, који је у два наврата био министар у Влади Краљевине Југославије.

Током балканских и Првог свјетског рата, израстао је у општепризнати ауторитет за питања војног саобраћаја, уз истовремено напредовање које ће му крајем 1925. године донијети и чин бригадног генерала. Захваљујући много пута потврђеној стручности и ревности, краљ Александар га је децембра 1926. године изабрао за министра саобраћаја.   Југословенски монарх је у октобру 1929. године Милосављевића поставио за намјесника у једној од девет новоформираних бановина – у Врбаској бановини.  Тај избор нипошто није био случајан: краљ је врло добро знао да веома сиромашној Врбаској бановини треба старјешина који ће ојачати повјерење оданих, придобити колебљиве и сузбити опоненте, који ће разбудити успаване народне снаге и тако Крајину повући из учмалости. На срећу тадашњих па и потоњих Крајишника, понајвише Бањалучана, краљев избор је био Светислав Тиса Милосављевић.

Филм  МИНИСТАР – БАН – ПЕРИКЛЕ поред највежнијих достигнућа и момената из живота Светислава Тисе Милосављевића, доноси још један важан угао – колико је он био важан грађанима Бањалуке и у каквом су га расположењу дочекали, а са каквим поштовањем испратили.  Према ауторској идеји др Предрага Јеленковића сценарио и режију филма МИНИСТАР -БАН -ПЕРИКЛЕ потписује Горан Станковић.

Након што је филм премијерно приказан у Србији на затварању Филмских сусрета у Нишу, пројекција и представљање филма у Банском двору ће представљати премијерно приказивање филма у Републици Српској.

Током пројекције присутнима ће се обратити ауторска екипа филма,  те историчар др Зоран Пејашиновић и Дејан Дабић, филмски критичар и умјетнички директор Београдског фестивала документарног и краткометражног филма.

Share