Премијерно извођење опере СЕДРА

ПРЕМИЈЕРНО ИЗВОЂЕЊЕ ОПЕРЕ СЕДРА (22.12.2018. ГОДИНЕ, Концертна дворана Банског двора од 20.00 часова)

Поводом обиљежавања стогодишњице завршетка Првог Свјетског рата удружење „Хор Краљица Марија“ у сарадњи са Банским двором – Културним центром организује премијеру концертног извођења нове националне опере „ СЕДРА“, композитора Мирољуба  Аранђеловића Расинског, која ће се одржати у суботу 22.12.2018. године у Концертној дворани Банског двора с почетком од 20.00 часова.
Бесплатне позивнице за оперу могу се преузети на билетарници Банског двора од петка 14. децембра од 10.00 часова.

Пројекат је од великог националног значаја за развој српског музичког стваралаштва и српске културне баштине. У пројекату“ Седра“ приказан је вијековни прогон и уништење српског народа са територије Крајине, прогони који су се одвијали за време турске и аустроугарске владавине, а који се настављају кроз Први и Други светски рат, закључно са ратом  деведесетих година прошлог вијека, као и повратак Срба на њихово огњиште.

Oпера „СЕДРА“ представља  историјско – музички приказ прогона и страдања српског народа кроз вијекове са поруком да су мир, праштање и вјера, снага једног народа.

Опера је добила име СЕДРА, по седиментној стијени, која настаје у бистрим и хладним водама. У алегоријском значењу, СЕДРА у опери представља камен овоземаљске чистоте, која израња из ријеке ради наших предака и опомиње на повратак потомства у завичај и његовање истинских вриједности.

Чињеница је да је данас све мање музичко- сценских дјела у виду опере или кантате наших савремених  аутора, која треба да представљају културну баштину, нажалост има све мање. Овим пројектом се употпуњује репертоар културног насљеђа, даје шанса најеминентнијим савременим српским ствараоцима, да објаве дјела од националног значаја.

Композитор музичко сценског спектакла“ СЕДРА“ је еминентни савремени српски композитор Мирољуб Аранђеловић Расински, добитник Вукове награде и многих других националних  признања. По  идеји доктора Влада Батножића, либрето је написала Миланка Јужбашић.

У прејекту „СЕДРА“  учествују бројни истакнути умјетници из Србије:  Тања Андријић – сопран. Наташа Јовић – Тривић – мецосопран, Вања Бисерчић – тенор и Вук Зекић – баритон.   Оркестар “ Београдски симфоничари“ , под диригентском палицом Радана Јовановића и камерни хор „ Београдски вокални ансамбл“. Организатор пројекта је „Хор Краљица Марија“ а  пројекат “ СЕДРА“ је подржало Министарство Културе Републике Србије.

Share