Представљање ауторског пројеката ПЕТРА БИЛБИЈЕ – АЗИМУТ – електроника уживо за 3Д звук и видео

У Концертној дворани Банског двора 28. фебруара (сриједа) 2024. године  у 20.00 часова

ПЕТАР БИЛБИЈА  представиће ауторски пројекат АЗИМУТ електроника уживо за 3Д звук и видео.

Овај догађај организује се у сарадњи са удружењем „ФЛУКС ЛАБ“.

Беспатне позивнице за овај догађај могу се преузети од 21. фебруара (сриједа) на билетарници Банског двора, сваким радним даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Пројекат АЗИМУТ Петра Билбије представља истраживање на пољу просторне поставке музике и дизајна звука. У посебно формираној сценској поставци, са кружним аудиторијумом и радијално постављеним озвучењем које омогућава да се звук простире и осјећа у три димензије, овај концерт прати и видео рад постављен на два екрана на супротним странама сале.

АЗИМУТ (у свом оригиналном значењу – правац, дефинисан углом у сферном координатном систему) у овом случају представља кључни принцип и концепт рада.

У поставци у којој звук ка слушаоцу долази из свих праваца, концепција музичке композиције је потпуно другачија него уобичајено, када звук стиже фронтално, са стерео система. Овдје се ради о  модуларној композицији, гдје се музички елементи (мелодије, ритмови, хармоније итд.) третирају као градивни блокови, који се покрећу у простору и у импровизаторском извођењу сачињавају композиције које сваком слушаоцу, у односу на његов положај (азимут) у аудиторијуму, звуче другачије. Тема азимута може се посматрати кроз више аспеката овог рада: кроз нагласак на просторни доживљај звука, кроз појединачне композиције гдје свака има другачији карактер (заузима другачији правац), кроз становиште и положај слушаоца, кроз импровизаторски процес извођења итд.

Све ово прати и визуелни дио рада који се такође уклапа у модуларни приступ, а састоји се од апстрактне анимације састављене од посебних елемената, која паралелно прати звук и својим комбиновањем употпуњује звучну слику која се ствара уживо.

Музика настаје у споју електронског звука и људске, органске, контроле и управљања, гдје је кроз импровизацију посебно наглашена неизвјесност и јединственост тренутка стварања.

Share