Концерт џез састава  ДАМЈАН ПЕЈЧИНОСКИ КВИНТЕТ

У Концертној дворани Банског двора 23. фебруара (петак) 2024. године  у 20.00 часова концерт  ће одржати афирмисани македонски џез састав  ДАМЈАН ПЕЈЧИНОСКИ КВИНТЕТ. Овај реномирани џез квинтет чине искусни музичари (Дамјан Пејчиноски – гитара, Горан Гјешовски – бас гитара, Дино Милосављевић -бубњеви,  Гордан Спасовски – клавијатуре, Зоран Јагоридовски – перкусије).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети од петка 16.  фебруара на билетарици Банског двора у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

ДАМЈАН ПЕЈЧИНОСКИ (25. октобар 1984, Охрид) је македонски гитариста и један од најистакнутијих гитариста своје генерације. Свира електричну и акустичну гитару, и специјализован је за многе музичке стилове, као што су џипси џез, џез фузија, блуз, рок, кантри и традиционална музика.

Гитару је почео да свира од шесте године, а прави интерес за овај инструмент показао је са 14 година. Након завршене основне и средње школе у родном граду Охриду, гдје и данас живи, похађао је Националну музичку академију „Проф. Панчо Владигеров“ у Софији (2003), и Нови бугарски универзитет (НБУ), гдје је примљен уз пуну школарину, за студије на пољу џеза. Ту је завршио мастер студије. Током вишегодишњег рада посвећеног музици, Пејчиноски је награђен бројним признањима. У јуну 2009. године нашао се у финалу свјетског такмичења “ Guitar Idol“, које је одржано у Лондону. Године 2010. освојио је награде на два међународна такмичења –       „Shred This Too “ (онлајн такмичење) и “ Ziua Chitarelor “ у Румунији (такмичење уживо). У мају исте године представљао је своју државу на такмичењу за „Пјесму Евровизије“, као члан такмичарског тима у Ослу, а у априлу 2013. године наступао је у Минску, као солиста у Предсједничком оркестру Бјелорусије.

Предавао је у многим музичким школама, укључујући и Факултет музичке умјетности у Скопљу, гдје је био шеф Катедре за гитару.

У јулу 2017. године одржао је четири концерта у Кини са „Џипси џез триом“, гдје је добио награду за изузетно извођење од стране градоначелника града Ланџу.

Његови концерти, концертне турнеје и мастерклас предавања укључују Аустралију, Кину, САД, Србију, Хрватску, Мађарску, Бугарску, Румунију, Македонију и друге државе.

Наступао је и бину дијелио са именима као што су Џенифер Батен (гитариста из бенда Мајкла Џексона), Сту Хам ( из састава Џоа Сатријанија), Мајкл Ли Фиркинс, Андреас Оберг и другима. Налази се на листи 200 најбољих рок гитариста објављеној на expertscolumn.com.

Рекли су о њему:

„Дамјан је вјероватно најбољи нови гитариста којег сам чуо. Његова техника је изванредна, а свира с много самопоуздања и зрелости. Дефинитивно је једна од нових, младих звијезда у успону.“ (Мајкл Батио)

„Дамјан нас је одушевио. Природно је талентован, и развио је сјајну технику на гитари. Радујем се његовој музици и у будућности.“ (Андy Тимонс)

ГОРДАН СПАСКОВСКИ је савремени македонски џез пијаниста, везан за џез сцену у Скопљу. Са својим триом, као и соло пијаниста, али и заједно са неколико већих ансамбала, наступао је на бројним европским џез фестивалима. Међу тим фестивалима су Београдски џез фестивал, Међународни фестивал „Trieste Love Jazz“, Венецијански џез фестивал, Међународни џез фестивал Брасов и Скопље џез фестивал. Наступао је у многим џез клубовима у Европи, међу којима су „Unterfahrt“ у Минхену, „B-Flat“ у Берлину и „Blue Note“ у Оснабруку. Бине је дијелио са музичарима као што су Курт Елинг, Дон Менза, Николас Симион, Владимир Николов, Мартин Гјаконовски, Џон Илија Апелгрен, Калиопи, Каролина Гочева, те са саставима „ЗЈМ Биг бенд“ (који сад носи назив Међународни џез оркестар), „Белучи квартет“, „Гоце Стевковски септет“, „Džijan Emin and the Magical Оrchestra“ и Македонска филхармонија.

Радио је на аранжманима за Македонски национални џез оркестар, за „РТС Биг бенд“ у Београду, заједно са Игором Винсом и многе друге. Нашао се у финалу такмичења „Helsinki International Big Band Composing Contest“ 2021. године, са композицијом која је носила назив „Inner Nova“, а коју је извео „УМО џез бенд“ под вођством Боба Минцера.

Осим музике, свој таленат исказује мултимедијалним инсталацијама. На том пољу истакнуто је његово компоновање музике за дјело „Leap Into а Point“ (Кирил Цветковска), које је представљено у Торуну у Пољској.

ЗОРАН ЈАГОРИДОВСКИКОНГА,  рођен је у Битољу. Перкусиониста је 20 година. Члан је пројект аConTruD , који постоји више од 17 година. Учествује у неколико пројеката и наступао је са неколико македонских група, Камерним оркестром Битоља, Етносфера, Љубојна, Нокаит, Фонтана и другим.

ГОРАН ГЈЕШОВСКИ, рођен је 1982. године.  Музички конзерваторијум у Софији одсјек Поп и Џез – бас гитара уписује 2003. Академију је завршио са звањем џез басиста. Сарађивао је са неколико музичких бендова у Македонији и иностранству. Најпознатији међу њима су: Таvitijan Brothers, Skopje Jazz Inc, Synthesis, DnK, Tumbaosalsaband, Iguana и TataMata.

ДЕЈАН ДИНО МИЛОСАВЉЕВИЋ је један од најистакнутијих бубњара у земљи и на Балкану. На музичкој сцени је активан од почетка деведесетих година. Био је члан састава „Влатко Стефановски трио“ пуних 19 година, наступајући широм свијета. Учествовао је у снимању два албума Стефановског „Гром с неба плавог” и „Сеир”. Дино Милосављевић сарађује са врхунским и познатим уметницима као што су Калиопи, Кирил Џајковски, Стефан Миленковић, Теодосиј Спасов, Јан Акерман, Анастасија, Мугер Фугер, Стен Скиби, Раде Шербеџија, Бајага, Зоран Предин, Џибони, Владо Јаневски, Владимир Василевски – Четкар и други.  Дино Милосављевић је један од оснивача удружења „Skopje Drum Talks”, првог удружења за едукацију и подршку бубњарима у Македонији, које већ двије године организује манифестације и програме у вези са промоцијом овог инструмента.

Share