Предавање и промоција књиге „Културно памћење тршћанских Срба“, аутора Миле Михајловић

У Вијећници Банског двора 31. октобра 2018. године (сриједа) у 20.00 часова одржаће се предавање и промоција књиге „Културно памћење тршћанских Срба“, аутора др Миле Михајловић.

 

Културно памћење тршћанских Срба
др Мила Михајловић

            Књига је јединствена научна студија која кроз теоријски и емпиријски преглед наслова дефинише два појма: културно памћење у дијаспори и националну културу у дијаспори, формира јасну, општу слику о културолошким специфичностима Срба у Трсту, с циљем да понуди предлог новог, јединственог и софистицираног концептуалног модела управљања националним културним наслеђем ван граница матице, модела компатибилног и интероперабилног с другим системима и да формира платформу за формулисање прецизних мисија, циљева и задатака државних органа и институција у смислу очувања мањинског културног наслеђа у иностранству.

У том смислу, ова књига има универзални значај, јер на јединственом примеру тршћанских Срба разматра тематику разлога асимилације, односно, у каквим условима једна мањинска заједница, другачијег језика, културе и вере од већине која је окружује, може да сачува властити идентитет, своје различитости и специфичности и колико дуго може да опстане; какве јој околности погодују, а какве неумољиво воде у асимилацију у већинско друштво, што значи утапање и губљење идентитета; докле иду границе интеграције, а када и зашто се она неприметно претвара у асимилацију; да ли су споменици културе одиста толико снажан епицентар културног памћења у стању да, у кризним ситуацијама губљења везе са матицом, буду стожер очувања културног идентитета мањине; који је истински фактор очувања идентитета и који је инструмент којим се то постиже. Истраживање културног памћења на примеру тршћанских Срба омогућава научну критику и усавршавање досадашњеих научних сазнања о актуелним системима очувања националног идентитета, као и њихову имплементацију у научну теорију и праксу, али и проверу и усавршавање до сада примењених метода, техника и инструмената у истраживању сложених система културног памћења.

Покровитељ књиге је Њ.К.В. престолонаследник Александар II Карађорђевић.

Уводну реч написао је, осим покровитеља, гувернер покрајине Фурланија – Јулијска Венеција Масимилијано Федрига и потпредседник СПЦО у Трсту, г. Златимир Селаковић.

Рецензенти књиге су проф. др Миливоје Павловић, проф.др Зоран Мирковић, проф. др Драган Никодијевић и проф. др Момчило Павловић.

Објављивање ове књиге омогућила је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Као најбоље прозно дело, књига је добитник Повеље „Растко Петровић“ за 2017, коју додељује Матица исељеника Србије и Срба у региону.

Књига је 2018. године преведена и објављена на италијанском језику, такође уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова и Министарства за културу и информисање Републике Србије.

 

О АУТОРУ
Др Мила Михајловић – рођена Зрењанинка, римски ђак, уметник, комуниколог, историчар, књижевник, преводилац, новинар.

Члан је УКС, УНС, Историјске секције Српског лекарског друштва. Одлуком Матичног одбора Министарства просвете Републике Србије, стекла је звање научног сарадника. Аутор је осам научних књига од којих су неке преведене на стране језике.

Свечаним представљањем њене књиге „За српску војску – једна заборављена прича“ у издању италијанског Генералштаба оружаних снага, држава Италија је званично отворила обележавање 100 – годишњице од почетка Првог светског рата.

Истакнута личност Срба у свету, добитник је Награде Града Зрењанина за 2012, Специјалне награде жирија италијанске књижевне награде „Черуљо“ за 2014, признања УКС „Благодарје“ за 2014, Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за 2017. За књигу „Културно памћење тршћанских Срба“ добитник је повеље „Растко Петровић“ 2017. за најбоље прозно дело године. Истакнута личност Срба у свету, била је почасни гост јубиларног 50. Српског дана на Нијагаринима водопадима на позив Српске народне одбране у Канади.

 

Share