ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ БАНСКИ ДВОР ОБЈАВИО ЗБИРКУ „ПЈЕСМЕ ПОНОСА И ЧАСТИ“ АУТОРА МЛАДЕНА ЈАНКОВИЋА

Поводом обиљежавања празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, Бански двор – Културни центар објавио је збирку аранжмана родољубивих пјесама за гудачки квартет иглас под називом „Пјесме поноса и части“, аутора Младена Јанковића, вишег асистента Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Ванредни професор Академије умјетности и директор Банског двора Младен Матовић истакао је у рецензији овог издања да је у питању раритетна збирка са којом је створен значајан фундус и база аранжмана композиција са родољубном тематиком, а који ће у будућности несумњиво допринијети достојанственом и свечаном обиљежавању свих значајних историјских датума српског народа. Кроз израду стандардизоване збирке аранжмана за гудачки квартет и глас, биће омогућено њихово интензивније извођење у срединама које немају оркестар и веће извођачке ансамбле.

 Збирка аранжмана “Пјесме поноса и части” садржи седам пјесама које имају велики историјски значај за српски народ – “Востани Сербие”, “Креће се лађа француска”, “Ово је Србија”, “Онамо ‘намо”, “Тамо далеко”, “Што се боре мисли моје” и “Ој, Србијо, мила мати”. Свака пјесма подсјећа на неки од најзначајнијих момената у српској историји од 18. вијека до данас.

-До сада, наведене пјесме нису обрађиване за гудачки квартет, а будући да је то један од најстандарднијих камерних састава, нашао сам за сходно да направим збирку аранжмана за тај састав и глас (сопран и баритон). Оно што је битно јесте да аранжмани нису технички презахтјевни, што пружа могућност њиховог фреквентнијег извођења. Изузетно ми је задовољство што ће ова збирка аранжмана бити званично објављена поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Овим путем бих се захвалио Банском двору и професору Младену Матовићу на подршци и помоћи при реализацији идеје – казао је аутор збирке Младен Јанковић.

Share