Поставка археолошке изложбе – Накит рановизантијског града Балкиса

slika-2slika-3slika-4slika-1slika-5slika-6

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Посљедњих неколико мјесеци у просторијама Завичајног музеја Градишка, кустос археолог Бојан Вујиновић, активно ради на обради накита пронађеног на рановизантијском утврђењу Балкис у селу Горњи Бакинци, општина Лакташи. Комплетан обрађени материјал биће презентован широком аудиторијуму кроз каталог и археолошку изложбу “Накит рановизантијског града Балкис“, која ће бити отворена 15. априла 2013. године у Mалом  изложбеном салону Банског двора. слика-1aЕпископија пронађена на овом локалитету , најстарија је и највећа епископија на простору Републике Српске, те  на основу пронађених доказа сматрамо да припада  периоду с почетка 4. вијека,  Ове 2013. године навршава се седамнаест вијекова откада је римски цар Константин Велики, Миланским едиктом 313. године хришћанима дозволио слободу исповиједања вјере, те Република Српска овом изложбом поносно обиљежава поменути јубилеј.

Кроз каталог ће бити представљено око 120 артефаката златног, сребреног, позлаћеног и бронзаног накита из периода Сеобе народа, који представљају поједине дјелове одјеће, обуће или стандарних модних украса попут прстења, наруквица или огрлица, који су и данас карактеристични модни детаљи. Овако велики број налаза накита из периода Сеобе народа на једном локалитету је веома риједак, што овај локалитет ставља у сам врх “археолошких ризница“ на територији бивше Југославије.

слика-2aНајинтересантнији фрагменти накита пронађени на рановизантијском утврђењу Балкис у селу Горњи Бакинци су сребрене лучне и “С“ фибуле са позлатом и утиснутим алмадинима, односно полудрагим каменом, те веома специфичним представама птица и других животињских маски. Ту су и сребрено прстење са утиснутим монограмима највјероватније Источних Гота, рановизантијске копче са веома специфичним мотивима, те разне црквене реликвије са представама крста. На изложби ће бити изложена и веома занимљива биста римског цара или војсковође у облику тега, те фрагмент главе медвједа, који представљају налазе из античког периода, те више бронзаних примјерака споредних језичака аварског појаса, који представљају један од најтраженијих археолошких артефаката у племенитом металу, нарочито злату.

Поред накита који ће бити централни дио изложбе, посјетиоци ће имати прилику да виде фрагменте камене пластике епископске цркве пронађене у селу Горњи Бакинци, која представља највећу и најстарију епископију на овом простору. Уз изложбене експонате биће изложене и фотографије са археолошких истраживања, на којима ће бити приказана непокретна културна добра пронађена у склопу поменуте базилике као и велики број камене пластике и других занимљивих археолошких артефаката.

Овом приликом већи број стручњака из земље и региона одржаће научна предавања о почецима хришћанства на нашим просторима, о најстаријим епископијама и рановизантијским утврђењима, те о раносредњовјековном периоду на подручју Босне и Херцеговине, који се води као “мрачни период“ о коме се веома мало зна.

Слика 1- Епископска столица пронађена у олтару епископске базилике на локалитету Градина у селу Горњи Бакинци

Слика 2 – Камена пластика пронађена током археолошких истраживања епископске базилике

p style=“text-align: justify;“

Share