Отворена изложба радова Саше Безјак, академске умјетнице из Словеније

У Великом и Малом изложбеном салону 02. октобра 2014. године (четвртак) у 19,00 часова отворена је изложба радова Саше Безјак, академске умјетнице из Словеније у сарадњи са „Удружењем Словенаца Триглав“ – Бања Лука и Амбасадом Републике Словеније у БиХ.

Изложба је отворена до 01. новембра 2014. године.

 

Саша Безјак (1971.  Марибор) је дипломирала на Педагошком факултету у Марибору,  а потом 2001. године дипломирала  сликарство на Академији за ликовну умјетност у Љубљани, гдје је 2009. године  магистрирала  кипарство. Припрема ликовне радионице за омладину и одрасле.  Живи у Горњој Радгони.

Сликарска исповјед

Свестрана умјетница Саша Безјак дјелује на различитим подручјима ликовног стваралаштва. Њен ликовни опус обухвата цртеже, слике, везове, кипове, видео и перформанс. Главна карактеристика њеног умјетничког израза, који дјелује искусно и довршено, су јасноћа и једноставност. Њени радови су снажни и код посматрача више пута буде различите осјећаје: од дивљења до отпора. Привлаче посматрача и не пуштају га тако лако, тјерају га на посматрање, осјећајност, доживљавање и на крају размишљање.

У њеним радовима можемо препознати снажан утицај дјечијег цртежа, народне умјетности, умјетности једноставних људи и племена, посебно јужноамеричких, што посебно долази до изражаја у цртежима и код кипова.

Међу њеним радовима најбројнији су цртежи , који најчешће настају техником понављајућег брзог цртања, што представља њено несвјесно изражавање и интимне садржаје. Постоје и цртежи који су настали под утицајем радова других умјетника, неки су израз случајних визија и асоциација умјетнице, а у некима она коментарише актуалне догађаје и блиске особе. Најчешће црта на папиру већег формата, али и на сликарском платну. За цртање користи уљане пастеле, угаљ, графитне или оловке у боји, фломастере, туш, обојене креде као и акрилне или уљане боје.

Цртеже је технички надоградила везовима који представљају породични пројекат. Наиме, цртеж умјетнице на тканини извезе мама, а често су укључени и остали чланови породице. Везови постају препознатљиво стваралаштво умјетнице и за њу извезени мотиви имају посебан значај.

Умјетница у својим радовима обрађује различите тематике. Храбро задире у најинтимније теме, своје мисли и страхове, жеље и осјећаје, личне погледе на људе око себе, на своје тијело и међуљудске односе, па чак и сполност. У свом стваралаштву је врло искрена и упорно своју интиму открива посматрачу.

У мотивима Саше Безјак долазе до изражаја различите породичне фазе, од формирања односа, преко трудноће, порода, заједничког живота, болести и смрти, наглашена је и сексуалност. Неки радови говоре о општим друштвеним темама као што су: религиозно питање, проблематика насиља и улога жене у породици и друштву. Тематике нису строго раздвојене, напротив,  често су удружене. Радови могу бити документовани, понекад су исповјед или доживљај, а међусобно се допуњују и објашњавају.

Посматрач у радовима Саше Безјак можда видно не препознаје прави мотив, може га увидјети интуицијом без великог труда и размишљања. Поједини карактеристични елементи њеног цртежа су врло јасни тако да за препознавање суштине није потребно додатно образложење. Аутобиографска исповјед Саше Безјак може зато бити лична прича свакога од нас.

На изложби у Банском двору-Културном центру у Бања Луци представљени су умјетнички везови Саше Безјак, цртежи мањег формата који су настали послије 2003. године и за које су кориштени уљни пастели.

Денис Волк, аутор текста и кустос изложбе

 

slika1aaaslika2aaaslika4aaaslika3aaa

Share