Отворена изложба карикатура Боривоје Довниковић – Бордо

У Малом Изложбеном салону 25. октобра 2014. године (субота) у 19,00 часова отворена је изложба карикатура Боривоје Довниковић – Бордо.

***

plakat-1

Изложба карикатура Боривоја Довниковића  – Бордo

ИСТОЧНО ОД РАЈА

Карикатурист, режисер цртаних филмова, стрип-цртач и графички дизајнер

Рођен 1930. године у Осијеку. Након завршетка гимназије 1949. године, прелази у Загреб да би студирао на Академији ликовних умјетности. Истовремено почиње објављивати карикатуре у сатиричном листу „Керемпух“. Већ идуће године у листу се придружује групи колега који покрећу  цртани филм у Хрватској / Југославији, па напушта студије и потпуно се посвећује филмској анимацији. Данас је један од истакнутих припадника „Загребачке школе анимираног филма“.

Паралелено са филмом ради на стрипу, илустрацији и графичком дизајну, а карикатура му је у континуитету посебна активност. Објављивао је од 1950. године у „Керемпуху“, београдском „Јежу“, те другим загребачким листовима. Од 1994. године карикатуром интензивно коментарише савремене догађаје у осамостаљеној Хрватској – у „Идентитету“ и „Новостима“, а редовно у „Просвјети“ и „Хрватској љевици“. Од 2012. године у загребачком седмичном листу „Новости“ његове карикатуре имају сталну рубрику – „Бордолине“. Своје карикатуре излагао је на више самосталних и заједничких изложби широм Хрватске, а дио њих, и у оквиру својих осталих графичких радова, на изложбама у Француској, Италији и Кини (Пекинг, Hangzhou, Changchun и Xiamen) те у Србији, Кипру, Босни и Херцеговини…

slika-3slika-4slika-2slika-1

 

Share