Онлајн концерт Трио Един Карамазов, Дани Бошњак и Александар Милошев

У уторак 23. јуна 2020. године с почетком у 20:00 часова, на YouTube каналу Банског двора премијерно ће бити емитован концерт истакнутих музичара ТРИО ЕДИН КАРАМАЗОВ, ДАНИ БОШЊАК И АЛЕКСАНДАР МИЛОШЕВ.

И овим концертом Бански двор наставља серију емитовања концерата значајних домаћих, регионалних и свјетских умјетника који су у протеклом периоду наступили у фестивалским и другим програмима наше установе.

Сви концерти из ове серије су снимљени у складу са највишим телевизијским нормама, у систему више камера и HD резолуцији, након чега је реализована посебна аудио и видео постпродукција.

 Линк:https://www.youtube.com/watch?v=IqWqvRhF6OU&fbclid=IwAR27cN9dDHOEODojx3tojj6faHircoA6tKnFCrQmF24yzE2x5u32lBXOKKM

Един Карамазов прати јединствену умјетничку визију, комбинујући дух смјелог истраживања са задатком проширења крајњих граница технике и репертоара за гитару и лауту.

Добитник је престижне награде Edison Award (2002), Premio Cubadisco за најбољег страног музичара на Куби (2009), номинован за награду Grammy (2001. и 2016), Награду британске музичке индустрије Brit Award (2007), Premio Goffredo Petrassi, за најбољег инструменталисту у Италији (2011), Diapason d’Or  и још неколико других признања. Посебан куриозитет представља чињеница да су свјетски познати композитори као што су Krzystof Penderecki, Arvo Part, Erkki-Sven Tuur, Peter Sculthorpe, као и композитори за гитару Leo Brouver, Душан Богдановић i Никита Кошкин, намјенски компоновали  важна дјела за гитару и лауту, посвећена Едину Карамазову.

Своју музичку каријеру почео је као класични гитариста прије него што је почео да свира барокну лауту, коју је студирао на музичкој академији Schola Cantorum Basiliensis у Базелу.  Као солиста наступао је и снимао са водећим међународним музичким ансамблима и умјетницима попут ансамбла Hilliard Ensemble, Hesperion XX, Andreas Scholl, а посебно је занимљиво и значајно поменути његову сарадњу са британским рок музичарем Стингом.

 

Дани Бошњак је један је од најтраженијих хрватских флаутиста. Као солиста, члан је камерних састава ( Загребачки дувачки ансамблCantus ansambl, Accoustic project, Camerata Garestin, Ex Arte, Трио Карамазов, Милошев, Бошњак) и дугогодишњи је члан Загребачке филхармоније.

Наступио је на пет континената – Muzikferajn у Бечу, преко концертне дворане Konsertgebau у Амстердаму, до Glen Gold студија у Торонту и чувене сале Suntory Hall у Токију. Флауту је почео учити са седам година код проф. Кондреса, у чијој је класи касније дипломирао и магистрирао на Музичкој академији у Загребу. Богат репертоар сеже од ране музике која се изводи на историјским инструментима до композиција савремених аутора, укључујући и џез импровизације.

 

Александар Милошев је музичар широких стилских интереса. Као солиста је наступао са Загребачким солистима под диригентском палицом Марка Копеја, Ен Шаоа, и Уроша Лајовића са Словеначком, Загребачком и Београдском филхармонијом.

Сарађивао је са многим истакнутим умјетницима као што су : B. Giuranna, R. Filippini, J. Talich, F. Gulli, J. Rahlin, I. Grafenauer, |R.Vlatković, G. Capucon, V. Jagling, A. Rudin, R. Tognetti i C. Altenburger.

Захтјеван камерни музичар, Александар је члан гудачког квартета Тартини, који је наступао у многим престижним дворанама свијета. Његови дискографски снимци укључују Моцартову симфонију Concertante за виолину, виолу и оркестар са Словеначком филхармонијом, Моцартове квартете за флауту са Давидом Формисаном, за италијанску етикету Страдиваријус, као многе записе са квартетом Тартини.

 

 

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:

 

„BACH & BROUWER“

 

Johann Sebastian Bach

 

TRIO SONATA mo.5

Allegro – Largo – Allegro

SOLO POUR FLUTE TRAVERSIERE

Allemande – Corrente – Sarabande – Bouree

CIACONNA (arr. E. Karamazov)

______________________________________

 

Leo Brouwer

 

PAISAJES, RETRATOS Y MUJERES

I Retrato de Wagner con Mathilde

II Mujer bailado un Minuetto

III La passion segun Dowland

 

Share