Онлајн концерт БРАЋА ТЕОФИЛОВИЋ И МИРОСЛАВ ТАДИЋ

У уторак 21. априла 2020. године с почетком у 20:00 часова, на YouTube каналу Банског двора премијерно ће бити емитован КОНЦЕРТ БРАЋА ТЕОФИЛОВИЋ и МИРОСЛАВ ТАДИЋ.

Концертом ових јединствених извођача древне српске и балканске вокалне музике у прањи гитаристе свјетског реномеа Бански двор наставља емитовање концерата значајних домаћих, регионалних и свјетских умјетника који су у протеклом периоду наступили у фестивалским и другим програмима наше установе.

Сви концерти из ове серије су снимљени у складу са највишим телевизијским нормама, у систему више камера и ХД резолуцији, након чега је реализована посебна аудио и видео постпродукција.

 Линк: https://www.youtube.com/watch?v=lPcQRfhzpu0

 

МУЗИКА БРАЋЕ ТЕОФИЛОВИЋА, РАТКА И РАДИШЕ сажима вијекове традиционалног музичког насљеђа и евоцира дух цјелокупног региона.

Многе од пјесама које Ратко и Радиша изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге пјесме сасвим заборављене или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим умјетничким приступом и савременим утицајима. Аранжмани и интерпретације одишу дубоким поштовањем не само према прошлости, већ и садашњости и, наравно, будућности и никога, заиста никога, не остављају равнодушним.

“Гласови столећа”, “умјетничке иконе”, “умјетнички врхунац читавог фестивала” само су неки од наслова и утисака међународних новинара и организатора њихових концерата.

 

МИРОСЛАВ ТАДИЋ један је од најпризнатијих, најангажованијих српских гитариста и најразноврснијих умјетника у свијету. Овог мајстора класичне и електричне гитаре уредници угледног часописа „Guitar Player Magazine“, у броју од јануара 1997. изгласали су међу 30 најрадикалнијих и најоригиналнијих свјетских гитариста.

Наступа и снима плоче са великанима свјетске музичке сцене међу којима су Лондонски симфонијски оркестар, Душан Богдановић, Марија Жоао, Џек Брус из групе “Cream”, Влатко Стефановски, Теодосиј Спасов, Ђиван Гаспарјан, Јоаким Кун, Л. Шанкар и многи други. Тадићев јединствени приступ композицији, аранжирању и импровизацији заснован је на особеној интеграцији многобројних музичких стилова и приступа као што су барок, класика, џез, блуз, рок, балкански фолклор, фламенко, афричка и индијска музика.

Share