Обиљежавање 85. годишњице оснивања „Удружења Змијање“

У Вијећници Банског двора 10. децембра 2014. године (сриједа) у 18,00 часова биће обиљежена 85. годишњица оснивања „Удружења Змијање“.
У оквиру ове свечаности биће промовисана књига под називом „Стиховез Кочићу на дар“. аутора Грозде Регодић.
Учествују: Миљко Шиндић, Мирјана Арежина, Витомир Поповић, глумац Бошко Ђурђевић и аутор.

* * *

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 85-те ГОДИШЊИЦЕ ОСНИВАЊА ДРУШТВА

Завичајно друштво „Змијање“, основано је 04.10.1929. године под именом Друштво „Змијање“са три основна задатка: 1. да пренесе посмртне остатке Петра Кочића из Београда у Бањaлуку, 2. да у Бањалуци подигне споменик Петру Кочићу и 3. да оснује фонд Петар Кочић, за школовање ђака са Змијања.

За првог предсједника Друштва изабран је др Васо Глушац, саборац, друг и кум Петров.Подпредсједни кје био Фехим Курбеговић, секретари Вукашин Јеловац и Данило Дрча, а благајници Звонимир Јовић и Миле Иванић.

Главни одбор су чинили: др Бранко Чубриловић, Давид Павлишин, др Димитрије Закић, Исаије Митровић, Ристо Томић, Лазар Мутић, Душан Балабан, Душан Кец,мановић, Драго Лазаревић, Хуснија Ђумрукчић и Стево Крагуљац. Дакле најугледнији бањалучки Срби, Муслимани и Хрвати.

Након три године 06.11.1932., пред око 20.000 крајишника и гостију из свих дијелова Краљевине Југославије, у центру Бањалуке, у градском парку, откривен је Кочићев споменик, рад касније прослављеног југословенског скулптора Антуна Аугустинчића. Након тога Друштво ће наставити са радом све до почетка Другог свјетског рата, а сада  као Културно друштво „Змијање“, чије је поље рада да се народ Крајине културно развија и уздиже.

Рад Друштва је обновљен крајем 1991.године, са великим амбицијама. Нажалост рат је то онемогућио па се Друштво углавном бавило хуманитарним радом и организовањем Кочићевих зборова. Захваљујући великом ентузјазму руководства Друштва и истакнутих представника власти у Бањалуци Кочићев збор није прекидан и сљедеће године организоваћемо јубиларни 50.  по реду.

Од 2001. почиње нова фаза рада Друштва, када је усвојен нови концепт, који је и данас актуелан.

Поносни на све оно што су учинили оснивачи, а потом и обновитељи, пригодним програмом обиљежавамо тај значајан датум не само у историји Друштва него и наше Републике. Мало је сличних удружења грађана  које могу да се похвале овако другим трајањем и резултатима у очувању културно историјског наслијеђа, као што то може наше Друштво.

 

Предсједник Извршног одбора
др Драгутин Илић

 

Share