Манифестација „Прозор у наш свијет“

У Концертној дворани Банског двора 21. марта 2015. године (субота)  у 13,00 часова одржаће се манифестација „Прозор у наш свијет“, поводом обиљежавања Међународног дана особа са Down синдромом,
(У сарадњи са Дјечијим едукативним центром „Свјетлице“ Бања Лука).

plakat

 

***

ПРОГРАМ

Снивање пред свитање

Представиће  се Сузана Вујасин, деветогодишња дјевојчица са церебралном парализом. Сузана пјева пјесму Сан док љуби ме. Текст и музику написао је Младен Матовић, а извођење прати кореографија наших „Свјетлица“.

Карате балерина
Ову необичну тачку изводи десетогодишња Матеа Крчић, дјевојчица са Даун синдромом, која тренира карете, иде у 4. разред ОШ „Петар Кочић“ у Шипрагама.  Матеа ће наступити у пратњи другара из ОШ „Вук Караџић“ Бања Лука.

Годишње коло
У извођењу чланова Дјечијег едукативног центра „Свјетлице“ и другара из ОШ „Вук Караџић“ Бања Лука.

Хтјела бих да питам
Рецитација у извођењу Милице Трубајић, десетогодишње дјевојчице са Даун синдромом.

Дружински трио Шимбера
Слиједи нам осам занимљивих музичких нумера у извођењу Катарине Шимбере, дјевојке са Даун синдромом, и њених родитеља:
– Словенска: По језеру
– Aргентина: A Que Has Venido Forastero
– E. Presley: Love me Tender
– W. R.Plotz: Fantasie
– H. Purcell: Aria
– Перу: El Condor pasa
– Израел: Zemer Atik
– Etno je fletno

Премијерно извођење пјесме под називом  „Љубав може све“, пјесме посвећене особама са Даун синдромом. Аутор текста и музике – Младен Матовић.

***

Катарина Шимбера

Зовем се Катарина Шимбера. Рођена сам 1995. године у Сарајеву и након седам дана сам се преселила  у Бања Луку,  родно мјесто мога тате. То што ме чини посебном је да имам један кромозом више, рођена сам са синдромом Даун. Од 1992. године живим у Словенији.

У Словенији сам са породицом најприје живјела на  Јесеницама онда у Жировници. Задњх 15 година живим у Сподњих Горјах код Бледа.

Школовала сам се у Јесеницама. Школа ми је била само весеље. Имала сам одличне учитеље који  су ми заједно са мојим родитељима  помагали да постанем успјешна и самостална. Научила сам се читати и писати. По завршеној школи радим у » Варствено деловнем центру« на Јесеницама и одлично се осјећам.

Подручја на којим сам успјешна су спорт и музика.

На подручју спорта сам тренирала: пливање, скијање, трчање, скок у даљину, бацање лопте, џудо и у свим тим дисциплинама сам на државним такмичењима освајала златне, сребрне и бронзане медаље. Посебно сам поносна на учествовање на европској Олимпијади у Риму гдје сам у бацању лопте освојила златну медаљу, а у трчању  5 мјесто. Пошто сам се у џуду уврстила у Словенску репрезентацију, у августу ове године ћу се  такмичити на Свјетској олимпијади у Лос Анђелесу у Америци. Надам се да ће се добро борити. На своје спортске успјехе сам јако поносна.

Поред спорта сам и успјешна глазбеница. Од своје 9. године свирам блок флауту и пјевам. Редовно наступам соло и у  » Дружинскем квартету Шимбера«, у задње вријеме у » Дружинскем трију Шимбера«, јер је млађа сестрица која свира виолончело одсутна због студија музике. Поред мене и сестрице у квартету свирају и тата Дарко – гитару и мама Диана-хармонику. У задње вријеме и ја почињем свирати хармонику. Моји родитељи су професори музике тако да су ми  с помоћу музике од рођења помагали да се развијам на различитим подручјима: говора, моторике, социализације итд. Са мамом сам водила музичке семинаре за особе са посебним потребама, редовно наступамо на семинарима за родитеље особа са посебним потребама.

Осим наступа на школским, опшинским приредбама наступала сам на многим добротворним концертима: за Словенски Каритас, за друштво Сожитје ( друштво за помоћ особама са посебним потребама Словеније), секцију за Даун синдром. Са породицом сам наступала у свим значајнијим дворанама у Словенији као што су : Словенска Филхармонија, Цанкарјев дом, дворана Головец итд. Фебруара 2015.  сам у Цанкарјевом дому пјевала са Симфонијским оркестром РТВ Словенија који је преносила и национална телевизија – РТВ Сло1. Наступ је био јако успјешан и била сам прва наступајућа која је пољубила председника државе, господина Борута Пахора.

Нису ми страни ни наступи на националној телевизији на различитим концертима , и  интервјуи за РТВ и различите новине.

Словенски одлично говорим а ни матерњи  језик нисам заборавила. Од својега рођења се учим и учење ми представља велико задовољство. За особе са посебним потребама је учење кроз цијели живот јако важно јер се ми учимо од рођења до смрти. Уживам у свему што радим. Весела сам и мој животни мото је : » ДОБРО ЈЕ ДА ИМАМ СЕБЕ« .

 Катарина Шимбера

slika

Share