Мајсторска радионица за виолинисте основних и средњих школа „Радост свирања“

Мајсторска радионица за виолинисте основних и средњих школа „Радост свирања“ одржаће се 11. и 12. маја 2024. године у Вијећници Банског двора. Радионицу ће водити бањалучка виолинисткиња, педагог и композитор мр Наталија Тодоровић. Циљ радионице је омогућити виолинистима развој технике и интерпретације и указати на начине вјежбања који дају боље резултате. Намијењена је ученицима основних и средњих музичких школа.

Гости радионице  ће бити  ученици контрабаса из класе проф. Драгана Петровића.

Полазници могу да се пријаве на маејл: natalijatodorovic12@gmail.com до 7.маја 2024. године, а привилегију да учествују у овој Радионици имаће 20 најбољих кандидата по избору професора.

Полазници који буду изабрани требају припремити једно или више дјела из виолинске литературе.

О прецизним терминима и сатници сви пријављени ће бити благовремено обавјештени.

НАТАЛИЈА ТОДОРОВИЋ, рођена је у Бањалуци 1985. године гдје је завршила Основу и Средњу Музичку школу „Владо Милошевић“ у класи проф.Душана Шестића и Светлане Шершукове (Москва).

Дипломирала је 2007. године са највишом оцјеном у класи проф.Уроша Пешића а магистрирала 2011. године у класи проф.Маје Јокановић на Академији умјетности у Бањалуци, такође са највишом оцјеном.

Као студент била је стипендиста фондације за најбоље студенте „Милан Јелић“, “ Петар Кочић“, стипендиста Аустријске Барокне Акдемије у Гмундену.

Током свог досадашњег школовања учествовала је на многобројним такмичењима, фестивалима и освојила велики број награда, признања и повеља.

Наталија већ шеснаест година ради као професор виолине у Умјетничкој школи „Владо Милошевић“, Бања Лука и има веома запажене педагошке резултате, те велики број нагарада са ученицима како на Републичким тако и Међународним фестивалима и такмичењима. Десет година је свирала на виолини истакнутог Бањалучког композитора и етномузиколога Владе Милошевића коју јој је Академија у Бањалуци  дала на кориштење као талентованом студенту.

Наталија се бави и компоновањем дјела за виолину и гудаче.

За дане Босанско-Херцеговачке културе одржане у Француској 2004.године Наталија је компоновала дјело које се зове „Сјећање на Француску“.

Њена збирка композиција за гудаче „Просневање“ саставни је дио њеног репертоара.

Све композиције су снимљење за потребе Банског двора – Културног центра у циљу промоције класичне музике код нас.

Као солиста наступала је широм БИХ. Као један од представника гудачког одсјека Бањалучке академије три пута је учествовала на Међународном семинару у Црној Гори    (Бар) Montenegro music festival. Снимила је много композиција за потребе РТРС-а за емисије из културе. Члан је удружења Музичких умјетника РС за чије потребе је одржала неколико солистичких концерата: (Бањалука, Сарајево, Брчко, Добој… ) Усавршавала се на многобројним мастер класовима: Ле Фи Фи( Вијетнам), Стефан Камиларов (Аустрија), Ф.Бјорн (Шведска), Урош Пешић (Србија), Иља Корол (Москва) Петар Сепард (Енглеска) Рубен Дубровски (Аргентина).

 Као солиста сарађивала је са Гудачким оркестром Умјетничке школе „Владо Милосевић“, Гудачким оркестром Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, камерним оркестром „Арион“, Бањалучком филхармонијом. Већ четврту годину заредом у сарадњи са Банским двором организује мастер клас, радионицу за виолинисте под називом „Радост свирања „, која окупља најбоље младе виолинисте. Недавно је снимила ЦД за Музичку продукцију РТРС-а у циљу промоције класичне музике код нас.

Share