Мајсторска радионица за младе пијанисте VIVA LA MUSICA

У Вијећници Банског двора 10. и 11. фебруара 2024. године, одржаће се мајсторска шеста радионица за младе пијанисте основних и средњих музичких школа под називом VIVA LA MUSICA. Радионицу ће, као и до сада, водити бањалучка пијанисткиња и музички педагог Јасна Ђуровић. Циљ радионице је омогућити младим пијанистима развој технике и интерпретације, те указати на начине вјежбања који дају боље резултате.

Сваки полазник ће имати 1 или 2 индивидуална часа, у зависности броја пријављених.

Полазници могу да се пријаве на маил: jasna74.jd@gmail.com од 5. фебруара до 9. фебруара 2024. године, а привилегију да учествују у овој бесплатној радионици добиће првих 15 заинтересованих и пријављених полазника који су у пријави на наведену мејл адресу дужни доставити кратку биографију и контакт телефон.

Полазници који буду изабрани требају припремити једно или више дјела из клавирске литературе. Радионица ће се одржати у Вијећници Банског двора, а о прецизним терминима и сатници сви пријављени ће бити благовремено обавјештени.

Завршни концерт и додјела диплома биће одржан 11. фебруара у 18.00 часова у Концертној дворани Банског двора, а на концеру ће наступити најталентованији и најуспјешнији полазници.

Јасна Ђуровић, пијаниста и професор клавира

Јасна Ђуровић је рођена у Бањалуци, гдје завршава основно музичко образовање у Музичкој школи „Владо Милошевић„  у класи проф. Бранке Кузмановић, а средњу музичку школу у Земуну у Музичкој школи „Коста Манојловић“ у класи проф.Тање Јаблановић. Дипломирала је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци (одсјек-клавир) у класи реномиране проф.Невене Поповић. Наступала је као солиста и у камерним саставима у току студија. Снимала је дјела Едварда Грига и Сергеја Рахмањинова за потребе Радио Телевизије Републике Српске. Била је стипендиста Фонда „Петар Кочић „ чије се стипендије додјељују студентима са највишим просјеком оцјена. Стипендиста је и невладине организације „WUS Аустриа“ из Аустрије која додјељује стипендије најуспјешнијим студентима. Премијерно је изводила дјела српског композитора Константина Бабића у Бањалуци са којим је сарађивала у току студија. Полуфиналиста је пијанистичког такмичења „Grand Koncertum“ у Атини у дисциплини клавирски дуо. Остварила је сарадњу са многим пијанистима, са којима је наступала у камерним саставима, са посебним акцентом на наступе клавирском дуу.

Усавршавала се на мајсторским курсевима код еминентних пијаниста као што су Невена Поповић,Наташа Вељковић, Александар Сердар,Арбо Валдма,Мариа Немцова,Владимир Милошевић…

Бави се активно 30 година клавирском педагогијом и интерпретацијом. Њени ученици су добитници многобројних награда и признања како у земљи тако и у иностранству. Сарађује са многим пијанистима и клавирским педагозима из земље и региона. Идејни је носилац и један од оснивача првог пијанистичког такмичења у БиХ „Бањалучки Бијенале“. Била је члан жирија на пијанистичким такмичењима у Бањалуци, Бијељини, Приједору, Београду, Крагујевцу, Шапцу, Смедеревској Паланци, Смедереву, Источном Сарајеву и Брчком. Недавно је била и члан жирија на престижном онлајн такмичењу „Jan Sibelius“ које организује фински град Турку. Активно води пијанистичке радионице за младе пијанисте под називом „VIVA LA MUSICA“ у сарадњи са Банским двором – Културним центром културним у Бањалуци. Остварила је низ запажених наступа као солиста и у клавирском дуу са колегама из Београда. Активно сарађује са пијанисткињом и професорком клавира Маријом Гођевац са којом је основала пијанистички дуо „Балканик“ . Тренутно је запослена као професор клавира у Умјетничкој  школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци  као професор клавира и камерне музике.

Share