Kонцерт дуo МРАВУНАЦ – ФАБИЈАНИЋ (Никола Фабијанић, саксофон и Линда Мравунац Фабијанић, клавир)

У Концертној дворани Банског двора 16. фебруара (петак) 2024. године у  Концертној дворани Банског дбора  у 20.00 часова одржаће се концерт дуа МРАВУНАЦ – ФАБИЈАНИЋ (Никола Фабијанић, саксофон и Линда Мравунац Фабијанић, клавир).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од понедјељка 12. фебруара у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Саксофониста Никола Фабијанић своје умјетничко дјеловање врло успјешно остварује као солиста, камерни и  музички умјетник у оркестру, те као педагог. Као солиста наступио је уз Загребачке солисте, оркестар Загребачке филхармоније, Симфонијски оркестар ХРТ-а, Дубровачки симфонијски оркестар, Вараждински камерни оркестар, те уз многе друге ансамбле.

            Добитник је бројних престижних стручних награда и признања као солиста и члан камерних састава: Ректорова награда, лауреат међународног такмичења Giulio Viozzi (1999.), награда Загребачке филхармоније и American Expressa за најбољег младог музичара (2000.), прва награда на међународном такмичењу Алпе-Дунав-Јадран (2003.), награда „Дарко Лукић“ (2003/2004.), дискографска награда Порин (2013., 2021., 2022.), Награда града Јастребарско (2014.) и др. Умјетнички је водитељ Јаска арт фестивала.

            Запослен је у Г.Ш. Павла Марковца, гостујући је професор на Академији уметности у Новом Саду  и Академији умјетности у Бањалуци, те стални соло саксофониста у оркестрима Загребачке филхармоније и Симфонијског оркестра ХРТ-а. Од 2021. године директор је Центра за културу Јастребарско.  До сада је снимио десетак студијских албума.

            Као камерни музички умјетник дјелује у Папандопуло квартету, једном од најутицајнијих  камерних састава у Хрватској, с којим наступа на бројним концертима у Хрватској и иностранству. Добитници су многих награда: Милка Трнина, Порин, Награда Града Јастребарско, прва награда н аBerliner Inter-national Music Competition, Награда Manhattan Concert Artists. Прремијерно су извели више од 30 композиција написаних на њихову иницијативу. Такође, стални је члан врло цијењеног Acoustcic Projecta . Редовно наступа у дуу с Линдом Мравунац Фабијанић. До сада су снимили два компакт диска: Портрети (издање А Clasissc, 2006. године) и Плаyтиме (издање Croatia Records, 2013. гodine), а њихове наступе публика, колеге и стручна критика редовno хвале.

            Пијанисткиња и чембалисткиња Линда Мравунац Фабијанић већ је више од тридесет година присутна на музичкој сцени и критика је проглашава даровитом и маштовитом умјетницом. На свом репертоару има композиције од раздобља барока све до новије литературе, при чему у биографији редовно биљежи праизвођења савремених  композитора из Хрватске.

Као чембалисткиња од 1997. године у Хрватској и иностранству дјелује солистички и у камерним ансамблима његујући аутентичан приступ интерпретацији барокне музике, а као пијанисткиња наступа соло и с реномираним домаћим и свјетским умјетницима. Као солисткиња наступила је уз Загребачке солисте, квартет Папандопуло, Хрватски барокни ансамбл, Вараждински камерни оркестар и Симфонијски оркестрар ХРТ. Сарађивала је и с Дубровачким симфонијским оркестром, Хрватским кеморним оркестром и Загребачким комерним оркестром.

Зависно о инструменту на којем свира и раздобљу које изводи, увијек се прилагођава звучним, музичким и стилским захтјевима те активно учествује у стварању и презентацији музичких дјела слиједећи искључиво и једино правило – музички укус. Од 2000. године  дјелује у дуу Мравунац Фабијанић, у којем умјетници изводе атрактиван програм познатих свјетских имена – класика литературе за саксофон и клавир, новију хрватску литературу те обраде композиција ранијих раздобља барока, класике и романтизма. До сада су снимили два компакт диска: Портрети (издање АClassic, 2006. гoдине) и Playtime (издање Croatia Records, 2013. године). У ансамблу Арс лонга који је настао као резултат настојања професионалних музичких умјетника да повежу љубав према камерном музицирању с љубављу према бароку, заједно с колегама истражује непрегледно богатство литературе за барокну музику коју изводе на аутентичним инструментима. 

Добитница је дипломе Дарко Лукић, награде Оскар знања, службена је умјетничка сарадница пијанисткиња на Љетном глазбеном кампу Марушевец, Школи саксофона у Јаски и Љетној глазбеној школи у Сињу те такмичењима Папандопуло и Woodwind & Brass у Вараждину. Држи семинаре и предавања о интерпретацији барокне музике те о корепетицији и клавирској умјетничкој сарадњи. Умјетничка је водитељка Јаска арт фестивала. Запослена је на Музичкој академији у Загребу.

ПРОГРАМ:

Михаил Глинка: Sonata u d- molu

            Allegro moderato

Филип Хорват: Mala suita, op. 12

  1.  Tarantella
    1.  Melody
    1.  Divertissement

Роберт Мучински: Sonata, op. 29

            Andante maestoso

            Allegro energico

Клод Дебиси: Rapsodie

Такаши Јошимацу: Fuzzy Bird Sonata

            1. Run, bird

            2. Sing, bird

            3. Fly, bird

Share