Концерт виолинисткиње НАТАЛИЈЕ ТОДОРОВИЋ

У Арт дворишту Банског двора 31. августа 2021. године (уторак) у 21.00 час одржаће се концерт НАТАЛИЈЕ ТОДОРОВИЋ под називом ВИОЛИНСКА ПРОМЕНАДА уз клавирску пратњу Владе Данића.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од уторка (24. август) сваким даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

НАТАЛИЈА ТОДОРОВИЋ, рођена је у Бањалуци 1985. године гдје је завршила Основу и Средњу Музичку школу „Владо   Милошевић“ у класи проф. Душана Шестића и Светлане Шершукове(Москва).Дипломирала је 2007. године са највишом оцјеном у класи проф.Уроша Пешића (Србија) а магистрирала 2011. године у класи проф. Маје Јокановић (Србија) на Академији умјетности у Бањалуци, такође са највишом оцјеном.  Као студент била је стипендиста фондације „Петар Кочић“ као и стипендиста фондације  за најбоље студенте „Милан Јелић“ и Аустријске Барокне Акдемије у Гмундену. Током свог досадашњег школовања учествовала је на многобројним такмичењима фестивалима и освојила велики број награда, признања и повеља.  Наталија већ четрнаест  година ради као професор виолине у Музичкој школи „Владо Милошевић“ Бања Лука и има веома запажене педагошке резултате, те велики број нагарада са ученицима како на Републичким тако и Међународним фестивалима и такмичењима. Десет година је свирала на виолини истакнутог Бањалучког композитора и етномузиколога Владе Милошевића коју јој је Академија  дала на кориштење као талентованом студенту. Наталија се бави и компоновањем дјела за виолину и гудаче.  За дане Босанско-Херцеговачке културе који су се одржали у Француској 2004. године Наталија је компоновала дјело које се данас зове „Сјећање на Француску“. Њена збирка композиција за гудаче „Просневање“ саставни је дио њеног репертоара. Све композиције су снимљење за потребе Банског двора – Културног центра у циљу промоције класичне музике код нас. Као солиста наступала је широм БиХ: Сарајево, Бањалука, Тузла, Бихаћ, Зеница, Брчко, Приједор, али и региона – Србија (Београд – Арт Гет, Музичка школа С. С. Мокрањац), Словенији (Крањ фест) Аустрији, (Гмунден, свјетски сусрети музичара), Црној Гори, (Montenegro music festival). Као један од представника гудачког одсјека Бањалучке Академије три пута је учествовала на Међународном семинару у Црној Гори, Montenegro music festival (Бар). Снимила је доста композиција за потребе РТРС -а за емисије из културе. Члан је Удружења Музичких умјетника РС за чије потребе је одржала неколико солистичких концерата: Бањалука, Сарајево, Брчко, Добој. Усавршавала се на многобројним мастер класовима: Ле Фи Фи (Виетнам), Стефан Камиларов (Аустрија), Ф.Бјорн (Шведска), Урос Пешић (Србија), Иља Корол (Москва) Петар Сепард (Енглеска) Рубен Дубровски (Аргентина). Као солиста сарађивала је са Гудачким оркестром Музичке школе „Владо Милошевић“, Гудачким оркестром Академије умјетности Бањалука, камерним оркестром „Арион“, Бањалучком филхармонијом. Већ четврту годину за редом у сарадњи са Банским двором  – Културним центром организује мастер клас радионицу  за виолинисте под називом „Радост свирања“која окупља  најбоље младе виолинисте.

ВЛАДО ДАНИЋ пијаниста, рођен је 1984. године у Дрвару.  Средње музичко образовање и академију завршио у Бањалуци у класи проф. Невене Поповић. Ангажован је у музичкој школи ,,Владо С. Милошевић“ као клавирски сарадник-корепетитор на гудачком одсјеку и одсјеку соло пјевања. Концертантно и у настави сарађивао са класама професора Маје Јокановић, Слободана Герића, Немање Марјановића, Дејана Младеновића, Дуње Симић, Радмиле Смиљанић, Ивана Оташевића, Уроша Пешића, Бранислава Петровића.

Share