Концерт – Вече савремене музике

У Концертној дворани Банског двора 17. фебруара 2015. године (уторак) у 20,00 часова одржаће се концерт – Вече савремене музике, оркестар и солисти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

plakat

***

Драгана Табак (1990) завршила је средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, смијер музички сарадник. 2008. године уписала се на Академију умјетности у Бањој Луци на Одсјеку за композицију у класи професора Слободана Атанацковића. Другу годину студија наставила је у класи Татјане Милошевић Мијановић. 2009. године премијерно је изведена „Свита Фолклоре“ за клавир (изложба студената АУБЛ).

  1. године у оквиру манифестације „Дани Владе Милошевића“ премијерно су изведене две њене композиције: „Свита Фолклоре“ за клавир и „Поноћ“ за мецосопран, виолончело и клавир на текст Десанке Максимовић.
  2. године у оквиру манифестације „Дани Владе Милошевића“ изведене су композиције: „Меланхолије“ за тубу, „Игра“ за флауту и „Ђавољи трио“ за виолину, виолончело и клавир.
  3. године учествовала је у љетњем сусрету композитора и радионици КомпАрт Нови Сад. Исте године изведена је и композиција „Селице“ за глас и гитару на текст Десанке Максимовић.
  4. године завршила је основне академске студије на Одсјеку за композицју са највишом оцјеном. Исте године у у оквиру манифестације „Дани Владе Милошевића“ професори и студенти АУБЛ извели су њену дипломску композицију „Лавиринт“ за камерни ансамбл.
  5. године на концерту „Вече савремене музике“ у Народном музеју премијерно је изведена композиција „ Comments “ за соло виолу.
  6. године учествује у радионици Sarajevo Sonic Studio 2014
  7. године на концерту савремене музике изведена је „Игра“ за соло флауту и „Нар“ за флауту и добош.

Професори са којима је радила: Тамара Басарић, Петер Аблингер и Винко Глобокар.
Добитница је награде за најуспијешнијег студента на одсијеку за композицију Академије умјетности у Бањој Луци.
Током студија била је стипендиста Министарства просвјете и културе за успјешне студенте општине Теслић.
Као педагог тренутно је запослена у две основне школе „Бранко Ћопић“ Доњи Дубовик, Крупа На Уни и ОШ „Доситеј Обрадовић“ Блатница, Теслић на предмету музичка кутура и у  Музичком друштву „Исидор Бајић“, на предмету клавир и солфеђо. Такође била је запослена у основној школи „Јован Дучић“ Ламовита.

Давид Мастикоса рођен је 1992. године у Приједору. Прво музичко образовање стекао је у Средњој музичкој школи „Саво Балабан“ у Приједору гдје је похађао теоретски одсјек и инструментални одсјек за кларинет. Након завршене средње музичке школе, уписује се на Академију умјетности у Бањој Луци, на Одсјек за композицију, у класи Татјане Милошевић Мијановић.

Добитник је награде за најуспјешнијег студента Академије умјетности у Бањој Луци, као и  III награде на конкурсу за композицију на тему „Милански едикт 313“ . Два пута је изабран међу петнаест композитора чија су дјела изведена на концертима који су, у  организацији  Vox Novus, одржани у Њујорку под  називом „15 Minutes of Fame“.
Композиције Давида Мастикосе извођене су у оквиру бројних културних и музичких  манифестација  као што су:  “Дани Владе С. Милошевића“, „Ноћ музеја“,„XIX Curso Internacional de Clarinete – Julian Menendez“, „The Basement Concert“, „Make Music New York“ и  „Festival Note tra i Calanchi”„ а његова композиција “Unknown flow” је 2014. године премијерно изведена на додјели  Бранкове награде у Сремским Карловцима.
Међу извођачима композиција Давида Мастикосе су:  Sauro Berti – бас кларинет (Италија), Quator Girard – гудачки квартет (Француска), Matthew Rosenberg – фагот (САД), Новосадски дувачки квинтет (Нови Сад),  Ken Kunita – бас кларинет (Холандија/Јапан), Robert Botti – обоа (САД), Александра Копић – флаута (Србија/БиХ), Загребачки солисти – гудачки оркестар (Хрватска), Ана Батиница – флаута (Хрватска)  итд.  Композиције  Давида Мастикосе извођене су у Босни и Херцеговини, Србији, Хрватској, Италији, Шпанији, Француској, Јапану, Холандији, Португалу и Сједињеним Америчким Државама.
Аутор је примјера за солфеђо на Републичком такмичењу средњих и основних музичких школа 2013. и 2014. године, а бави се и примењеном музиком – аутор је музике за представу „Жене у народној скупштини“  која је играла у Градском позоришту Јазавац, Бања Лука, јун 2013. године у режији Јелене Трепетове – Костић, музике за официјелни трејлер Neum Animated Film Festival 2014. те музике за филм Ање Кавић, NO WORDS, који ће бити приказан у оквиру Темпус пројекта.

Учествовао је на семинарима:  KompArt 2, Нови Сад 2012. ; Academie Musicale de Villecroze 2013, Француска, Villecroze 2013. ; Sarajevo Sonic Studio 2013. ; Радионица за савремену музику, Нови Сад 2014. ; Семинар солфеђа, Бања Лука 2012. и Семинар кларинета, Гучево 2010. , а међу предавачима са којима је сарађивао су: Славица Смиљанић Марковић (солфеђо), Никола Срдић, Милан Милошевић (кларинет), Тамара Басарић, Philippe Manoury, Philippe Hersant,, Александра Вребалов, Винко Глобокар и Wolfgang Heiniger (композиција).
Композиције Давида Мастикосе објављене су у издавачким кућама Alea Publishing ( Tacoma, Washington, United States) и Ayotte Custom Musical Engravings ( Detroit, Michigan, United States).
Тренутно је на мастер студијама на Одсјеку за композицију у класи Татјане Милошевић Мијановић. Учесник је Academie Musicale de Villecroze и стипендиста Фонда др Милан Јелић.

Младен Јанковић  рођен је 1991. године у Добоју. Основно музичко образовање стиче у музичкој школи  „Маркос Португал“ у Добоју, гдје је похађао одсјеке за клавир и гитару.
Након завршене ниже музичке школе уписује СМШ „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, смијер музички сарадник, а годину дана послије и клавирски одсјек у класи проф. Бранке Кузмановић.
Током школовања учествује на многобројним републичким, међународним и интернационалним такмичењима те остварује запажене резултате из свих области музике.
-III награда на Републичком такмичењу из Солфеђа (2009)
Као корепетитор:
– III награда на Републичком такмичењу соло пјевача (2008)
– I и II награда у категорији – Камерни дуо (2009)
Као пијаниста у више камерних састава:
– Двије I  награде и побједници категорије на Републичком такмичењу – Камерна музика (2009)
– I награда и побједници категорије на Интернационалној манифестацији „Дани хармонке“ Смедерево (2009), добитници златног пехара (квинтет „ De otro modo “)
– Фестивал интерназионале фисармоница (Castelfidardo, 2009), VI мјесто у апсолутној категорији („De otro modo “)
Године 2009. добија признање Министарства просвјете и културе РС за „Постигнути успјех на Републичком такмичењу“.
Добитник је плакете за „Остварену концертну дјелатност, постигнуте резултате и репрезентативно представљање Музичке школе „Владо Милошевић“ Бања Лука“. (2010)
Године 2010. уписује Одсјек за Композицију на АУБЛ у класи проф. Татјане Милошевић-Мијановић. Дипломира у јуну 2014. године као најуспјешнији студент у генерацији, са просјечном оцјеном 9,83.
Композиције Младена Јанковића извођене су у оквиру манифестација „Дани Владе С.Милошевића“ и „ Sarajevo Sonic Studio “. Композиција за клавир „Сјета“, снимљена је и објављена на компакт диску поводом 80 година музичке школе „Владо Милошевић“ Бања Лука. Учесник је семинара из области Солфеђа под називом „Савремене методе у домену музичке педагогије“,  предавач др Ивана Дробни, ван. проф. ФМУ Београд и семинара „ Sarajevo Sonic Studio” из области композиције, предавач Heiner Goebbels.Приређивао је музику за студентску позоришну представу  „Кафаница-судница-лудница“ у режији Слободана Бранковића, монодраму  „Исповјест“  у режији Белинде Божичковић и представу  „Живот је опака навика“ (у којој је уједно и актер) за Дјечије позориште РС, у режији проф. Ненада Бојића. Поред композицијског рада бави се аранжирањем пјесама за хорове, тамбурашке оркестре, етно групе итд. Врло успјешну и дуготрајну сарадњу са женским камернихм хором „Бањалучанке“ остварује у улози клавирског сарадника. Дугогодишњи је члан СПД „Јединство“ из Бања Луке а уједно и њихов корепетитор.  Као клавијатуриста и аутор аранжмана, од 2012. године учествује у раду етно групе  „Траг“ (Лакташи, БЛ).  Активан је и као клавијатуриста у пратећим бендовима неколицине реномираних пјевача популарне музике.
Тренутно је на мастер студијама на Одсјеку за Музичку теорију у класи проф. Зорана Николића.

 ***

ПРОГРАМ

 

Давид Мастикоса: „Plastic raindrops“ за соло виолину
Аљоша Шолак – виолина

Драгана Табак: „Селице“ за мецосопран и гитару
Ана Симанић – мецосопран, Лука Радмановиц – гитара

Младен Јанковић: „Игра“ за соло кларинет
Невен Маринковић – кларинет

Давид Мастикоса:„Serenata“ за сопран и клавир
Албина Смајловић – сопран,  Дуња Марковић – клавир

Драгана Табак: „Perfect“  за двије флауте и добош
I – Perfect night
II – Perfect morning
III – Perfect day
Александра Копић – флаута, Тихана Голубић – флаута,
Ђорђе Станивуковић – добош

Давид Мастикоса: „Error #1“ за соло кларинет
Невен Маринковић – кларинет

Драгана Табак: „Нар“ за флауту и добош
Александра Копић – флаута,  Ђорђе Станивуковић – добош

Давид Мастикоса: „Ave Maria“ за сопран и клавир
Миљана Брезичанин – сопран, Зорица Новаковић – клавир

Младен Јанковић:
„Smoothflute“ за флауту и клавир
Наташа Вукојевић – флаута, Соња Бобрек Савић – клавир

Младен Јанковић: „Стрепња“ за сопран и клавир
Миљана Брезичанин – сопран, Дуња Марковић – клавир

Младен Јанковић: „Има нека тајна веза“ за сопран и гудачки оркестар
Албина Смајловић – сопран и гудачки оркестар АУБЛ
диригент: Душан Урошевић

Давид Мастикоса: „Seasons“ за флауту и гудачки оркестар
I – Spring song
II – Moods of Autumn & Winter
III – Summerflute

Александра Копић – флаута  и гудачки оркестар АУБЛ, диригент: Бранка Радошевић Митровић.

 

 

 

Share