Концерт ученика Музичке школе „Владо Милошевић“ – сви одсјеци

У Вијећници Банског двора 13. новембра 2012. године (уторак) у 19,00 часова одржаће се концерт ученика Музичке школе „Владо Милошевић“ – сви одсјеци.

 

 

***

МУЗИЧКA ШКОЛA „ВЛАДО МИЛОШЕВИЋ“

Прича о Музичкој школи у Бањалуци започиње већ крајем XIX вијека, за вријеме аустроугарске окупације, када настаје Српско пјевачко друштво „Јединство“ (тада Српско црквено пјевачко друштво), које 1934. године и оснива прву званичну Музичку школу у Бањалуци.

На инцијативу тадашњег предсједника, а раније диригента „Једиства“ Душана Умићевића на ванредној скуптини друштва 1. јуна 1934. године донесена је Одлука о отварању Музичке школе.

Школа је имала више одјељења: Почетнички течај, Нижу музичку школу и Средњу музичку школу која је тада имала само три прве наставне године. На програму су били предмети: солфеђо, елементарна теорија и хармонија. Било је предвиђено да се касније као предмети уведу виолончело и контрабас. Школу су могли похађати редовни и ванредни слушаоци, као и они који би школу периодично похађали тзв. „фреквентанти“.

Као утемељивачи школе истичу се Владо Милошевић, уз чије име и рад је ова школа најтјешније повезана од самог почетка, Драга Букинац професорица клавира и Драган Шајновић, који је од школске 1935./36. године био професор виолине.

Први директор школе и уједно наставник виолине и солфеђа био је Владо Милошевић по којем данашња Музичка школа и носи назив. На челу музичке школе, што предратне што послијератне овај неуморни прегалац на музичком пољу задржаће се цијелу деценију настојећи да код ученика пробуди и развије љубав према музици, али и озбиљан став према музичкој умјетности уопште.

 

Share