Други Фестивал науке Републике Српске у организацији Министарства науке и технологије Владе Републике Српске

У Концертној дворани, Вијећници и Малом изложбеном салону Банског двора у периоду од 07. новембра 2012. године (сриједа) до 09. новембра 2012. године (петак) одржаће се Други Фестивал науке Републике Српске у организацији Министарства науке и технологије Владе Републике Српске.

 

 ***

Drugi Festival nauke Republike Srpske u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Vlade Republike Srpske biće održan od 07.11. do 09.11.2012. na dvije lokacije, u Kulturnom centru Banski dvor i u Mercator centru.

Festival nauke je idealna prilika da se građani Republike Srpske bliže upoznaju sa naukom, da saznaju tajne naučnika, kao i da, kroz demonstracije i predavanja, nauku dožive kao nešto bez čega život kakvim ga danas poznajemo ne bi bio moguć. Pored toga, Festival nauke je idealna prilika da u posjetiocima otkrijemo eventualni potencijal za bavljenje naučnoistraživačkim radom. Festival nauke 2012 posjetiocima će, između ostalog, ponuditi priliku da po prvi put uživo vide robota Nao. Nao je humanoidni robot visok 58 centimetara i djelo je inženjera francuske kompanije Aldebaran Robotics. Robot ima dvije kamere, zvučnik, mikrofon i 25 elektromotora koji mu omogućavaju da se kreće, a sposoban je da govori, hoda, prepoznaje ljude i predmete, osjeća dodir i igra fudbal. Svi posjetioci imaće priliku da, između ostalog, isprobaju Van de Grafov generator koji se koristi za dobijanje velikih količina naelektrisanja i vrlo visokih potencijala, Teslin transformator koji će ih još jednom uvjeriti u genijalnost našeg velikog naučnika Nikole Tesle, da saznaju nešto više o rotaciji pomoću klupe Žukovskog, te da uživo isprobaju influentnu mašinu kao i mnoštvo drugih naučnih demonstracija i eksponata.

Za one koji žele da saznaju nešto više pripremljena su i predavanja naučnika i promotora nauke iz regiona i iz Republike Srpske. Festival će biti otvoren 07.11. u 10:00h u Banskom dvoru i biće otvoren sve do 09.11. u 13h.

Radno vrijeme festivala je od 10:00 do 20:00h. Pored Banskog dvora, druga festivalska lokacija je Merkator Centar u kojem će 08.11. biti održana aktivnost „5 minuta sa naučnikom“. Ukoliko posjetioci žele da na licu mjesta postave pitanja naučnicima koji će biti dio programa festivala, ova aktivnost je idealna prilika za to.

Ulaz na sve festivalske sadržaje je besplatan.

Održavanje ovogodišnjeg Festivala nauke su programski podržali Centar za promociju nauke i Institut Mihajlo Pupin iz Beograda, Savez inovatora Republike Srpske kao i fakulteti iz Republike Srpske. Generalni medijski pokrovitelj manifestacije je Radio televizije Republike Srpske.

Share