Концерт The Art of the Duo – New Jazz

У недјељу 01. октобра 2017. године, одржаће се концерт The Art of the Duo – New Jazz, у извођењу џез дуа Morgenthaler/Röllin из Швајцарске. Дуо чине реномирани швајцарски џез музичари Robert Morgenthaler  (тромбон) и Urs Röllin (гитара). Концерт ће се одржати у Концертној дворани Банског двора с почетком од 20.00 часова.
БЕСПЛАТНЕ ПОЗИВНИЦЕ за концерт се могу преузети на пријавници Банског двора од сутра (27.9.) у периоду 08.00 до 20.00 часова.

Plakat---dzez-duo---za-štampu-web

ЏЕЗ ДУО MORGENTHALER/RÖLLIN

Јединствени и оргинални аранжмани и композиције чине џез дуо Morgenthaler/Röllin  једним од најнеобичнијих и најузбудљивијих швајцарских џез састава даншњице. Дуо је основан 2006. године од када се њихове музичке идеје развијају у један препознатљив звук. Медији их славе као оне који “праве нове мостове у џез дуо музици” поред примјетног модернизма, у њиховим композицијама препознајемо и утицај блуза а неки их дефинишу и као “савремени џез који се повремено наслања на рок и поп музику”. Кроз специфичан ауторски израз музичари истовремено стално испитују могућности својих инструмената.

Robert Morgenthaler, тромбон.
Студирао на Конзерваторијуму у Цириху и на Швајцарској школи за џез у Берну (Swiss Jazz School Bern). Од 1979. године ради као професор на Високој школи за музику и позориште у Берну и у Музичкој школи у Луцерну. Наступао је у Америци, Азији и Русији и свирао са истакнутим џез солистима (Billom Colemanom, Leeom Konitzom, Hannibalom Marvinom Petersononom, Kenny Wheelerom, Carlom Bley, Victorom Lewisom, Stevom Swallow, Bobom Stewartom, Joem Haiderom, Melom Lewisom, Robinom Eubanksom, Michelom Godardom…)
Два пута га је Магазин „Јazz“ (данас „Jazz’n’More“) прогласио за тромбонисту године.

Urs Röllin, гитара.
Завршио је школу за џез у Луцерну и усавршавао се у Лос Анђелесу код Christy Dorana, Harry Pepla, Bobby Previtea, Joea Haidera, Joea Dioria, Scotta Hendersona, Normana Browna i Lesa Wisea. Од 1990. године предаје на Високој школи за џез у Луцерну.
Оснивач је и организатор Шафхаузенског џез фестивала који је већ годинама огледало џез музике у Швајцарској. Свирао је у земљи и иностранству те на Štajerskom festivalu/ Steyrischen Herbst  у Грацу као и на џез фестивалу у Šafhauzenu / Jazzfestival Schaffhausen 1998. Заједно са Ewaldom Hügleom оснива квартет „unart 4.0“. Концертирао је са многим познатим музичарима (Irène Schweizer, Barry Guy, Hämi Hämmerli, Kornelia Bruggmann, Peter Schärli,Christian Weber, Martin Birnstil, Lionel Friedli…). 2006. године оснива дуо са Robertom Morgenthalerom.

Share