Концерт “TAMARA OBROVAC TRANSHISTRIA QUARTET“

У Концертној дворани Банског двора 23. новембра 2020. године (понедјељак) у 20.00 часова одржаће се концерт врхунског џез састава “TAMARA OBROVAC TRANSHISTRIA QUARTET“.

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 3. фестивала џез музике INTIME JAZZ FEST.

 

Улазнице за концерт се могу купити од понедјељка 16. новембра на билетарници Банског двора сваким даном осим недјељом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 10.00 КМ.

Број мјеста у публици је ограничен, а обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Овај истакнути састав који публику води кроз јединствено и страствено музичко путовање Истром и Медитераном, кроз призму савременог џеза чине врунски музичари из Хрватске, а они су:

ТАМАРА ОБРОВАЦ (ХР) – вокал

ЕЛВИС ПЕНАВА (ХР) – акустична гитара

ЗВОНИМИР ШЕСТАК (ХР) – контрабас

КРУНО ЛЕВАЧИЋ (ЦРО) – бубњеви

Пјевачица, флаутисткиња, композиторка и ауторка текстова Тамара Обровац, једна је од најзначјнијих и најсвестранијих личности на хрватској музичкој сцени. Позната је по свом специфичном музичком изражају и уникатној музици у којој спаја џез и етничке утицаје завичајне Истре, као и по врхунским саставима које води. Издала је дванаест ауторских компакт дискова, на којима је ауторица музике и највећег дијела текстова. Одржала је преко 500 међународних концерата, компонује за позориште и филм, а за свој је рад вишеструко награђивана. Између осталог, добитница је 8 Порина, хрватске годишње дискографске награде, „Златне арене“ за музику за филм “Што је мушкарац без бркова”, као и двије номинације за BBC Radio 3 World music Awards 2004 у категорији Европске музике и Награде публике, а њени наступи попраћени су и многобројним позитивним реакцијама међународне критике и публике.

Интерпретирајући Тамарину уникатну музику, ови изванредни музичари вјешто и природно спајају савремени џез  изражај са елементима истарске и медитеранске музике, постижући невјероватну лакоћу изражаја својствену само највећим умјетницима. Управо је та слобода музичког изражавања и импровизације, којом ови сјајни музичари обликују Тамарину уникатну музику, најважније обиљежје њихових извођења. Овај врхунских састав познат је по невјероватној алхемији те готово телепатском разумијевању међу музичарима; њихови су наступи прожети спонтаношћу, инвентивним импровизацијама, слободом, хумором и снажном комуникативношћу, а Тамарин је глас једнако ефектан у пјевању текстова као и вокализама када постаје додатни инструмент.
Управо тај природни суживот различитих музичких облика и импровизације карактеристичан за начин свирања овог ансамбла, дефинитивно етаблира Тамару Обровац као изузетну умјетницу која је користећи елементе властите традиције створила осебујан музички изражај, бивајући тиме све више препознатљива и присутна на свјетској музичкој сцени.

Share