Концерт СТЕФАНА ЛОПАНДИЋА (клавир) добитника Плакете Банског двора

У Концертној дворани Банског двора 25. септембар  (понедјељак) 2023. година

 у 20.00 часова одржаће се концерт СТЕФАНА ЛОПАНДИЋА (клавир) добитника Плакете Банског двора за најбољег студента Студијског програма музичке умјетности Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци у класи професора Дејана Јанковића.

Бесплатне позивнице можете преузети на билетарници Банског двора од понедјељка 18. септембра сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

СТЕФАН ЛОПАНДИЋ је рођен 29. новембра 2000. године у Добоју.

Дипломирао је на смјеру за клавир на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у класи проф. Дејана Јанковића. Награђен је 2023.године Плакетом Светог Стефана коју додјељује Предсједник Републике Српске за остварене резултате током студија као најуспјешнији стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“ на пољу умјетности. Добитник је двије стипендије “Милан Јелић”. Добитник је Плакете Банског двора за најбољег студента Студијског програма музичке умјетности Академије умјетности Универзитета у Бањалуци у школској 2022/2023. години.

Средњу музичку школу „Владо Милошевић“ је завршио у Бањалуци, у класи проф. Јасне Ђуровић. У Добоју је завршио основну музичку школу „Маркос Португал“.

Награђен је више пута од стране Владе Републике Српске за успјехе на музичким такмичењима у Републици Српској (2015, 2016,2017,2018,2019). Добитних је бројних награда на домаћим и међународним пијанистичким такмичењима током свог школовања. Неке од најзначајнијих су прва награда на музичком такмичењу „International Youth Music Competition Atlanta“ у Сједињеним Америчким Државама 2022. године, прва награда на такмичењу „Бањалучки Бијенале“ у Бањалуци 2018. године, прва награда на Интернационалном Словенском музичком фестивалу у Београду 2021. године. Освојио је специјалну награду на VIII Међународном музичком такмичењу “Слобомир” у априлу ове године. Добитник је и многобројних награда у пољу солфеђа и камерне музике.

Од 2019. године је у саставу камерног триа „Модесто“ у класи професорице Билјане Јашић – Радовановић, са колегама Ањом Милутиновић – виолина и Урошем Костићем – кларинет, с којима остварује високе резултате на пољу камерне музике кроз велики број освојених награда и јавних наступа широм региона. Нека од најзначајнијих остварења са овим тријом су: прва награда на „International Moscow Music Compeitions 2021“ у Москви, прва награда на „VI International Sirmium Music Fest“ одржаном у Сремској Митровици у априлу 2022. године. У мају 2023. прва награда на фестивалу камерне музике „Исидор Бајић“ у Новом Саду. Одржао је два солистичка хуманитарна концерта u Добоју 2017. и 2019. године, као и солистички концерт у Концертној дворани Банског двора – Културног центра 2021. године.

Стефан Лопандић је похађао мајсторске радионице еминентних професора клавира и пијаниста попут Александра Сердара, Марије Немцове, Владимира Милошевића, Ненада Качара, Лидије Станковић и других.

Од своје девете године је члан хора „Богољубље“ који дјелује при храму Рођења Пресвете Богородице у Добоју, хора „Керубини“ из Бањалуке и другим хоровима са којима је остварио значајне наступе и резултате.

Share