Изложба маски АПИС АРТ –  пчелиња умјетност аутора ФИЛИПA ЦВЕТКОВИЋА из Ниша

У Малом изложбеном салону Банског двора 26.9. (утоак) 2023. године у 19.00 часова биће отворена изложба  маски АПИС АРТ –  пчелиња умјетност аутора ФИЛИПA ЦВЕТКОВИЋА из Ниша.

О радовима :  АПИС АРТ –  Пчелиња умjетност

Природа и умjетност су двије неодвојиве цjелине, обjе цjелине имају моменте које их чине да буду у блиској вези са рађањем и смрћу.

Умjетност као таква има слободу и кроз ту благодат описује природу из много углова. Веза између природе и умjетности успостављена је на антимиметички начин, узимати мотиве из природе не значи прениjети у потпуности њен облик, већ детаљ као инспирацију за настанак замишљене умjетничке цjелине. У тренуцима тог спајања све се мијења и настаје потпуно нови визуелно умjетнички моменат, који је плод несебичности природе и човjека који је једно са универзумом.

На кожи лица са превојима, порама, борама, маљама настаје материја отворене структуре, натопљена чулима, биjесом, импулсима, ћутњом и тугом.

Градацијом мотива и организацијом хоризонталних мотива њена површина се спонтано, прогресивно и изненађујуће мијења. Постаје стварност за себе, настала једнако онако како настаје све у природи.

Црно-жути мотив за природу значи опстанак, процесом опрашивања настаје живот, настаје све што нас окружује, настајемо ми.

Природа је умjетност, да не постоји не би је ни било.

Циљ осликавања мотива пчеле јесте осврт и приказ кроз призму културе и умjетности на значај природе и опстанак пчела у њој. О екологији и о природи не треба ћутати, то је дио нас и ми смо дио тог система и ланца. Чувајмо је, то је једини начин да и она нас чува.

Биографија ФИЛИПА ЦВЕТКОВИЋА је богата, разнолика и необична.Области његовог интересовања су међународна сарадња, култура и савремена умјетност, историја, и дипломатија, а публици у Бањалуци представио се прошле године изложбом „Провокативна лица“, која је рађена у оквиру пројекта „Пут позоришта“, а која је била постављена у Дјечијем позоришту Републике Српске у оквиру пратећег програма 21. Међународног фестивала позоришта за дјецу. Изложба се састојала од фотографија позоришних маски као важног елемента у изградњи глумачке улоге и истицању карактера лика.

Филип Цветковић је рођен 1995. године у Нишу. Основну и средњу школу завршио је у родном мјесту а Академско образовање стекао је на  Високој школи за текстил и дизајн, упореди дипломиравши и на Високој школи академских студија „Доситеј“ у Београду на смјеру општа економија.

До сада је излагао у Србији, Мађарској, Републици Српској и Сјеверној Македонији (Ниш, Београд, Скопље, Требиње, Бања Лука, Грачаница, Будимпешта, Братунац и Охрид). Добитник је награде Београдски победник 2021. године за допринос у култури и умјетности, као и признања међународног фестивала античке драме „Стоби“ у Велесу, Сјеверна Македонија. Цветковић је и добитник признања Српске православне цркве, Епархије Будимске за допринос развоју културе у Републици Србији и дијаспори.

Директор је Института за културна истраживања, те  члан уређивачког одбора научног часописа „Лидер“. Аутор је више од десет објављених научних радова у домаћим и међународним часописима.

Share