Концерт Срђан Тошић – гитара (Београд)

У Концертној дворани Банског двора 15. фебруара 2019. године (петак) у 20.00 часова одржаће се концерт Срђан Тошић – гитара (Београд).
Бесплатне позивнице за концерт сви заинтересовани могу преузети на билетарници Банског двора од 06. фебруара од 10.00 часова.

СРЂАН ТОШИЋ (Београд 1961.) спада у ред истакнутих српских гитариста. На концертном подијуму је од 1985. године. Одржао је велики број концерата, како солистичких тако и са оркестрима, изводећи велики број дјела, почев од епохе Ренесансе па до капиталних дјела музике XX вијека (композиције Бритна, Волтона, Богдановића, Браувера, Дијенса).
Учесник је многих гитарских фестивала у земљи и окружењу (Бемус, Белеф, Међународна трибина композитора, Мокрањчеви дани, Новосадско лето, Будва град театар, Гитарарт и др.). Гостовао је широм бивше Југославије, као и у Бугарској, бившем СССР-у, САД, Словенији, Холандији и Грчкој.
Активно се бавио и камерном музиком, наступајући у дуима са гитаристом Александром Хаџи Ђорђевићем, оперском певачицом Дубравком Зубовић и флаутистом Љубомиром Димитријевићем.
Добитник је награде на Међународном такмичењу Музичке омладине (Београд, 1985.), награде на Југословенском такмичењу музичких уметника (Загреб, 1985.) и награде “Андрес Сеговија”, освојене 1989. у Сантијаго де Компостела (Шпанија).
Један је од оснивача Југословенске асоцијације класичних гитариста.
Предаје на ФМУ у Београду, а дуже вријеме радио је као професор у музичкој школи Јосип Славенски у Београду, на Академији лијепих умјетности, на Академији умјетности у Бања Луци и Вишој музичкој школи у Нишу. Тренутно ради и на новосадској Академији умјетности.
Из његове класе на ФМУ у Београду изашло је неколико врсних младих умјетника, који су својим наступима на концертима и такмишењима у земљи и иностранству допринели афирмацији тзв. “београдске школе гитаре”.

Share