Концерт – Приморски академски хор „Винко Водопивец“ (Љубљана)

У Вијећници Банског двора 15. маја 2017. године (понедељак) у 19,00 часова одржаће се концерт – Приморски академски хор „Винко Водопивец“ (Љубљана),
Диригент : Изток Коцен.

PLAKAT-PRIMORSKI-AKADEMSKI-ZBOR

Приморски академски хор „Винко Водопивец“ се већином састоји од приморских студената који студирају на Универзитету у Љубљани. Хор је основан 1953. године. Било је то једне новембарске вечери када је група приморских студената спонтано пјевушила у љубљанској гостионици “Чинколе”.  У 64 године свог рада хор је пропутовао скоро све европске државе, Сјеверну Америку, док је задња већа турнеја била 2009. године у Јужноафричкој Републици.  Хор учествује на бројним хорским фестивалима и на међународним и домаћим такмичењима. 2015. године био је на турнеји по Њемачкој, Белгији и Холандији, а прошлог љета у Мађарској и Словачкој. Задње успјехе је хор постигао на државном такмичењу Наша пјесма у Марибору гдје је добио сребрно признање те награду за набољи перспективни састав на Созвочењих 2016 за Љубљану и околину. Водопивци теже да очувају традицију мушког хорског пјевања. Ријетко се догоди да се послије проба или концерата одмах разиђу, напротив, воле да запјевају па било то на улицама, трговима старе Љубљане, дјевојкама у студентским домовима или у домаћим подрумима у Приморској.

Њихов репертоар обухвата све што је из богате мушке хорске ризнице прихватљиво за студентски састав, који сваку годину промијени скоро трећину пјевача.

Композитор и диригент Изток Коцен (1986) је редован студент постдипломског студија на Одсјеку за композицију и музичку теорију, у класи Душана Бавдка, и студент дириговања у класи Марка Летоње и Симона Дворшака. Његове композиције доживјеле су успјешна извођења како у иностранству (Мађарска, Чешка, Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина…) тако и на значајној домаћој сцени (Словенска филхармонија, СНГ Опера и балет Љубљана…). На стваралачком подручју је активан као хоровођа Приморског академског хора „Винко Водопивец“ и Мјешовитог хора „Свобода Менгеш“, корепетитор и пијаниста, те сарадник у различитим вокално инструменталним саставима.

П Р О Г Р А М

Винко Водопивец – Побратимија
Јакоб Аљаж – Сочи
Александер Гречанинов – Слава … јединородниј Сине
Петар Коњовић  – Ао, небо, плаво небо
Оrlando DipiazzА – Laudate dominum
Зорко Преловец – Ој, Добердоб
Фран Вентурини – Базовица
Иван Ријавец – Об Колпи
Соло: Клемен Левпушчек
Винко Водопивец – Крашка јесен
Винко Водопивец – Жебљарска
Соло: Нејц Повшич
Виктор Михелчич – Па да би знал
Лојзе Братуж – Крагуљчки
Уршула Јашовец – Конс Кос-овел-у
Радо Симонити – На випавскем

Share