Концерт „ПРЕЛИДИ КАО ИНСПИРАЦИЈА“

У Концертној дворани Банског двора 04. маја 2016. године (сриједа) у 20,00 часова биће одржан концерт „ПРЕЛИДИ КАО ИНСПИРАЦИЈА“,
Наталија Томић, клавир (Крагујевац /СРБ),
Гост концерта: Виолета Васиљевић, клавир (Крагујевац).

Untitled-3-web

П Р О Г Р А М

Д. Шостакович – Прелиди из Циклуса „24 прелида“:
бр.1 Це дур, бр.10 цис мол, бр.13 Фис дур,
бр.14 ес мол, бр.17 Ас дур,бр.24 де мол

А. Скрјабин – Прелиди оп.11 (избор):
бр.2 а мол, бр.4 е мол, бр.6 ха мол, бр. 9 Е дур,
бр.10 цис мол, бр.14 ес мол

Ј.Брамс – Интермеца оп.118 бр.1 а мол, бр.2 А дур

К. Дебиси – Прелиди „Врата Алхамбре“, „Ексцентрични Генерал Левин“

Џ. Гершвин – Три прелида

БИОГРАФИЈА

Наталија Томић рођена је у Владикавказу, Северна Осетија – Русија гдје је и започела своје музичко образовање. Као истакнута млада пијанисткиња уписује се на студије клавира Руске академије музике „Гњесини“ у Москви, гдје дипломира у класи професора И. Малињине 13 1978. године. Током и након студија активно наступа као солиста, у камерним ансамблима и са оркестром. Истовремено је ангажована у Московском театру „Сатира“ а касније и у Националном театру за оперу и балет у Владикавказу. У том периоду одржала је низ концерата као солиста са оркестром Националне филхармоније Северне Осетије.

Умјетничка и педагошка активност Наталије Томић наставља се у Србији у музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу 1980. године. Свеобухватна по ширини, оригиналности и интензитету, доприњела је великом угледу Наталије Томић и резултирала позивима за одржавање многобројних семинара и предавања као и чланству у еминентим жиријима у земљи и иностранству (Стокхолм, Санкт Петербург, Стреза, Кировоград, Женева, Скопље, Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Шабац и т.д.). Као професор клавира, добитник је преко 200 специјалних и првих награда, а из њене класе изашло је више од 40 дипломаца који су школовање успјешно наставили на престижним Академијама (Москва, Кијев, Берн, Грац, Скопље, Трст, Сарајево, Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац), а већина њих активна је на домаћој и међународној концертној сцени.

Наталија Томић као пијаниста, има значајну улогу у умјетничком развоју града и земље. Солистички наступи, са квартетом „Контрасти“, као и са истакнутим умјетницима као што су Луиш Андраде (Португалија), Иван Кучер (Украјина), Игор Андријевски (Украјина), Димитриј Левин (Немачка), Андреа Џекобс (Енглеска), Олга Корољкова (Русија), Ксенија Лукић (Немачка) афирмисали су је као врсног пијанисту, камерног музичара и умјетничког сарадника.

Иницијатор је оснивања Катедре за клавир на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу 2008. године, на којој ради као ванредни професор клавира и шеф Катедре.

Добитник је значајних признања за своју вишегодишњу уметничку и педагошку дјелатност: Повеља за изузетне заслуге и допринос развоју музичке школе „др Милоје Милојевић“, награда Савеза удружења музичких и балетских педагога Србије, као и награда Заједнице музичких и балетских школа Србије.

Виолета Васиљевић (клавир) је средње музичко образовање завршила у школи “Др Милоје Милојевић” у Крагијевцу у класи професора Валерија Сигаљевича (студента В. Горностајеве – Москва и А. Серебјакова – Санкт Петерсбург). Студије клавира уписала је 1979. године у Београду у класи проф. Невене Поповић. Постдипломске студије завршила је у класи проф. Даринке Михајловић 1987. године. Педагошким радом почела је да се бави 1982. године као професор у музичкој школи “Др Милоје Милојевић” у Крагијевцу, а од 2009. године је доцент Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу. Од завршетка студија била је члан значајних камерних ансамбала, а од септембра 2013. године је члан клавирског ВД дуа са пијанисткињом Драганом Димић. Концертну дјелатност у оквиру клавирског дуа проширила је на сарадњу са пијанисткињом Наталијом Томић.

 

Share