Концерт предавача – Александар Сердар, клавир (Београд) и Борис Ленко, хармоника (Братислава),

У Концертној дворани Банског двора 23. маја 2017. године (уторак) у 20,00 часова у оквиру Фестивала музичких школа „Љепота класике 2017“ одржаће се концерт предавача – Александар Сердар, клавир  (Београд) и Борис Ленко, хармоника (Братислава).

Plakat-Lenko-Serdar-za-stampariju-(1)-

Александар Сердар, рођен је у Београду, одакле послије завршених студија у Новом Саду  наставља даље школовање у Сједињеним државама  и Италији. На његову пијанистичку формацију су утицали током година прије свега, Сергио Пертицароли и Леон Флеисхер. Као логичан пут једног младог пијанисте, Александар Сердар је учествовао на бројним интернационалним такмицењима где је добио високе награде. Најзначајнија од њих су свакако Arthur Rubinstein у Тел Авив-у, Monza-Rina Salla Galo, Vercelli, Carlo Zechhi,  који су довели до почетка развоја његове интернационалне каријере. Александар Сердар је свирао реситале и са оркестром у скоро свим земљама Европе, у сјеверној Америци, у Бразилу и Перуу, Мароку, Либану, Израелу, Тајлданду и Јапану.Свирао је са филхармонијама Београда, Бремена, Софије, Загреба, Торина, Минхена, Тулуза, Лила, Сан Хозеа, Словеније, Дрездена. Са диригентима као сто су Jean-Claude Casadesus, Jorg Peter Weigle, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marcello Viotti, Michael Plason. У последњих неколико година бројни успјеси на концертима у Европи су привукли пажњу критичара и организатора концертних сезона и фестивала. Са подјендаким ентузијазмом је свирао у концертним дворанама као сто су heatre Chatelet, Auditorium du Louvre, Tonhalle in Zurich, Alice Tully hall in New Yorks Lincoln Center, and Festivals such as “La Roque d’Antheron, Folles Journeaus in Nantes, Sully sur Loire, St. Riquier, Schleasu Holstein in Hamburg, Montpellier Festival of Radio France. Александар Сердар је снимио свој први компакт диск за дискографску кућу ЕМИ који је добио изванредне критике музичких часописа. Александар Сердар је издао свој први компакт диск за ПГП дискографску кућу у Србији са барокним репертоаром. Од 1999 године, Александар Сердар је почео да ради на Факултету музичке уметности у Београду гдје је сад у звању редовног професора. Од 2006. године, ради као професор на Факултету уметности у Нишу. Александар Сердар учествује као члан жирија у раду бројних националних и интернационалних жирија. У марту 2007. је почео са реализацијом пројеката “Националне концертне сезоне”. Пројекат децентрализације класичне музике заступљен у 16 градова који је са великим успехом окончан у јуну 2007. године. 2012. Александар Сердар издаје свој приручник под називом “Развој пијанистичке технике” у издању Музичког центра Црна Гора.

Борис Ленко (1965), као апсолвент на Жилина Конзерваторијуму (Anton Pittner) и на Академији сценских умjетности у Братислави (Marta Szökeová), почела је његова међународна каријера након успјешних резулатата на разним такмичењима, те  након побједе у Andrezieux-Boutheon 1987 . Деведесетих година прошлог вијека био је већ рангиран као један од највећих  словачких умјетника. Борис Ленко је један од оних ријетких врста разноврсних музичара који обављају све у распону од класичног репертоара, савремене озбиљне музике, преко разних cross-over пројеката (Požoň sentimentál, Phurikane giľa, ALEA, Chassidic Songs) до џеза (Triango). Он је увео многе иновативне елементе у хармоникашки репертоар у Словачкој, углавном увођењем радова значајних умјетника из послијератне америчке и европске сцене (J. Zorn, M. Kagel, M. Lindberg, G. Klucevsek, L. v Vierk, L. Berio, M. Sorensen) и премијере и иницирањем нових Словачких дјела (J. Zorn, M. Kagel, M. Lindberg, G. Klucevsek, L. v Vierk, L. Berio, M. Sorensen…). Редовно наступа на савременим музичким фестивалима – вечерима нове музике и фестивалу Melos-Ethos.  2001. године, по први пут у историји фестивала Варшавска јесен, изводио је цјеловечерњи рецитал. Ленко је пионир са својим увођењем радова A. Piazzolla у Словачкој, а 2001. године основао камерни ансамбл ALEA (хармоника, виолина, клавир и контрабас), са нагласком на интерпретацију Piazzoll-ине музике. Ленкова  фасцинација  са аргентинским тангом  довела га је  до сарадње са Peter Breiner у изузетно успјешног пројекта Triang. Борис Ленко такође се посвећује својим композицијама и виши је предавач на Академији лијепих умјетности у Братислави. Живи у Минхену и Братислави.

Share