Концерт поводом „Међународног дана сјећања на жртве настрадале у саобраћају“

У Вијећници Банског двора 14. новембра 2015. године (субота) у 19,00 часова одржаће се концерт поводом „Међународног дана сјећања на жртве настрадале у саобраћају“.
Учествују: студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и ученици Музичке школе „Владо Милошевић“ Бањалука.

***

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА НА ПУТЕВИМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

plakatРепублика Српска и ове године ће се придружити другим земљама широм свијета, које по препорукама из резолуције Уједињених нација, усвојене 26. октобра 2005. године, током треће недеље новембра обиљежавају “Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода”.

Агенцију за безбједност саобраћаја заједно са Министарством саобраћаја и веза, Министарством унутрашњих послова, Министарством просвјете и културе, Министарство здравља и социјалне заштите, Заводом за образовање одраслих Републике Српске, ЈП „Путеви Репулике Српске“, ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, Ауто – мото савезом Републике Српске, Црвеним крстом Републике Српске, Техничком школом, Музичком школа „Владо Милошевић“, Академијом умјетности, КЦ „Бански двор“ а у сарадњи са јединицама локалне самоуправе и невладиним организацијама, провешће активности на обиљежавању Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода 14. и 15. новембра 2015. године.

Под слоганом „Вријеме је да се сјетимо – реци НЕ незгодама на путевима!“, програм обиљежавања „Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода“ започеће у суботу 14. новембра 2015. године са почетком у 11 часова у Храму Христа Спаситеља у Бањој Луци  гдје ће бити служен помен свим страдалим у саобраћајним незгодама на путевима Републике Српске.

У Културном центру „Бански двор“ у Бањој Луци са почетком у 19,00 часова, у суботу  14. новембра 2015. године ученици Mузичке школе „Владо Милошевић“ и студенти „Академије умјетности“ Универзитета у Бањалуци одржаће Концерт класичне музике.

На путевима Републике Српске прошле године живот је изгубило 131 лице, док 3024 лица задобило теже или лакше повреде. Економија Републике Српске, због саобраћајних незгода, губи реко 172 милиона КМ годишње. Ови подаци довољно говоре о тежини проблема, али су истовремено аларм за узбуну и позив на заједничку акцију свих институција, надлежних за безбједност саобраћаја, како би подигли свијест о неопходности превенције саобраћајних незгода.

Дан сјећања постаће тако прилика да се цјелокупна заједница, још једном, присјети суграђана, страдалих на путевима и да се искаже саосјећање са ожалошћеним породицама, као и да се  скрене пажња на број погинулих и настрадалих у саобраћајним незгодама и потенцијaлни ризик за све учеснике у саобраћају.

 

Share