Концерт поводом 20. година умјетничког рада Дуња Симић – сопран

У Концертној дворани Банског двора 11. децембра 2014. године (четвртак) у 20,00 часова одржаће се концерт поводом 20. година умјетничког рада Дуња Симић – сопран,
Клавирска сарадња: Ведрана Стојић,
Гости: Никола Китановски – тенор (Београд),
Миливоје Вељић – клавир (Београд),
Лидија Пајић – сопран (Бања Лука),
Студенти АУ Бања Лука:
Милица Стјепић,
Анета Макањић,
Страхиња Бузаџија,
Тијана Криваја,
Маја Рађеновић.

* * *

 ПРОГРАМ

 Vivaldi: Sposa son dissprezzata
Димитрије О. Големовић: Јесењи растанак
Verdi: Morro, ma prima in grazia… ариа Амелие (Бал под маскама)
Puccini: Tu, che di gel… ариа Лиу ( Турандот)
Offenbach: Barcarole… ( дует)
Puccini: Sola, perdutta abbandonata… ариа Манон (Manon Lesco)
Leoncavalo: Vesti la giubba…aria Cania ( Пајаци)
Hatze: Сузи
Lehar: Meine Lippen…ариа Giuditte из истоимене опере
Puccini: Дует из I чина Cio Cio Sun i Pinkerton… ( M. Батерфлаj)
Puccini: Финална сцена Cio Cio Sun… (M. Батерфлаj)
Lehar: Lippen Schweigen…( дует из оперете „Весела удовица“)
Kalman: Weisst du es noch?….( дует из оперете „Грофица чардаш“)

 

Дуња Симић, сопран
Рођена је у Бањалуци, гдjе је завршила нижу и средњу музичку школу. Студије соло пjевања завршила је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Радмиле Смиљанић, у чијој класи је и магистрирала. Добитница је награда „Данице Мастиловић“ и „Аните Мезетове“, као најперспективнији студент соло пјевања.

Након тога ради као асистент на Факултету музичке уметности у Београду. Од марта 1994. године  постаје члан Београдске опере, гдjе остаје до 1999. године. Добитница је Награде Народног позоришта 1996. и 1998. године за цјелокупан допринос умјетничком репертоару.  Од 1999. до 2004. године била је члан Опере у Франкфурту, а у периоду од 2004. до 2009. године- Опере у Бремену. Од 2009. до 2011. године у статусу слободног уметника гостује на многим иностраним сценама.

Тренутно је  доцент на  Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци на Одjсеку за соло пjевање.

Остварила је преко 30 улога сопранског фаха:Памина у Чаробној фрули (Моцарт),  Дездемона у Отелу (Верди), Елизабета – Дон Карлос (Верди),Адриана Лецуврер (Цилеа), Леонора из Трубадура (Верди), Ћо-Ћо-Сан – Мадам Батерфлај (Пучини), Мими – Боеми (Пучини), Неда – Пајаци (Леонкавало), Лиза – Пикова дама (Чајковски), Ђулијета – Хофманове приче (Офенбах), Лиу – Турандот (Пучини),  Дона Елвира –Дон Ђовани (Моцарт), Фиордилиђи – Тако чине све (Моцарт), Микаела – Кармен (Бизе), Хана Главари – Весела удовица (Лехар), Метела- Париски живот (Офенбах) и друге.

Концертни репертоар: Реквијем (Моцарт), Реквијем (Дворжак), Ратни реквијем ( Бритн), Стабат Матер (Перголеси), Стабат Матер (Росини), Миса Солемнис (Бетовен), Девета симфонија (Бетовен), Те Деум (Брукнер).

Гостовала је у Атини, Москви,Сјеверној Кореји, Румунији, Шверину, Гисену,Манхајму,Мајнцу,  Дортмунду, Диселдорфу,Есену, Руану, Базелу, Хановеру, Хамбургу, Бриселу, Линцу….

Наступала је са познатним диригентима као сто су  Младен Јагушт, Емил Табаков, Бојан Суђић, Јован Шајновић, Ризи Брињоли, Карло Франци, Паоло Царигнани, Stefan Soltez, Lawrence Renes, Matthias Foremny и други.

Сарађивала са оркестрима као што су Београдска и Војвођанска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС-а, Филхармонија младих из Београда, Франкфуртском, Бременском, Дортмундском  филхармонијом, Оркестрима опере из Хамбурга, Хановера, Брисла итд.

 

Ведрана Стојић –клавир
Рођена је у Бањој Луци гдје је завршила нижу и средњу Музичку школу. Дипломирала је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у класи проф. Невене Поповић, у чијој је класи завршила и мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду 2012. године. Од септембра 2012. године запослена је као професор клавира у Нижој и Средњој музичкој школи „Владo Милошевић“ у Бањој Луци. Освојила је много међународних признања и награда.

 

Никола Китановски- тенор
Рођен је у Скопљу – Македонија, гдје је завршио своје ниже и средње музичко образовање – одсјек клавир, а дипломирао је и магистрирао соло пјевање у класи примадоне Бисерке Цвејић на Факултету музичке уметности, Универзитет уметности у Београду. Добитник је 1. (прве) награде на интернационалном конкурсу за соло пјеваче „Катја Ричарели“ 1991. године у Мантови – Италија.  У његовом посједу се налазе и бројна домаћа признања, као и годишња награда (1995.године) Народног позоришта у Београду за кога га везује 20 – то годишња сарадња и преко 240 наступа у различитим улогама. У каријери од 27 година, Китановски је својим умјетничким заслугама, високим нивоом интерпретативности и извођаштва са успјехом наступао у: “Театру Опере“у Риму, “Сан Карлу“ у Напуљу, “Комунале“ у Болоњи, “Карло Феличе“ у Ђенови, Опери из Хамбурга, Франкфуртској Опери, Опери Штутгарт, Опери Карлсруе, Опери у Лиону, Опери у Марсеју, Краљевском театру у Мадриду, театри у Сан Себастиану, Сантандеру, Овиеду, Гранади, Валенсији, затим у оперским кућама у Токију, Банкоку, Варшави, Букурешту, Крајови, Темишвару, Атини, Антверпену, као и на фестивалима у Таормини, Торе дел лаго, Аспендосу, Бољшој у Москви, Дубравачким љетњим играма, на Охридском лету и БЕМУС -у.

То су само неке од укупно 40 оперских сцена, где је убједљиво и са лакоћом доносио 22 улоге првог теноског фаха попут: Отело / Отело, Радамес / Аида,  Манрико / Трубадур, Каварадоси / Тоска, Херман / Пикова Дама, Дон Хозе / Кармен, Туриду / Кавалерија Рустикана, Канио / Паљачи, Родолфо / Боеми, Пинкертон/ Мадам Батерфлај, Маурицио / Адриана Лекуврер, Едгардо / Лучија од Ламермура,  Еро / Еро са онога Свијета, и др., као и у извођењима  монументалних вокално инструменталних дјела: Верди – Реквијем, Бетовен – Синфонија 9 и Миса це дур; Дворжак – Стабат Матер; Моцарт – Реквијем; Шуберт – Миса у ес дуру и Стабат Матер; Рахмањинов – Звона и Всеноћно бдење; Хонегер – Краљ Давид; Шторас – Опсада Београда; Бернштајн – Прича са западне стране.

Од 2004.године, Китановски се бави и педагогијом, а данас као редовни професор је и шеф Катедре за соло пјевање на Факултету музичке уметности у Београду. Резултати његових досадашњих студената су мјерљиви бројним првим наградама и професионалним ангажманима.

 

Миливоје Вељић-клавир
Миливоје Вељић је студије клавира завршио на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Лидије Станковић. Добитник је награде Факултета за најбољег дипломца Катедре за клавир. Даље се усавршавао у области камерне музике, а докторирао је на теми музике Сергеја Рахмањинова за клавирски дуо. Запослен је као умјетнички сарадник на Катедри за соло пјевање Факултету музичке уметности у Београду, у класама редовног професора Николе Китановског и професора емеритуса Бисерке Цвејић.

 

Лидија Пајић – сопран
Рођена 1984. године у Бањој Луци. Средње музичко образовање завршила је у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањој Луци. Соло пјевање на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци  уписала је код проф. Радмиле Смиљанић , а 2009. године дипломирала у класи проф. Снежане Савичић- Секулић. На другој години студија остварује своју прву оперску улогу Бастијене у Моцартовој опери „Бастијен и  Бастијена“. Од 2006. до 2010. године радила као демонстратор на предмету. Техника гласа на Драмском одсјеку код проф. Марије Симоновић. 2009. године одржала је свој први солистички концерт у Бањој Луци. Тренутно ради као виши асистент на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци на Одсјеску за соло пјевање. Награде: децембар 2007. и награда на Међународном такмичењу соло пјевања у  Београду, као и награду „Радмиле Смиљанић“ за најперспективнији сопран. 2012. године и награда на такмичењу „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом. Запажени су њени наступи на манифестацијама „Везени мост“ који се сваке године одржавају у Бањој Луци, као и наступи са ансамблом „Belcanto“

 

Милица Стјепић, Анета Макањић, Тијана Криваја, Страхиња Бузаџија, Маја Рађеновић су студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци на Одсјецима за соло пјевање и виолину.

Plakat-Dunja

Share