Концерт под називом „Тишина свирамо“

У Концерној дворани Банског двора 07. фебруара 2014. године (петак) у 20,00 часова одржаће се концерт под називом „Тишина свирамо“ у извођењу Соње Марковић, клавир и Настасје Војиновић, виолина а у сарадњи са Удружењем музичких умјетника Републике Српске.

poster-aaaa

ПРОГРАМ

В.А.Моцарт – Фантазија ц-мол кв. 369
Ф.Шопен – Фантазија ф-мол оп. 49
Ф. Шопен – Соната б-мол I став
Иван Башић-клавир, гост
Е.Исаи – Опсесија и Фурије из сонате бр. 2 за соло виолину
К.Сен – Санс – Соната за виолину и клавир бр. 1 оп.7, д-мол
Allegro agitato
Adagio
Allegretto moderato
Allegro molto

***

Соња Марковић, рођена је 1991. године у Фочи. Дипломирала је у класи проф. Невене Поповић на Академији умјетности у Бања Луци као студент генерације. Била је носилац CEEPUS стипендије и усавршавала се 6 мјесеци на музичкој академији ” Stanislaw Moniuszko” у Гдањску у класи проф.Богдана Кулакоњског,а тренутно похађа мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду. Наступала је на концертима у Банском двору, Синагоги, Културном центру Београда, галерији САНУ, СКЦу, галерији Коларца, као и великој сали Коларчеве задужбине, гдје је наступала са оркестром Академије умјетности из Бања Луке. Похађала је семинар за младе пијанисте Југоисточне Европе године у Сарајеву код проф. Јокут Михаиловић и проф. Александре Романић.

Следеће године учествује на семинару, под руководством проф. Јурија Кота. 2010. године похађала је мајсторски курс проф. Владимира Овчињикова у оквиру љетње академије организоване на Цетињу у Црној Гори. У току 2011. такође учествује на семинару израелског пијанисте Емануела Красовског у Новом Саду,а 2013. на “Sarajevo Chamber fest-u” под вођством пијанисте Christophera Taylora и Manhattan string quarteta.

Истичу се бројне награде : Међународно такмичење у Торину (Италија) -прва
награда (2010), Међународно такмичење”Ф.Шопен” Рим -трећа награда (2011),
Међународно такмичење “Млади виртоуз” Загреб – четврта награда (2012), ”Шопенијада” Београд -трећа награда (2012), као и награде на међународним такмичењима у Смедереву,Бањалуци,Бијељини,Нишу,Сарајеву,како соло тако и камерне музике. Учесник је фестивала “Open Europe”, одржаног у Москви и финалиста међународног такмичења “Adilia-Alieva” у Француској. Добитница је награде Министарства науке и технологије за истраживаца године првог циклуса студија и била је први стипендиста “Милан Јелић” фондације.Учесник је “colluvio” пројекта камерне музике већ двије године у Грацу са турнејом у Грацу,Минхену,Бечу,Љубљани,Сплиту,Сарајеву и Београду.

Удружење музичких умјетника РС јој дођељује награду за најбољег солисту током 2012/2013те године, а Културни центар Бански двор награду за најперспективнијег пијанисту.

 ***

Настасја Војиновић (1995, Црна Гора) је завршила четири разреда основне и музичке школе у Црној Гори, а потом је прешла у Београд гдjе је завршила МШ Коста Манојловић у Земуну.  Постигла је огроман напредак захваљујући раду са професором В. Бобићем. Тренутно је студент III године ФМУ у Београду у класи проф. Гордане Матијевић Недељковић.  Свирала је у бројним оркестрима у Београду. Поред школског оркестра, свирала је као солиста Дечје београдске филхармоније, а члан је и Омладинске филхармоније Борислав Пашћан, с којом је као концерт мајстор и солиста више пута наступала на великој сцени Народног позоришта у Београду. Као студент је почела да свира и у БГО Душан Сковран, са којим је у априлу ове године на Коларцу наступала као солиста. Одржала је више солистичких концерата, од којих су у протеклих пар година најзапаженији концерт у свечаној сали школе »Станковић«, у галерији Артгет Културног центра Београда, у галерији Српске академије наука и уметности.

Освојила је медаље у земљи и иностранству. Поред првих награда на школским такмичењима, најзначаније су златне медаље на Интернационалном такмичењу младих виолиниста Барлета (Италија, 2006) и на Републичком такмичењу у Херцег Новом (2006), прва награда на такмичењу Ватрослав Лисински (Београд, 2007), трећа на Међународном такмичењу Борис Глазунов (Париз, 2007), прва на Међународном такмичењу Петар Тошков (Београд, 2007), прва на Републичком такмичењу Србије (2008. и 2010), друга награда на Међународном такмичењу Петар Коњовић (Београд, 2009), почасна награда првог реда на такмичењу Јарослав Коцијан (Чешка Република, 2010), прва награда на Међународном фестивалу Стрингфест у Сремској Митровици (2013).

Усавршавала се на мајсторским курсевима код Владислава Бобића, Благородне Таневе, Регине Брандштетер, Едуарда Шмидера, Зорана Миленковића, Дејана Богдановића, Весне Станковић, Стефана Миленковића, Естер Хафнер и других.

 

Share