КОНЦЕРТ НОВОСАДСКОГ ТАНГО КВИНТЕТА

У Концертној дворани Банског двора 9.марта (сриједа) 2022. године у 20.00 часова одржаће се  концерт реномираног НОВОСАДСКОГ ТАНГО КВИНТЕТА.

Чланови ансамбла су врсни новосадски музичари са великим националним и интернационалним искуством у класичној, џез и поп музици: Владимир Ћуковић (виолона), Владимир Јаковљевић (гитара), Федор Рушкуц (контрабас), Давид Клем (клавир) и Драгана Кузмановић (хармоника).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора, сваким радним даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

НОВОСАДСКИ ТАНГО КВИНТЕТ окупио је музичаре који су раније сарађивали  на различитим музичким пројектима, са жељом да направе танго ансамбл  по узору на чувени Пјацолин састав. Повод за оснивање ансамбла био је управо јубилеј  – 100 година од рођења планетарно популарног аргентинског композитора Астора Пјацоле, који се 2021. године  обиљежио у цијелом свијету.

Поменути ансамбл чине музичари који иза себе имају изузетног (националног и интернационалног ) искуства првенствено у џез музици али и у осталим музичким правцима (поп,рок, етно) и по сензибилитету подсјећају на музичаре који су чинили поставку чувеног Пјацолиног квинтета.

Програм Новосадског танго квинтета обухвата нека од најљепших дјела Астора Пјацоле оригинално писана за његов квинтет а која нису толико присутна на домаћој музичкој сцени:

Новосадски танго квинтет свој први успјешан наступ билежи у мају 2021. године у Новом Саду пред препуном салом Српског народног позоришта и стојеће овације публике. Недуго затим услиједили су врло запажени концерти у Шапцу, Шиду, и у Новом Саду у септембру и децембру.

  1. Concierto para Quinteto
  2. Escualo
  3. Milonga del Angel
  4. EstacionesPorteñas – Primavera Porteña 
  5. Retrato de Milton
  6. EstacionesPorteñas -VeranoPorteño
  7. Soledad
  8. Contrabajissimo
  9. Mumuki

Владимир Ћуковић (1976, Нови Сад)

Један од најактивнијих новосадских виолиниста. Концерт мајстор Оркестра Српског народног позоришта, Војвођанског симфонијског оркестра, Зрењанинске филхармоније, Камерате академике. Члан је бројних камерних састава у Новом Саду. Његов таленат краси изузетна способност трансформације и разумијевање музичког језика различитих жанрова којима се са потпуном лакоћом прилагођава, те је поред класике радо виђен члан етно и џез ансамбала.

Владимир Јаковљевић (1978, Нови Сад)

Гитариста, члан Новосадског Биг бенда. Потеклих 20 година сарађивао са Борисом Ковачем, Александром Дујином, те новосадским бендом Милаћопезо, на бројним студијским снимањима, пројектима и концертима. Активан је на музичкој сцени гдје наступа са разним извођачима, тако и у разним музичким форматима и стилски разноврсним саставима.

Федор Рушкуц (1980, Нови Сад)

Дипломирани џез контрабасиста. Добитник је бројних интернационалних признања од којих се посебно истиче награда за најбољег џез контрабасисту на такмичењу „Jimmy Woody Award“ 2008. године. Наступа широм Европе као и у Русији и у Азији а може се чути на више десетина издања са разним саставима. Стални је члан „Ferenc&Magnus Mehl Quintet“, „Magnus Mehl Quintet“, „East Affair“, „East West European Jazz Orchestra TWINS“. Сарађивао је између осталих са Китом Копеландом, Денисом Ровландом, Марком Пињатаром, Кристијаном Џејкобом, Елиотом Масоном, Стјепком Гут, Адамом Клемом, Василом Хаџимановим, Ратком Дивљак,  и многим другим.

Давид Клем (1982, Нови Сад)

Дипломирани пијаниста, композитор и корепетитор. Поред класичне музике, занима се за позоришну музику. Сарађује са Новосадским позориштем као спољни музички извођач, композитор, корепетитор, аранжер. Учествовао је у преко 40 позоришних пројеката, са редитељима међу којима су Кокан Младеновић, Урбан Андраш, Пушкаш Золтан, Ђерђ Хернак, Роберт Ленард, Жанко Томић, Береш Атила (Мађарска), Анка Браду (Румунија) Јака Иванц (Словенија) и други. Изузетан музички таленат Давида Клема краси способност аутентичног доношења различитих музичких жанрова.

Драгана Кузмановић (1982, Нови Сад)

Дипломирани музичар акордеониста. Својим ангажовањем, кроз организацију Интернационалног фестивала хармонике и камерне музике Еуфонија, ради на промоцији хармонике као уметничког инструмента. Хонорарни сарадник Српског народног позоришта, Позоришта младих.Члан ансамбла Етнофорија, 2к+  (специјализованог за савремену музику), интернационалног оркестра „Almazijan Symphony orchestra“.

Share