Концерт Нихада Хрустанбеговића „4 годишња доба“

У Концертној дворани Банског двора 23. марта 2018. године (петак) у 20.00 часова одржаће се концерт маестра Нихада Хрустанбеговића под називом „4 годишња доба“ (Вивалди) & Свјетлост живота (Класична хармоника и клавир соло).
Бесплатне позивнице за концерт се могу преузети на билетарници Банског двора од уторка 20. марта 2018. године.

Biografija:
Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”, remek djelo italijanskog kompozitora, Nihad Hrustanbegović je prvi u svijetu izveo u potpunosti na klasičnoj harmonici a muzički kritičar Ludwig van Mechelen dao je prvi put u Beneluksu jednom albumu izvedenom na klasičnoj harmonici pet zvjezdica nakon izlaska albuma na Valentinovo 2015 godine, napisavši da je “Hrustanbegović postao Vivaldi”. “Hrustanbegović je Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu, a da nije naškodio originalu”.

Pored velikog broja koncerta, vise od 1000 i 9 objavljenih solo albuma, Hrustanbegovic je svirao i sa legendama svjetske pop, jazz i filmske scene: Grace Jones, Al Di Meola i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja Holandska kraljica Beatrix, a Brend Heineken upotrijebio je jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu. Hrustanbegović je nastupio sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu ´Het Concertgebouw´, 2 puta u Viteškoj dvorani u Den Haagu, i u Katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Dnevni evropski listovi o nastupima Hrustanbegovića pišu: “Ono što je Pablo Casals učinio za emancipaciju violončela, Astor Piazzolla za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini to za klasičnu harmoniku” (holandski dnevni list Trouw), “Jedan od najboljih harmonikaša na svijetu” (holandski dnevni list Het Parool i kanadski CBS), “Performans na najvećem nivou” (La Montagne, Francuska), “Čudo” (Le Progres), “Tresla se katedrala Naše gospe od vibracija harmonike“ (francuski L ‘Eveil).

Nihad Hrustanbegović rodjen je 1973 godine u Bijeljini i dobitnik priznanja za najuspjesniju ličnost BiH zajednice u Kraljevini Holandiji u 2007. godini a Muzicku akademiju zavrsio je 2000. godine u Holandskom gradu Arnhem na Muzičkoj akademiji ARTez. Zvanje Master of music stekao je na Messiean akademiji sa Cum Laude 2002. godine a tokom studija imao je i Erasmus master – klas kod najeminentnijih Evropskih stručnjaka za harmoniku kao sto su Friedrich Lips, Margit Kern, Mie Miki, James Crab, Mati Rantanen i Helka Kimalainen. Tokom skolovanja Nihad Hrustanbegović bio je ucenik generacije Osnovne muzicke skole u Bijeljini 1988, ucenik generacije zajedno sa Jasminom Demirovicem Srednje Muzicke skole Tuzla 1992 i student generacije 2002 na Messiean accademie u Kraljevini Holandiji.

Klasična harmonika i klavir solo
Program 90 minuta

1. Cetiri godisnja doba Antonio Vivaldi
Proljece – Concerto No. 1 in E major, Op. 8, RV 269 – Allegro – Largo e pianissimo sempre – Allegro pastorale
Ljeto – Concerto No. 2 in G minor, Op. 8, RV 315 – Allegro non molto – Adagio e piano – Presto e forte – Presto
Jesen – Concerto No. 3 in F major, Op. 8, RV 293 – Allegro – Adagio molto – Allegro
Zima – Concerto No. 4 in F minor, Op. 8, RV 297 – Allegro non molto – Largo – Allegro

2. Asturias – Isaac Albéniz

3. Ibelin & Svjetlost zivota – Harry Gregson Williams

4. Opus Magnum XII – Between Sunrise and Sunset – Nihad Hrustanbegovic
Klavir solo : Sunrise – The girl from heaven – American dream – Love Promenade – Tsunami – Himne de la liberte – The Kiss – Joy of life – Paradise Lake – Queen of Peace – Allegory Bosnia Nouveau – Sunset

5. Encore World premeire : Flowers for Mama – Nihad Hrustanbegovic

Share