Концерт Милана Савића, клавир

У Концертној дворани Банског двора 26. септембра 2012. године (сриједа) у 20,00 часова одржаће се концерт Милана Савића, клавир.

 

 

***

Биографија:

Милан Савић, пијаниста

Пијаниста Милан Савић рођен је у Бањалуци, гдје је завршио нижу и средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у класи професорице Наде Вјештице, са којом је освојио низ награда на такмичењима у бившој Југославији.

2004. године уписује студије на Катедри за Општу музичку педагогију Академије умјетности у Бањалуци, а након тога, 2008. године уписује и студије соло-клавира на Слобомир П. Универзитету у Бијељини, у класи проф. мр Арсена Чаркића.

2009. године прелази на другу годину студија клавира на Академију умјетности у Бањалуци, у класу проф. мр Владимира Цвијића.

2011. године, поводом двјестогодишњице рођења великана клавирске музике Франца Листа, на гала-концерту у дворани Банског двора изводи сонату-фантазију „После читања Дантеа“, а у децембру исте године наступа са Симфонијским оркестром АУБЛ изводећи листову „Игру смрти“ за клавир и оркестар, што је пропраћено сјајним критикама како у медијима тако и у стручној јавности.

У мају 2012. године отвара концертну сезону са Дубровачким Симфонијским Оркестром у Кнежевом Двору, и постаје први музичар из БиХ који је наступао са овим еминентним оркестром. За наступ са ДСО добија изузетно позитивне критике, те позив да отвори и концертну сезону 2013. године.

Такође 2012. године завршава студије клавирског одсјека АУБЛ, и усавршавање наставља на мастер студијама, те уписује истовремено и студије дириговања у класи маестра проф.Огњена Бомоштара.

Током студија веома често наступа као члан камерних састава иостварује одличну сарадњу учествујући у пројектима оркестра Академије умјетности. До сада је забиљежио велики број наступа као клавирски сарадник-корепетитор, а већ пар сезона успјешно ради и као студент-демонстратор из корепетиције на предметима вилолончело и контрабас, те као студент-демонстратор класе проф. Арсена Чаркића.

Извод из стручне критике:

„осебујан, сигуран, темпераментан, музикалан и технички изузетно поткован солист“
(Дубровачки вијесник)

„пијаниста Милан Савић на необјашњив и непоновљив начин, кандидујући се за музичке читанке, одсвирао Листов „Плес мртвих“.
(Фронтал)

 

***

Програм:

1. J. S. Bach – Preludijum I fuga, h mol, No. 24, BWV 893

 2. J. Haydn – Sonata, No.47, h mol, Hob – XVI : 32

Allegro moderato
Menuet
Presto

 3. S. Rachmaninoff – Prelid, h mol, op.32

 4. F. Liszt – Sonata, h mol, S. 178

Share