Концерт МАТИЈА ДЕДИЋ ТРИО

У Концертној дворани Банског двора 25. фебруара (четвртак) 2021. године у 20.00 часова биће одржан концерт врхунског џез састава МАТИЈА ДЕДИЋ ТРИО. Гост на концерту ће бити музичка умјетница из Бањалуке Марија Шестић.

Овај трио чине угледни џез музичари из Хрватске МАТИЈА ДЕДИЋ (клавир), ЛУКА ВЕСЕЛИНОВИЋ (бас) и БОРКО РУПЕНА (бубањ).

Улазнице за концерт се могу купити од понедјељка 15. фебруара на билетарници Банског двора сваким даном осим недјељом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 10.00 КМ.

Број мјеста у публици је ограничен, а обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Матија  Дедић један је од најпознатијих хрватских џез музичара млађе генерације. Клавир је почео учити са пет година. Будући да је одрастао у музичкој породици, уз мајку пјевачицу Габи Новак и оца кантаутора Арсена Дедића, од малена је био изложен утицајима разних музичких жанрова. Рано је открио џез спознавши велике могућности апстрактног и личног погледа на музику.

Дипломирао је  на  Џез одсјеку музичке академије у Грацу код проф. Haralda Neuwirtha, приватно је похађао часове код Jamesa Taylora, Hala Galpera и Billa Dobinsa.

Након повратка свирао је у саставима, Тамаре Обровац и Ладислава Фидрија, те као гост уз “Zagreb Jazz Portrait”, а од самог је оснивања члан „Boilers Quarteta“. Упоредо води властите саставе. Године 1988. утемељио је свој први трио с музичарима из састава Тамаре Обровац: контрабасистом Жигом Голобом и бубњаром Круном Левачићем. Током година у његову су трију свирали и други познати хрватски џез музичари. Сарађивао је с познатим џез музичарима попут Бошка Петровића, трија “Black Coffee”, “Quarteta Sensitive, ensitive”,  Дарка Јурковића, Alvina Queena, Martina Drewa, Rona Ringwooda, Marka Murphyja, Patrizie Conte, Davida Gazarova, Giannija Bassa, Milesa Griffitha, Jean-Louisa Rassinfossea, Ance Parghel, Tommyja Emanuela и Ignacia Berroe.

Осим с водећим џез музичарима повремено свира и с најпознатијим хрватским музичарима других жанрова попут Массима, Гиббонија, Оливера Драгојевића, Габи Новак, Арсена Дедића, Лидије Бајук, Иване Хусар, Маје Вучић, Марка Крижана…Наступао је у Италији, Словенији, Њемачкој, Словачкој, Великој Британији, Бразилу, Белгији, Турској, Шпанији, Аустрији, Француској, Данској, Шведској, Швицарској, Мађарској и Грчкој.

Компонује  за телевизију и позориште. Добитник је награде Хрватског друштва композитора као најбољег џез композитора, те је вишеструки добитник награда “Статус” за најбољег џез пијанисту и “Порин” за најбоље џез албуме. Године 2002. био је финалиста такмичења младих џез пијаниста на престижном Montreux Jazz Festivalu. Објавио је четири албума са саставима “Boilers Quartet”, “Boilers All Stars” и “Boilers Big Band”.Са Арсеном Дедићем и Габи Новак, свира обраде композиција свога оца Арсена Дедића. Године 2006. с белгијским контрабасистом Jean-Louis Rassinfosseom и чешким бубњаром Marekom Patrmanom снимио је албум“Visiting Bruxeless”. На албуму “Life of Flowers”,  на којем се поновно представља свестраним музичаром свирајући с музичарима разних стилова, уз њихове и властите изводи и композиције Доре Пејачевић.

Лука Веселиновић успјешан је ријечки басиста и контрабасиста са загребачком адресом, добро знан по сарадњи с еминентним именима домаће и свјетске музичке сцене. Као полазник престижног Berklee College Of Music и члан његовог “All star” џез бенда, имао је прилику наступати с музичарима као што су Terry Lynne Carrington, Darren Barrett, Tiger Okoshi, Dave Buda, Dave Santoro, Bruce Gertz, Barry Smith, Dave Santoro, John Lockwood,, док је на домаћој музичкој сцени оставио траг на бројним албумима. Како се у неким тренуцима ствари савршено посложе, у Бостону је заживио његов ауторски “Veselino Jazz Project”, с којим је 2012. године објавио дебитантски албум “Magnetic Whale”. Своју авантуру настављају нови издањем “Romantic Egg is Going Home”.

Борко Рупена рођен је и одрастао у Бузету. Дипломирани политолог с адресом у Загребу музиком и бубњевима бави се од своје 10 године, а љубав према џез музици открива у родној Истри, тачније Грожњану.  Доласком на студије, у Загребу упознаје свог великог узора, ментора и пријатеља, Крунослава Левачића те започиње причу која га и дан данас тјера за неистраженим звуком, ритмом и мелодијама.  Сарађивао је с бројним познатим хрватским и страним џез умјетницима попут Матије Дедића, Давора Крижића, Саше Несторовића, Мире Кадоића, Дениса Разумовића, Марија Бочића, Ивана Капеца,Тамаре Обровац, Валерије Николовске, Joe Pandura, Joe Kaplowitza, Deborah Carter, Jeremy Browna …. Осим у  Матија Дедић трију, активни је члан  неколико састава попут  “Sonic Diptych”, “Павле Миљеновић Квинтет”, “Atma Mundi Ensamble”, “4ин3+1”, “Шимун Матишић трио”, “Вјекослав Црљен трио” ….

Марија Шестић рођена je  1987. године у Бањалуци. Студије клавира на Академији умјетности у Бањалуци уписала је са тринаест година. Дипломирала је и магистрирала као најмлађи студент у историји бањалучке Академије уметности, а учествовала је и на међународним такмичењима младих пијаниста.

Године 2000. гостовала је на телевизији  МТВ  Европе у Берлину и снимила албум првенац. Исте године пјевала је у песми и споту „Зграби своју срећу“, који је за изборе у Босни и Херцеговини снимио ОЕБС. У наредним годинама, освојила је и награду за најбољег дебитанта на Фестивалу забавне и поп музике у Бањалуци 2003, награду за интерпретацију и диплому ФИДОФ на фестивалу „Златна звезда“ у Букурешту 2004. и другу награду на Интернационалном музичком фестивалу у Бањалуци 2005. године. Исте године, учествовала је и на БХ Еуросонгу, националном избору за представника БиХ на Пјесми Евровизије и заузела четврто мјесто са песмом In This World („У овом свету“). Текст је писао Дирк Пелинк на композицију Марка Пелинка.

Године 2007. представљала је Босну и Херцеговину на Евровизији са пјесмом  Ријека без имена у Хелсинкију и заузела једанаесто мјесто у укупном пласману. Исте године освојила је Принчеву награду фестивала Сунчане скале за дебитанта, те награду Вечерњаков печат за звијезду године.  Добитница је Плакете Града Бањалука за изузетна остварења у области културе и умјетности. Учествовала је на манифестацији Међународни дан дјетета и добила повељу заштитног лица истоименог фестивала под организацијом UNICEF-a.

2000. године учествовала је на Свјетској изложби ЕXPO као представник Босне и Херцеговине у Шангају са групом Балканика. Сарађивала је са бројним музичарима из региона и иностранства као поп, џез, те извођач традиционалне музике. Гостовала је на албуму Balkan sounds црногорског џез музичара Владимира Мараша.

Један је од 24 извођача који су учествовали у снимању и извођењу официјалне химне Свјетског рукометног првенства за мушкарце под називом  Live it, win it у Дохи 2015. године.

Наступала је у Босни и Херцеговини, Србији, Хрватској, Словенији, Румунији, Македонији, Албанији, Њемачкој, Француској, Швајцарској, Белгији, Холандији, Норвешкој, Финској, Португалу, Русији, Бјелорусији, Уједињеним арапским емиратима, Кини.

Share