Kонцерт ЛИСТОВ ПСАЛТИР – Арсен Чаркић (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 27. децембра (понедјељак) 2021. године пијаниста Арсен Чаркић одржаће концертпод називом „Листов псалтир“ поводом 210 година од рођења једног од највећих композитора и пијаниста у историји – Франца Листа.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора, сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Лист је био једна од оних музичких личности након које више ништа није било исто, за врло кратко вријеме се наметнуо као вјероватно највиртуознији инструменталиста након Паганинија, а у својој зрелој стваралачкој фази он доноси веома широк хармонски језик, нове форме израза и нови третман структуре музичког дјела. Својим широким радом отвара нове путеве за све оне који су дошли након њега бивајући директна инспирација импресионистима Равелу и Дебисију, великим руским позним романтичарима Рахмањинову, Метнеру, па чак и композиторима музике двадесетог вијека попут Бартока, Бузонија и многих других.
Лист је био први у много чему – први је увео „реситал“ – форму концерта са искључиво једним солистом, први промовисао тада скоро заборављеног Јохана Себастиана Баха, био први композитор који је промовисао дјела савременика и нових младих стваралаца, увео нове форме попут „симфонијске поеме“, велике једноставачне форме сонате и концерта редефинишући истовремено музичке форме, хармонски језик те подигао извоћачке могућности инструмента на дотад неслућен ниво.

Програм концерта ће обухватити три круцијална дјела његовог огромног стваралачког опуса, отварајући реситал са композицијом којом је Лист почињао скоро сваки свој концерт – транскрипцијом Баховог Прелудиума и Фуге у а молу за оргуље. Након уводне „Пасије за клавир/оргуље“ на програму ће се наћи два преломна дјела његовог живота и стваралачког опуса – Балада у ха молу и Соната у ха молу.

Share