Kонцерт Лидија Бојиновић, виолина и Жељка Јованић, клавир

У Вијећници Банског двора 05. децембра 2017. године (уторак) у 19.00 часова одржаће се концерт Лидија Бојиновић, виолина и Жељка Јованић, клавир.

 Lidija-Bojinovic---plakat-web

 

ПРОГРАМ

Јохан Себастијан Бах – „Чакона“ из Друге партите за соло виолину у де-молу

Сергеј Прокофјев – Соната бр. 2 оп. 94 у Де-дуру
I   Moderato
II  Scherzo – Presto
III Andante
IV Allegro con brio

Антонин Дворжак – Романса за виолину и клавир
у еф-молу, оп. 11

Хенрик Вијењавски – Тема с варијацијама
у а-молу, оп. 15

 

Лидија Бојиновић (1994, Бања Лука) завршила је основне студије виолине на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци 2016. године у класи професора Ивана Оташевића. Дипломирала је као студент генерације, те је за постигнуте успјехе награђена златном значком Универзитета у Бањој Луци која носи име „Никола Тесла“.

Након завршених основних студија уписује мастер студије виолине на Академији уметности у Новом Саду, које 2017. завршава у класи професора Флоријана Балажа са изузетним успјехом и највишом оцјеном.

Током школовања и студија осваја значајан број награда и признања на домаћим и међународним такмичењима. Међу њима се издвајају Републичка такмичења у категорији виолине, камерне музике, оркестра и солфеђа, те међународна такмичења у категоријама соло виолине и камерне музике у Сремској Митровици и Нишу, као и Међународно такмичење младих виолиниста и пијаниста у Пирану (Словенија) 2013. године, на којем је у категорији соло виолине, као једини представник Републике Српске и Босне и Херцеговине, освојила трећу награду и бронзану медаљу.

У оквиру концертних активности наступа на концертним подијумима Италије, Словеније, Аустрије, Србије, Босне и Херцеговине и Републике Српске. Године 2012. постаје стални члан Бањалучке филхармоније у групи првих виолина. Са овим оркестром наступа на концертима у оквиру редовних концертних сезона, међу којима се издвајају премијерно извођење ораторијума “Јасеновац” Александра С. Вујића, те концерти у Градишци (април 2015. године) и Суботици (септембар 2017. године), на којима се представила публици и као солиста. Са оперним оркестром „Арион“ из Бања Луке учествовала је у премијерном извођењу опере „Сафикада“ аутора Мухарема Инсанића. Такође наступа на бројним концертима Симфонијског оркестра Академије умјетности у Бањој Луци, укључујући извођење оперете „Орфеј у подземљу“ Жака Офенбаха у Народном позоришту Републике Српске 2014. године и свјетску премијеру дјела „Паласт“ аутора Слободана Кајкута у Бањој Луци и Грацу 2017. године.

Године 2017. постаје члан „Оркестра мира Босне и Херцеговине“ у групи  првих виолина, са којим у италијанском граду Рива дел Гарда у оквиру међународног музичког фестивала учествује у реализацији три концерта изводећи захтјеван репертоар и сарађујући са реномираним свјетским умјетницима међу којима се посебно издваја виолиниста Јуриј Ревич – Русија.

Тренутно је ангажована као приправник на Гудачкој катедри Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Жељка  Јованић (1983, Загреб) је завршила клавирски и теоретски одсјек у Средњој музичкој школи ,,Мокрањац” у Београду, у класи професорице Жељке Воркапић. У средњој школи била је ђак генерације и најбољи дипломац на одсјеку за клавир. Дипломирала је и магистрирала у класи профeсорице Невене Поповић, на Академији умјетности у Бањој Луци са највишом оцјеном. Током школовања је учествовала на многим такмичењима, концертима, семинарима и културним манифестацијама. Усавршавала се на мајсторским курсевима код професора Александра Шандорова, Константина Богина,  Наташе Вељковић, Арбо Валдме.

Наступала је у Музичкој галерији Коларчеве задужбине, Атријуму Народног музеја у Београду, сали Руског дома, сали Београдске филхармоније, сали „Мокрањац“,  Банском двору у Бањој Луци, сали КЦ „Градишка“, Галерији Културног центра Београд, Свечаној сали Дома Војске Југославије, Музичкој академији у Сарајеву и другим.. Наступала је као солиста са оркестром ВЈ ,,Станислав Бинички” (2001).

Тренутно ради на Академији умјетности у Бањој Луци као виши умјетнички сарадник-корепетитор на катедри за гудаче и дуваче.

Share