Концерт „Les Chemins de l’amour“ – Трио Анима

У организацији Банског двора Културног центра 05. марта 2018. године (понедјељак) у 20.00 часова у Концертној дворани одржаће се концерт под називом „Les Chemins de l’amour“ у извођењу трио „Анима“ из Ниша и Александра Јаковљевића.
Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од четвртка 01. марта 2018. године.

ТРИО АНИМА

Александра Ристић  дипломирала је и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Ирине Арсикин. Добитник је многих награда на републичким и савезним такмичењима младих оперских умјетника. Соло реситалима представила се бројној публици широм Србије, у Црној Гори, Словенији, Македонији, БиХ, Италији, Великој Британији, Грчкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Француској. Наступала је у више наврата са Симфонијским оркестром Војске Србије „Станислав Бинички“ из Београда, Нишким Симфонијским оркестром, Гудачима Светог Ђорђа, оркестром Constantinus и Симфонијским оркестром Факултета уметности Ниш, а остварила је и велики број наступа са разним гудачким квартетима, Нишким дувачким квинтетом и Либеро секстетом. Учествовала је у етно пројекту „Балкан 2000“ композитора Александра Сање Илића, са којим већ више година успјешно сарађује. Снимала је нумере за позоришне представе у Народном Позоришту у Београду, Народном позоришту у Нишу и нишком Луткарском позоришту. Од 2003. године чланица је трија АНИМА који је за кратко вријеме постигао велики успјех у земљи и иностранству. Улогом Розалинде у Штраусовој оперети” Слијепи миш” у сезони 2013/14 дала је свој допринос обнови оперске сцене у Нишу. Алекандра Ристић је редовни професор и шеф катедре за соло пјевање Факултета уметности у Нишу.

Ана Величковић- Игић  дипломирала је флауту у класи професора Тахира Куленовића на Факултету музичке уметности у Београду, а постдипломске студије из камерне музике завршила је у класи професорке Оливере Ђурђевић на истом факултету. Награде са бројних домаћих и међународних такмичења из области соло флауте, али и камерне музике биле су саставни дио њеног школовања. Наступала је као солиста са Нишким симфонијским оркестром, Камерним оркестром ФУ „ Concertante”, Камерним оркестром “Imperio”. У фебруару 2012. године наступила је, у оквиру пројекта “Путевима

Константина Великог”, у Лондону и Јорку изводећи  свјетску премијеру дјела “The Tree of Glory”, композиторке Вере Станојевић (САД).

Члан је и један од оснивача трија Анима, са којим је наступала широм Србије, у Црној Гори, БиХ, Мађарској, Италији, Енглеској, Француској, Републици Чешкој … Овај ансамбл остварио је трајне снимке за РТС, Радио Београд 202, Радио Нови Сад, Радио Ниш.

Опус њеног извођаштва обухвата све музичке правце, а последњих година фокусира се на савремену музику, што је музичка критика веома успјешно окаректерисала. Ванредни  је професор и шеф Катедре за Камерну музику на Факултету уметности у Нишу, а њени студенти   носиоци су награда са престижних такмичења и фестивала у земљи и иностранству.

Ингрид Јанковић  дипломирала је на Факултету музичке уметности у Беораду у класи професорке Зорице Димитријевић-Стошић. Током школовања учествовала је на многим такмичењима и освајала престижне награде. Знање надограђује и уз друге еминентне професоре као што су Дориан Лељак, Кемал Гекић, Ирина Скерл, Арбо Валдма. Са колегама и студентима остварује велики број концерата. Учествује у пројекту Факултета  уметности у Нишу као умјетнички сарадник у оперети “Слијепи миш” Ј.Штрауса. Члан је трија Анима, који се са великим успјехом представља у земљи и иностранству. Ради на Факултету уметности у Нишу у звању  самосталног умјетничког сарадника на катедри за Соло пјевање.

Мр Александар Јаковљевић, основно музичко образовање започео у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, а средње музичко образовање завршио у „Школи за музичке таленте“ у Ћуприји. Дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Виктора Јаковчића, а на истом факултету магистрирао камерну музику у класи професора Уроша Пешића.  Од 1989. године дјелује  као члан Београдског гудачког квартета са којим се усавршавао на  мајсторском курсу “Amadeus String Quartet“ у Лондону 1991. Са овим квартетом се квалификује у полуфиналну етапу престижног такмичења гудачких квартета у Токију. Истовремено је био члан Београдске филхармоније, оркестра Позоришта на Теразијама и Камерног оркестра Синфонијета. Од 1993. године ради као професор виолончела у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Краљеву. Од 1996.  године живи и ради у Доминиканској Републици као члан квартета “Belotti“, “Del Orbe“  и Националног синфонијског оркестра у Санто Домингу, наступајући у свим престижним салама од којих су најзначајније „Teatro nacional“ и  „ Quinto sentenario“.  Од 2003. године  ради као професор камерне музике на Факултету уметности у Нишу, дјелује као члан: гудачког триа “Constantinus“  и вођа чело секције у истоименом камерном оркестру, гудачког триа „La KampaLamela“ клавирског триа „Pesante“ и квинтета „Akademiks“. Наступао у готово свим најзначајнијим концертним салама у земљи, као што су: Коларчева задужбина, Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“, Градска скупштина, Атријум народног музеја, Матица српска у Новом саду, Градска кућа у Суботици, Гимназија у Крагујевцу, Установа културе „Пароброд“ итд. У периоду од 2003. – 2008. године био је ангажован као ментор чело секције Интернационалног симфонијског оркестра младих, Централноевропске иницијативе, наступајући у готово свим значајнијим концертним дворанама широм Европе. Од новембра месеца 2011 .године је умјетнички руководилац и диригент Градског оркестра „Црвчанин“.  Члан је ансамбла за извођење традиционалне и класичне музике „Бојана и Никола Пековић“. Од 2017. године делује као диригент Мешовитог хора „Св. архиђакон Стефан“ при цркви Свете Тројице у Краљеву. Тренутно ради на Факултету уметности у Нишу, у звању ванредног професора, на Катедри за Камерну музику.

 

        П Р О Г Р А М

 “ LES CHEMINS DE L’AMOUR”

l.Diemer –  “Serenade”
J.Massenet  –  “Elegie”
M.Ravel “Chansons madecasses”
“Nandove…”, “Aova”, “Il est doux”
M.Ravel  – “Tout gai”

————— ПАУЗА ————–

R.Hahn  –  “A chloris”
G.Faure  –  ”Le papillon et La Fleur”
C.Debussy  –  “Nuit detoiles”
E.Satie  –  “Je te veux”
F.Poulenc  – “Les chemins de l’amour”
C.Saint-Saens  –  “ Danse macabre”
L.Delibes  “Les filles de Cadix”

Share