Kонцерт ЛАУРА ЛЕВАИ АКСИН (флаута) и ЗОРАН КРАЈИШНИК (гитара)

У Концертној дворани Банског двора 16.априла (субота) 2022. године  у 20.00 часова одржаће се  концерт истакнутих музичких умјетника – ЛАУРЕ ЛЕВАИ АКСИН (флаута) и ЗОРАНА КРАЈИШНИКА (гитара).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети од петка 8. априла на билетарници Банског двора, сваким радним даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

ЛАУРА ЛЕВАИ АКСИН је редовни професор флауте на Академији уметности Универзитета у Новом Саду и соло флаутискиња Војвођанског симфонијског оркестра.

Рођена је у Суботици гдjе је започела своје музичко образовање. Дипломирала је и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Маријана Егића. Студије је наставила у Паризу у класи проф. Claude Lefebvre, затим у класи проф. Patrick Gallois-a и завршила са „1er prix de superieur “ и „1er prix d’exellence à l’unanimité du jury“. Своје знање је усавршавала на бројним мајсторским курсевима код реномираних солиста и педагога, као што су, Jacques Castagnet, Aurèle Nicolet итд.

Добитница је првих и специјалних награда на републичким и савезним такмичењима. Награђена је на Такмичењу музичких умjетника Југославије у Загребу. На шестој Међународној трибини композитора у Београду додијељена јој је Прва награда за интерпретацију савремених дјела.

Наступала је као солиста са низом симфонијских и камерних оркестара у Србији и иностранству. Одржала је бројне рецитале и свирала на многим камерним концертима у бившим земљама Југославије, као и у Француској, Белгији, Великој Британији, Холандији, Њемачкој, Швајцарској, Италији, Мађарској, Словачкој, Чешкој, Русији, Шпанији, Португалу, Грчкој, Израелу, итд.

Била је соло флаутиста оркестра Опере Српског народног позоришта, камерног оркестра Camerata Academica у Новом Саду, као и ансамбла за нову музику Musica Viva. Током боравка у Француској била је чланица ансамбла, Tickmayer Formatio, Theatre Jel и Orleans Flute Orchestra.

Чланица је камерног трија са Ритом Кинком (клавир) и Марком Јосифоскијем (виолина), трија флаута Денситy, дуа са гитаристом Зораном Крајишником и дувачког квинтета Synergia 5.

Снимала је за многе радио и ТВ центре у региону, Мађарску ТВ, Чешку РТВ, РТВ Дортмунд и РАИ. Издала је компакт дискове за Recommended Records i SLAM Production из Велике Британије, ЕОС из Граца, Visio Mundi и СКЦ из Новог Сада.

Бави се педагошким радом као редовни професор флауте на Академији уметности у Новом Саду, а годинама је предавала и на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци. Одржала је велики број мајсторских курсева, а као члан жирија присутна је на међународним и домаћим такмичењима и фестивалима.

Са само 16 година ЗОРАН КРАЈИШНИК (Сарајево,1968), гитариста, снимио је своју прву самосталну ЛП плочу за сарајевски Дискотон. Прве подуке из гитаре добио је у Сарајеву. Дипломирао је и завршио магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду (класа проф. В. Огризовић). Похађао је мајсторске курсеве код чувених педагога и умјетника као што су R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea и M. de Santi. Од 1996-1998. године  био је студент престижне Солист-класе проф. L. Triera na Royal Danish Music Conservatory у Копенхагену (Данска).

Добитник је награда на бројним такмичењима и фестивалима: Интернационално гитарско такмичење Волос (Грчка, 1981, 1986, 1988), Реканати (Италија, 1982, 1983, 1984),  специјалне награде за најуспешнијег учесника  Међународног такмичења у Ливорну (Италија, 1984), затим друге награде на такмичењу M. Giuliani у Барију (Италија, 1990), и друге награде (прва није додељена) на такмичењу Ф. Сор у Риму (Италија,1995).

Наступао је као солиста или са симфонијским оркестрима широм земље и свијета (Русија, Словачка, Њемачка, Француска, Данска, Енглеска, САД, Румунија, Маџарска, БиХ, Македонија, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Италија, Луксембург, Грчка). Велики број солистичких и концерата у камерним формацијама одржао је  на чувеним фестивалима као што су Guitar Art Festival у Београду (2006, 2009,2015), КоторАрт (Црна Гора), НОМУС, Сарајевска зима итд. 

Снимио је ЦД у продукцији Swiss Record Compan,  ЦД Alba del Dia са флаутисткињом Лауром Леваи Аксин,  солистички ЦД Хоризонти и ЦД Ben ritmato e deciso са кларинетистом Александром Тасићем са којим свира у дуу од 2007. године. Са сопранисткињом Лиљаном Лишковић сарађује од 2018. године.

Зоран Крајишник је редовни професор на Академији уметности у Новом Саду и Бањалуци. Покретач је GuitarFesta у Бања Луци. Један је од оснивача Асоцијације гитариста Србије. Од 2012. до 2015. године је вршио дужност декана Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

ПРОГРАМ:

C. Ph. E. BACH: HAMBURGER SONATE
-Allegro
-Rondo presto

F. Schubert: SONATA ARPEGGIONE D.821
-Allegro moderato

F. Poulenc: MOUVEMENTS PERPETUELES
-Assez modere
-Tres modere
-Alerte

A. Barrios:LA CATEDRAL za gitaru solo

B. Bartok: ROUMANIAN FOLK DANCES
-Joc cu bata
-Braul
-Pe loc
-Buciumeana
-Poarga romanesca
-Maruntel

A. Piazzolа HISTOIRE DU TANGO
-Bordel 1900
-Caffe 1930
-Nightclub 1960
-Concert d’aujourd’hu

Share