Концерт ЈОВАНА РАЉИЋ (виолина) и КЛЕМЕНС ЦАЈЛИНГЕР (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 28.априла (четвртак) 2022. године у 20.00 часова одржаће се концерт ЈОВАНА РАЉИЋ (виолина) и КЛЕМЕНС ЦАЈЛИНГЕР (клавир).
Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора сваким даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

ЈОВАНА РАЉИЋ рођена је у Бањалуци,. Магистар са највишим признањем на најистакнутијој свјетској Академији умјетноси у центру класичне музике, Бечу код професора Christiana Altenburgera. Добитница је бројних првих награда и признања на интернационалним такмичењима виолине у Италији, Њемачкој, Аустрији, Србији…
Као солисткиња је наступила са многобројним симфонијским оркестрима попут Karlove Vary
симфонијским оркестром из Геске, Savaria симфонијским оркестром у Мађарској, Lappenranta камерним оркестром из Финске, Филхармонијом из Граца, Миланским камерним оркестром. Поред тога је изврстан концермајстор са ангажманима широм Европе те је наступила у
престижним салама попут бечког Musikverein-a, Wiener Konzerthaus, Berliner Philharmonie, Brucknerhaus Linz, Santander Bernabeu сала…Тренутно је прва виолина Brucknerorchester Linz и Niederbayerische Филхармоније као и концертни виолиниста са солистичком каријером. Концертмајстор је признатих ансамбала попут Wiener Kammersymphonie, Allegro Vivo Kammerorchester, Webern Kammersymphonie, Nova Symphonieorchester, Valsassina Kammerorchester, Wiener Jeneusse Orchester.
Као пјевачица, лауреат са многих фестивала у Русији, Румунији, Србији …
Инструмент на којем свира је из колекције инструмената Бечке филхармоније од мајстора Carl Franz Schmidt–а из 1873. године као вид признања за успјех младе и талентоване умјетнице.

КЛЕМЕНС ЗАЈЛИНГЕР рођен је у Бечу. Студирао на Конзерваторијуму „Брукнер“ у Линцу, а потом на Универзитету за музику и извођачке умјетности у Бечу.
Добитник је бројних признања, међу којима су прва награда на такмичењу „Jugend musiziert“, те прво мјесто на Европском музичком такмичењу за младе у Антверпену, али и награда на такмичењу „Бетовен“ у Бечу.
Као солиста наступао је на концертима широм Европе, радио је с многим реномираним оркестрима, међу којима су „Niederösterreichische Tonkünstler“, оркестар „Брукнер“ из Линца и „Mozarteum“ из Салзбурга.
Зајлингер је предавач на Универзитету за музику и извођачке умјетности у Бечу, али и на Универзитету за музику „Антон Брукнер“ у Линцу.

Програм:

Beethoven -Violinska sonata br. 8 Op. 30, br. 3
1. Allegro assai
2. Tempo di minuetto, ma molto moderato e grazioso
3. Allegro vivaceBrahms – Violinska sonata br. 3, Op.108
1. Allegro
2. Adagio
3. Un poco presto e con sentimento
4. Presto agitatoPiazzolla – OblivionSarasate (arr. Waxman) – Carmen Fantasy, Op. 25

Share