Концерт КВИНТЕТА ГИТАРА – Свјетски дан гитаре

У Концертној дворани Банског двора 18. октобра (понеђељак) 2021. године одржаће се концерт КВИНТЕТА ГИТАРА (Бобан Аџић, Виолета Лучић, Сандра Сантрач,Весна Милутиновић, и Сањин Мирић) којим ће бити обиљежен СВЈЕТСКИ ДАН ГИТАРЕ.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од понедјељка 11. октобра сваким даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Обавезно је ношење маске и дезинфекција руку на улазу.

ВИОЛЕТА ЛУЧИЋ је завршила основне и специјалистичке академске студије гитаре на ФМУ у Београду у класи редовног професора Вере Огризовић. У току школовања се усавршавала на мајсторским курсевима код реномираних професора: Д.Богдановића, В.Ивановића, A.Dezideria.

Године 2002. и 2003. је учествовала  на I и II Балкан арту одржаном у Италији (Рим, Милано, Торино) гдје је извела солистичке концерте, а идуће године наступила у камерном дуу (флаута).

У периоду од 2003-2017. године остварује запажене концерте у различитим камерним саставима (флаута, виолина, клавир, гитара) у Бањалуци, Приједору, Градишци, Добоју, Теслићу, Смедереву, Београду, Бихаћу-културна манифестација „Улицом Бишћа“,у Сарајеву-2009. и 2014. фестивал „Сарајевска зима“.

Један је од оснивача и члан Оркестра гитара „102 жице“ са којим је реализовала низ пројеката широм БиХ. Активан је члан трија „Воланте“ са којим је током 2019. године одржала низ концерата у оквиру пројекта “Музичко путовање”, издваја концерт на Интернационалном фестивалу гитаре СИГФ 2021.године. Један је од организатора  Убунту гитарфест-а у Бањалуци. Као професор истакла се тиме што су њени ученици освајали награде на домаћим и међународним такмичењима. Такође је активан члан жирија домаћих и међународних такмичења, предавач на семинарима и фестивалима гитаре.Учествовала је у изради новог плана и програма за Средњу школу.Тренутно ради као професор гитаре у ЈУ Музичка школа „Владо Милошевић“ у Бањалуци.

БОБАН АЏИЋ је рођен у Бањалуци 1985. године гдје је завршио нижу и средњу музичку школу у класи проф. Весне Милутиновић. Студије гитаре наставио је на Музичкој академији у Бањалуци гдје је дипломирао 2010. у класи проф. Зорана Крајишника. Као солиста у току школовања је освојио бројне прве награде на републичким такмичењима.Као студент и као професор  редовно присуствовао семинарима  на престижним  међународним  гитарским  фестивалима (Guitar art festival Beograd, Sarajevo internacional guitar festival, Zagreb guitar festival, Војвођански фестивал класичне гитаре Нови Сад, Guitar fest Бања Лука…) и похађао мајсторске радионице код неколико водећих свјетских стручњака на пољу класичне гитаре (Costas Cotsiolis, Зоран Дукић, Pavel Steidl, Marco Tamayo,  Aniello Desiderio и др.)

Умјетничка активност Бобана Аџића обухвата низ солистичких реситала и концерата са камерним саставима(„ProSound guitar trio“, „Bandoneon  Square“квинтет, Оркестар гитара „102 жице“, Етно група „Траг“) у земљи и иностранству.  Од 2006. године се бави педагошким радом, а његови ученици су добитници награда и признања на републичким и међународним такмичењима и фестивалима.  Од 2011. год ради као професор гитаре у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци.

САНДРА САНТРАЧ је рођена у Бањалуци. Дипломске студије гитаре (2005.), завршава на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци у класи проф. Зорана Крајишника, као стипендиста Владе Републике Српске.Магистарске студије камерне музике (виолина-гитара) завршава 2008. године на Слобомир П Универзитету у класи проф. Станка Шепића. На Алфа Универзитету у Београду (2013.) завршава докторске студије из области менаџмента у култури и медијима под менторством  проф. др Костадина Пушаре, као стипендиста Владе Републике Српске.

Наступала је у камерним саставима. Активни је члан Оркестра гитара „102 жице“, чији су чланови професори и студенти из Бањалуке, Приједора и Бихаћа.

ВЕСНА МИЛУТИНОВИЋ, рођена у Бањалуци гдје завршава нижу и средњу музичку школу. Дипломира гитару на Вишој музичкој школи Ниш, те након тога  на Академији умјетности Бањалука. Свирала соло и у разним саставима и оркестрима. Свирала на фестивалима: Špancir fest- Varaždin, festival gitare – Murska Sobota, Chamonix jazz fest, Nisville festival, 3. festival  internazionale orchestre  a pletro – Taormina, FIMU- Belfort. Ради као професор гитаре у ЈУ музичка школа „Владо Милошевић“, Бањалука.

САЊИН МИРИЋ, рођен у Бањалуци гдје завршава нижу и средњу музичку школу. Дипломирао је на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци. Свирао у бендовима, саставима и са два оркестра на разним фестивалима. Са тамбурашким оркестром наступао у Паризу, Патри, Нишу, Вараждину. Ради као професор гитаре у ЈУ Музичка школа „Владо Милошевић“, Бањалука.

Share