Концерт клавирског дуа: Јакша Златар и Алберто Фрка

У Концертној дворани Банског двора 17. фебруара 2020. године (понедјељак) одржаће се концерт клавирског дуа – ЈАКША ЗЛАТАР И АЛБЕРТО ФРКА.

Бесплатне позивнице за концерт можете преузети на билетарници Банског двора од 10. фебруара (понедјељак) у периоду од 10.00 до 18.00 часова.

Јакша Златар је дипломирао и магистрирао клавир на Музичкој академији у Загребу у класи профрсора Ладислава Шабана, а на Филозофском факултету у Загребу дипломирао је психологију и социологију. Усавршавао је клавир на конзерваторију S. Cecilia у Риму. Професор је клавира и методике клавира на музичким академијама у Загребу и Љубљани. Изабран је за продекан клавирског одсјека у Загребу у трећем мандату. Осим што концертира, проф. Златар одржава семинаре, те је члан жирија на домаћим и међународним пијанистичким такмичењима. Аутор је више књига из методике клавира и историје пијанизма. Такође је и умјетнички директор Хрватске глазбене сцене младих.

Алберто Фрка своје музичко школовање у Глазбеној школи Лука Соркочевић у Дубровнику завршава у класи проф. Весне Милетић-Цорона. Први солистички наступ са оркестром имао је са девет (Бахов ф-мол концерт), а рецитал са 11 година. Слиједе бројне награде и наступи који свједоче о изузетном таленту једног од најврснијих пијаниста своје генерације. Након дипломе на медицинском факултету у Загребу 1990. године, одлази у Париз гдје је дипломирао клавир 1993. године прво на Scholi Cantorum потом 1995. Године на Ecole normale de musique de Paris у класи проф. Monique Mercier, те почиње да ради као асистент и корепетитор на истој академији. Усавршава се уз реномиране свјетске педагоге: K. Bogina, N. Starkmanna, S. Bendu, Ch. Hodgewooda i J. Parrenina. Учествовао је на многобројним међународним такмичењима, освајао прве и друге награде. Солистичке концерте оржао је у Француској, Хрватској, Италији и САД-у. У клавирском дуу са пијанисткињом Caroline Lattanzi концертира широм свијета, и снима рецитале за разне телевизијске куће. Пет година је био и музички савјетник у уредништву француских музичких програма.
Године 2007. враћа се у Дубровник, гдје ради као корепетитор при Умјетничкој школи Луке Соркочевића. Уз рад у школи броји и десетке рецитала у Хрватској, те низ концерата каморне музике. Посебно су запажени наступи Клавирског трија „Дубровник“ чији је члан и оснивач.

Share