Концерт камерног трија PIACEVOLE

У Концертној дворани Банског двора 6.априла (сриједа) 2022. године у 20.00 часова одржаће се концерт камерног трија PIACEVOLE – Слађана Ковач (флаута), Сања Стијачић (флаута) и Весна Дамљановић (клавир).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора, сваким радним даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

СЛАЂАНА КОВАЧ  је основно и  средње музичко образовање стекла у  Лесковцу (основна и средња музичка школа“ Станислав Бинички“- проф.Јелена Ђорђевић). Дипломирала је на Музичкој академији у Источном Сарајеву у класи професора  Сање Стијачић 2007. године са највећом оцјеном, а 2012. године на истој академији стиче звање Магистар Умјетности – Флаутиста.

Поред редовног студијског циклуса похађа семинар барокне академије камерне музике  код еминентних  педагога Кристијана Гартнера – траверсо флаута и Рубена Дубровског – ансамбли (Гмунден – Аустрија) 2006. године.

 Добила је велики број  похвала и признања за остварен изузетан успјех и висок просјек током студирања. Добитник је награде „Војин Комадина“ за најуспјешнијег студента 2005/2006 год. Као солиста и члан камерних састава учествовала је на бројним концертима како у земљи тако и у иностранству ( Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Аустрија, Словенија, Хрватска, Кувајт… ). Са запаженим успјехом  учествовала је на многим фестивалима и такмичењима на којима је освојила пет првих и двије треће награде (Међународни фестивал флаутиста – Београд, Фестивал Сарајевска зима, Зеничко прољеће, Међународни фестивал камерне музике – Никшић, Фестивал камерне музике- Суботица, Фестивал флаутиста – Ваљево, Пролећни фестивал камерне музике – Београд, Међународно такмичење Даворин Јенко – Београд .…).                                             

Члан је камерног ансамбла “PIACEVOLE“, са којим веома често наступа и са којим је остварила велики број концерата, како у земљи тако и у иностранству..

Члан је асоцијације за његовање академске музике „Нови звук“.

Тренутно је запослена на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, као ванредни професор на предмету  Камерна  музика.

ФЛАУТИСТКИЊА САЊА СТИЈАЧИЋ, дипломирала је и магистрирала на Академији Уметности у Новом Саду, у класи професора Маријана Егића. Поред редовног студијског циклуса, похађала је мајсторски курс код еминентног педагога Аурелија Ницолетија (Басел) и семинаре “Концертне Академије”-Петроварадинска тврђава (проф.Маријан Егић),1990,1991. и 1992.године.

Као солиста и члан камерних састава  учествовала је на преко сто концерата како у земљи тако и у иностанству (Мађарска,  Турска, СССР ,Грчка, Швајцарска ,Румунија, Хрватска Македонија, Словенија, Аустрија, Кувајт…). Са запаженим успјехом учествовала је на многим фестивалима (НОМУС, Будва град театар ,БЕМУС, Бранково коло, Дубровачке летње игре ,Сарајевска  зима, ЛЕДАМУС, НИМУС, Међународни  Фестивал камерне музике – Никшић, КОРАЛ-Источно Сарајево, Борина недеља – Врање, Зеничко прољеће,…).

У посљедње вријеме интересовање шири и на мултимедијалне пројекте ,успјешно сарађујући са  истакнутим умјетницима других профила (Цетињско Бијенале и Будва град театар). Умјетнички  селектор је Међународног фестивала камерне музике – Никшић. Члан је Црногорског камерног састава “Андерба” и “Синергија“(БиХ).

Редовни члан је Матице Српске – Нови Сад и члан асоцијације флаутиста  ”Миодраг Азањац” – Београд. Сања Стијачић на репертоару има све значајније композиције флаутистичке литературе од барока до XX вијека.Редовни је профессор на Музичкој академији у Источном Сарајеву, а гостујући на ФУ Приштина (Косовска Митровица). Живи у Источном Сарајеву.

ВЕСНА ДАМЉАНОВИЋ је истакнута црногорска пијанисткиња, доктор умјетности – клавирског одсјека, из класе професора Алескандра Сердара. На њену пијанистичку формацију утицали су истакнути клавирски педагози као што су: Анка Асановић, Борис Краљевић, Владимир Бочкарјов и Александар Сердар. Добитница је великог броја признања и награда међу којима се истичу: признања лауреата категорије свог узраста на државним такмичењма (1997–2003), прве награде је на међународним такмичењима у Шапцу (2000), Нишу (лауреат, 2004), трећа награда и награда СОКОЈ-а на такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду (2000), Специјална награда за најбоље изведено дјело компоновано послије 1930. године на Интернационалном пијанистичком такмичењу „Eastman Young Artist̕s Piano Competition“ у Рочестеру (Њујорк) (2004). У оквиру шестог Шопеновог конкурса – „Chopin in memoriam“, које се одржавало у Варни (Бугарска) 2010. године, награђена је са четвртом наградом и титулом Лауреата. На „Такмичењу црногорских пијаниста – Фредерик Шопен“, које се одржавало у Подгорици 2010. године, понијела је титулу Лауреата, која јој је донијела и концерт на Конзерваторијуму „Падеревски“ у Познању (Пољска). Као најбољи студент Цетињске Музичке академије, била је стипендиста ЦАНУ-а, Министарства за културу Црне Горе, општине Никшић, ЗАМТЕС-а, добитник награде града Цетиња, као  и награде града Никшића која се додјељивала у оквиру Септембарских дана културе у Никшићу.

Као соло, камерни музичар и клавирски сарадник Весна је наступала у готово свим значајнијим салама у Црној Гори. Наступала је у оквиру фестивала Будва град театар – Будва, Септембарски дани културе – Никшић, Циклус младих црногорских пијаниста – Подгорица, Шопенијада – Београд, Национална концертна сезона – Србија. Наступала је са Црногорским симфонијским оркестром изводећи црногорску премијеру Друге симфоније „Косовска“ Реџа Мулића, Бетовенов Трећи клавирски концерт и Бахов шести Бранденбуршки концерт, који су одлично оцијењени од стране црногорске критике. Што се тиче земаља у окружењу њени ангажмани подразумијевају и велики број наступа у Србији, а поред Црне Горе и Србије наступала је у Босни и Херцеговини, Хрватској, Албанији, Бугарској, Пољској, Француској, Италији и Америци.             Ангажована је као виши умјетнички сарадник на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Share