Концерт Јован Колунџија

У Концертној дворани Банског двора 03. новембра 2017. године (петак) у 20.00 часова одржаће се концерт Јован Колунџија (виолина) и Иван Башић (клавир).
Цијена карте је 7 КМ, карте се могу купити на билетарници Банског двора од 27. октобра (петак) у времену од 10.00 до 18.00 часова.
Концерт је дио програма обиљежавања 85 година постојања Банског двора.

Plakat---Kolundzija---sajt-web

jovan-4-(1)-web

Јован Колунџија је рођен у Београду. Магистрирао је на Факултету музичке уметности Универзитета у Београду у класи професора Петра Тошкова, а усавршавао се код чувеног виолинисте Хенрика Шеринга, чији је био најомиљенији ученик. Иза себе има завидну свјетску каријеру и више од четири хиљаде одржаних концерата у земљи и свијету. Јован Колунџија је оснивач Центра лепих уметности у Београду, који носи назив Гварнериус по Гварнеријусовој виолини из 1754. године, на којој Јован наступа последњих тридесет година. Наш умjетник поред својих концерата, дио свог времена посвећује промовисању и даљем школовању младих талената у својој умјетничкој задужбини – Центру лепих уметности Гварнериус, који је постао најатрактивнија камерна дворана у Београду и у којем је, од његовог оснивања 2001. године, реализовано више од 850 умјетничких програма. Одлуком Владе Републике Србије, Установа „Гварнериус“ је 2013. године добила статус установе културе од националног значаја. Бројне награде и признања свједоче о високим умјетничким достигнућима маестра Колунџије, како у земљи, тако и у иностранству : Специјална Диплома на Међународном такмичењу Вијењавски у Познању 1967., Прва награда на Такмичењу младих југословенских виолиниста у Загребу 1969., Диплома на Међународном такмичењу Жак Тибо у Паризу 1969., Специјална Диплома на Међународном такмичењу Карл Флеш у Лондону 1970., Прва награда на Такмичењу  Сабре Марокин у Мексику 1971., Друга награда на Међународном такмичењу омладине у Београду 1971., Прва награда Савеза композитора Југославије на Међународном такмичењу музичке омладине Југославије  1971., Октобарска награда града Београда за најбоље стручне и научне радове студената 1971., Међународна награда на такмичењу Мађарске телевизије у Будимпешти 1971., Награда Иво Тијардовић у Загребу за бројне наступе врхунског квалитета 1977., Повеља Савеза музичких уметника Југославије Златна лира (највећа југословенска умјетничка  награда), за најуспјешнија умјетничка  остварења  између два конгреса 1974.-1979., Признања Удружења музичких уметника Србије за најуспјешније концерте у Београду 1977, 1978, 1979. и 1986. године,  Награда Орландо у Дубровнику за најбољи концерт на Дубровачком љетњем фестивалу 1982., Октобарска награда града Београда за најврједније достигнуће у области музике 1988., Грамата Патријарха српског Господина Павла 2004., Годишња награда Златни Беочуг за трајни допринос култури Београда 2006.,  Априлска награда града Београда за музичко и музичко сценско стваралаштво 2007. године, Плакета Града Сарајева 2007., Награда –Извођач године 2011- додијељена од стране часописа Музика класика, Награда –Менаџер године у култури- додијељена од стране Клуба привредних новинара Србије 2014. године, Награда – „Капетан Миша Анастасијевић“ – додијељена за афирмацију музичке културе Србије у свијету 2014 године. Вукова награда за дугогодишњи допринос развоју културе 2014.

DSCF7902---04-webИван Башић је рођен у Београду.  Музичко образовање је започео у Музичкој школи „Петар Коњовић“ у класи професорке Љубинке Кујунџић. Потом је завршио Средњу музичку школу „Стеван Ст. Мокрањац“ као ђак генерације у класама професорке Милице Васиљевић-Бисенић и професорке Жељке Воркапић, а ове године је дипломирао на Факултету музичке уметности Универзитета у Београду, гдје је студирао у класама професорке Невене Поповић, професора  Владимира Цвијића и професора Владимира Милошевића. Усавршавао се код код Александра Сердара, Рустема Саиткулова, Михаела Удеа, Константина Шербакова и Жака Рувијеа. Освојио је бројне награде и признања: два пута је био лауреат републичког такмичења, освојио је прве награде на међународним такмичењима „Бањалучки бијенале“, „Даворин Јенко“, „Михаило Вукдраговић“ и другим. Добитник је прве награде на такмичењу „Ф. Шопен“ у Риму 2013. године и награде за најбољег учесника из источноевропских земаља. Тим поводом је наступио на завршном концерту у Риму који је преносило неколико европских радио-телевизијских станица. Освојио је бронзану медаљу на такмичењу младих музичара у Кустендорфу, као и у Радовљици (Словенија) на такмичењу „Шопенов златни прстен“. У јулу 2014. године одржао је солистички концерт на љетњем фестивалу у Гмундену (Аустрија). Септембра 2014. и 2015. године наступао је на фестивалу „Тисин цвет“ у Новом Кнежевцу, а током 2015. године свирао је реситале у Египту,  Каиру и Александрији, и у Италији, на фестивалу „Nei Suoni dei Luoghi“. Исте године се представио публици на БЕМУС-у, као један од најзначајнијих младих умјетника. Наступао је широм Србије,  Босне и Херцеговине, Словеније, Италије, Њемачке Швајцарске, Албаније, Грчке, као и у бројним емисијама на радију и телевизији. Као солиста са оркестром у току ове године извео је Григов Концерт за клавир и оркестар, са Нишким симфонијским оркестром и Миленом Ињац, те Шопенов клавирски концерт у ф-молу са Симфонијским оркестром РТС-а и Бојаном Суђићем. На позив маестра Јована Колунџије у децембру 2016. године заједно су наступали  на турнеји по Србији, поводом маестровог Златног јубилеја на концертном подијуму. У марту 2014. године му је додијељена награда часописа „Музика Класика“ за најбољег младог умјетника-извођача. Добитник је највиших награда за студенте клавирског одсјека Факултета музичке уметности Универзитета у Београду: награде Фонда Олга Михаиловић, за најталентованијег студента клавира и награде Фонда Емил Хајек, за најперспективнијег младог пијанисту. Реситал Ивана Башића у Галерији Српске академије наука и уметности 2016. године је проглашен за најбољи у сезони и награђен је годишњим признањем „Станојло Рајичић“.

                                   П Р О Г Р А М

Camilles Saint-Saens  – Introduction et rondo capriccioso
Robert  Schumann  – Franz Liszt – Widmung (Посвета)
Camilles Saint-Saens– Havanaise
Michel  Legrand – „Papa can you hear me“
Luis  Enríquez  Bacalov – Il Postino
Ennio Morricone – Love Themes
Michel Legrand – Шербрунски кишобрани
Luiz Floriano Bonfa – Manha De Carnaval из филма Црни Орфеј
Carlos Gardel – Танго из филма „Scent of a Woman“

Share