КОНЦЕРТ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ ЏЕЗ КВАРТЕТА

У Концертној дворани Банског двора 26. марта (субота) 2022. године у 20.00 часова одржаће се kонцерт интернационалног џез квартета GERALD PREINFALK – саксофон (Аустрија), MIKE GOTTHARD – гитара (Мађарска),  PER BASS VIKING MATHISEN -електрични бас и контрабас ( Норвешка) и  KORNEL MOGYORO – перкусије (Мађарска).

Улазнице за концерт по цијени од 7 КМ могу се купити на билетарници Банског двора од 15. марта (уторак) , сваким радним даном осим недјељом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

GERALD PREINFALK и PER MATHISEN пријатељи су још  од раних деведесетих када су заједно студирали на свјетски познатом “ Berklee College of Music “ у Бостону (САД).

У протеклих 30 година били су творци или учесници небројених пројеката, бендова, снимања, албума и композиција. Они су попут браће различитих мајки. Овај нови квартет међународних димензија су оформили позивајући два невјероватно талентована Мађара: новог чаробњака за гитару MIKE GOTTHARD и маестра удараљки – KORNEL MOGYORO.

Музика коју ће квартет изводити композиције су Преинфалка и Матисена што сваком члану састава даје велику слободу да импровизује, и у колективном окружењу али и соло. Прелази из прекрасних мелодија с дражесним хармонијама у замршене ритмове и летеће линије супер брзих прстију. Сва четворица су прави мајстори на својим инструментима, као извођачи али и композитори, и засигурно ће публици пружити невјеројатно искуство које ће памтити јако дуго.

GERALD PREINFALK, мајстор саксофона Аустрије који као нико други на овој планети успијева бити џез извођач на највишем нивоу, а уједно и модерни класик. Невјероватно виртуозан на свом инструменту, добија саксофонске симфоније компоноване посебно за њега и наступа са свјетски познатим оркестрима. Од 2008. му је додијељена професура за класични саксофон на универзитету у Грацу, а предаје и у Бечу и Клагенфурту. Предавао је и у склопу Ерасмус програма у Стразбуру, Вроцлаву, Љубљани и Мадриду.

MIKE GOTTHARD припада новој генерацији европских музичара који немају границе за оно што могу постићи и којим музичким жанром их окружују.

Он наступа с рок, поп, џез и фолк бендовима не трепнувши. Он је звијезда гитаре за будућност и већ је у својим 20-им изградио име у рангу највећих у Мађарској.

PER BASS VIKING MATHISEN је норвешки одговор Jacu Pastoriusu и Nielsu Henningu Ørstedu Pedersenu на  на контрабасу. Наступао је у преко 40 земаља свијета с неким од најпознатијих џез легенди на планети. Издао је чак 15 компакт фискова под својим именом. Ово ће бити његов трећи наступ у прекрасној дворани Банског двора. Овај пут, обећава, потрудиће се бити умјеренији са волтажом.Матисен је познат по свом громогласном басу и запањујућој техници на својим басовима.

KORNEL MOGYORO маестро је удараљки из Будимпеште који је, на себи јединствен начин, џентлмен старе школе у животу и музици. Његов њежан додир и финоћа на његовим инструментима су ништа мање него невјеројатни. Он се односи према „својим бебама“ с највећим поштовањем и подиже музику на вишу духовни ниво. Могyорó је далеко највећи перкусиониста којег је Мађарска изњедрила, што говори само о себи много, јер је мађарска музичка традиција ручног бубњања огромна. Један и једини, Quincey Jones га је одабрао да свира на његовом недавно изведеном импозантном концерту у Будимпешти. 

Share