Концерт гудачких квартета – Дани Владе С. Милошевића

У Концертној дворани Банског двора 18. априла 2017. године (уторак) у 20,00 часова одржаће се концерт гудачких квартета,
Учествују: професори и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

дани.владе.с

Иван Оташевић, студије виолине завршио је у класи проф. Уроша Пешића на Академији уметности у Новом Саду. Магистрирао је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у класама проф. Уроша Пешића и проф. Маје Јокановић. Запослен је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци као предавач на предмету виолина, у звању доцента.

Милутин Младеновић студије виолончела дипломирао је на Московском државном конзерваторијуму Чајковски, у класи професора Кирила Родина, а магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Виктора Јаковчића и Реље Ћетковића. Бави се педагошким радом као ванредни професор на Катедри за гудачке инструменте на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу и на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Немања Марјановић дипломирао је и магистрирао на Факултету музичких уметности у Београду, у класи професора Дејана Млађеновића, а тренутно је на докторским студијама на Универзитету уметности у Београду. Постдипломске студије завршава и у Мадриду на високој школи за музику Краљица Софија (Escuela Superior de Musica Reina Sofiа) у класи реномираног свјетског соло виолисте Жерарда Козеа (Gerard Caussea). Предаје на Факултету музичких уметности у Београду и на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Соња Војводић je основне студије завршила на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци и мастер студије на ФМУ Београд у класи проф. Маје Јокановић. Тренутно је запослена као асистент на предмету виолина на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Милана Смиљанић је први цилус студија завршила на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, у класи проф. Уроша Пешића и Маје Јокановић. Тренутно похађа мастер студије у класи проф. Маје Јокановић, такође на АУБЛ, гдје је и запослена, као асистент проф. Ивану Оташевићу.

Наташа Грујиновић је завршила основне студије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, смјер виолина, у класи проф. Марије Мисите. Запослена је у Школи за основно музичко образовање „Прњавор“.

Срна Мајар је завршила Основну музичку школу „Владо Милошевић“ у класи проф. Душана Шестића  – виолина, и  Средњу музичку школу у класи проф. Мирјане Бубић – виола. Тренутно је на трећој години Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци у класи проф. Немање Марјановића.

Озрен Четковић  је завршио основну и средњу музичку школу Владо Милошевић у Бањој Луци.  Дипломирао на одсјеку за виолончело у класи професора Бранислава Петровића 2010. године на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци. Тренутно је на мастер студијама у класи проф. Милутина Младеновића.

 * * *

Владо С. Милошевић (10.04.1901 – 06.02.1990) је музички полипрагматик који је оставио неизбрисив траг на развој музичке културе у БиХ. Рођен је у Бањалуци у породици трговца Саве и мајке Јованке. Музику је студирао у Загребу и Бечу. Кроз педесет година умјетничког и научног рада оставио је опус од преко 500 композиција, скоро свих музичких форми, и прикупио је више од 2000 народних напјева  и објавио неколико значајних етномузиколошких студија. Компоновао је прву босанскохерцеговачку оперу „Јазавац пред судом“. Поред хорских композиција, соло пјесама, композиција за симфонијски оркестар и соло инструменте, значајно мјесто у његовом опусу заузима камерна музика. Међу најважнија камерна дјела спадају она која су писана за гудачки квартет. Написао је дванаест композиција за овај састав. Дјела за гудачки квартет се могу подијелити у двије групе, дјела намјењена саставу гудачког квартета и гудачки квартети, као формални жанр. У другу групу спадају четири гудачка квартета и композиција „Камени спавач“ за гудачки квартет и рецитатора. Владо Милошевић је добитник бројних награда и признања у земљи и иностранству, а 23.11.1967. године је постао редовни члан Академије наука и умјетности Босне и Херцеговине.

ПРОГРАМ

Први гудачки квартет (1953) – Владо С. Милошевић

 • Andante con moto
 • Allegretto scherzando

Милана Смиљанић – I виолина, Наташа Грујиновић – II виолина,
Срна Мајар – виола,  Озрен Четковић – виолончело

Други гудачки квартет у еф-молу  (1960) – Владо С. Милошевић

 • Allegro moderato
 • Lento
 • Animato
 • Allegro con brio

Иван Оташевић – I виолина, Милана Смиљанић – II виолина,
Немања Марјановић – виола,  Милутин Младеновић – виолончело

Трећи гудачки квартет (1968) – Владо С. Милошевић

 • Allegro
 • Andante
 • Allegro

Соња Војводић – I виолина, Наташа Грујиновић – II виолина,
Срна Мајар – виола, Озрен Четковић – виолончело

Четврти  гудачки квартет (1979) – Владо С. Милошевић

 • Allegretto doppio
 • Andante ma non tropo
 • Allegro

Иван Оташевић – I виолина, Соња Војводић – II виолина,
Немања Марјановић – виола,  Милутин Младеновић – виолончело

Музички продуцент:  проф. Саша Павловић

Share