Концерт „Gentlemen kamerni duo“ – Борис Дукић (кларинет и саксофон) и Златан Мирић (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 29. јула (сриједа) 2020. године у 21:00 час одржаће се концерт GENTLEMEN KAMERNI DUO – БОРИС ДУКИЋ (кларинет и саксофон) и ЗЛАТАН МИРИЋ (клавир).

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за сваки програмски садржај је ограничен на 50 посјетилаца. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Бесплатне позивнице за сваки догађај могу се преузети од  22. јула на билетарници Банског двора, сваким радним даном, осим неђељом у периоду од 10:00 до 18:00 часова.

Борис Дукић,  рођен  је  30.04.1975.  године  у  Пиједору гдје  завршава  Основну  школу  и  стиче  основно  музичко  образовање.  Музичку  средњу  војну  школу  похађа  у  Сарајеву  у  класи  професора  Станислава  Селака, а  завршава  у  Новом  Саду  у  класи  професора  Јосипа  Гашпаревића  (1989 – 1993. године).  Диплому стиче на Академији уметности у Банјалуци “Дипломирани  музичар – кларинетиста“ у класи професора Николе Срдића, те код истог професора наставља и постдипломске студије и стиче звање магистра. Од 1993. до 2002. године службује као професионално војно лице у Бањалуци и Београду у Војним оркестрима  као први кларинетист и помоћник диригента. У Музичкој школи “Владо Милошевић “ хонорарно ангажован као наставник кларинета од  1996. до 2002. године, а од 2002. године до данас у сталном радном односу као професор кларинета и саксофона. Од 2004. године обавља и  дужност шефа дувачког одсека.

Nаграђен  је Златном  плакетом  Универзитета  у  Бањалуци  за  постигнути  успјех  на  основним  студијима, а  за  вријеме  службовања  похваљен је  од  Министра  одбране  Републике Српске.

Остварује  велики  број  наступа   као  солиста  и  као  члан  различитих  оркестара  и  камерних  састава, од оснивања члан камерног састава “Либертанго“.  Снимао је  различите  материјале  за  РТРС, РТС, РВ, АТВ, ЈС МП БиХ. Учестовао је на  виликом  броју  семинара, а  његови  ученици  постижу  запажене  резултате  на  домаћим  и  међународним  такмичењима.

Златан Мирић  је рођен у Бањалуци гдје је стекао ниже и средње музичко образовање у Музичкој школи “Владо Милошевић”. Клавир је дипломирао у Бањалуци 2013.год у класи проф. Владимира Цвијића и наставља мастер студије камерне музике у класи проф. Тимее Хотић. Током студирања бавио се аранжирањем композиција за тамбурашки оркестар .

Од 2015. године налази се на мјесту диригента и умјетничког руководиоца  Градског  тамбурашкког оркестра . Са тамбурашким оркестром осваја награде широм Европе и оркестар добија “Gran Prix“ за најбољи оркестар 2017. године у Новом Саду али осваја и прву награду у Осијеку на фестивалу тамбурашке глазбе.  Године 2017. оснива градски хор “ Јазавац” у оквиру истоименог позоришта  . За позориште “Јазавац”  пише музику за неколико представа , а његова композиција „Балканиера“ је уврштена у хрватско издање нових композиција за тамбурашки оркестар . Урадио је преко 200 аранжмана и 10 композиција за оркестар . Учествовао је као водитељ тамбурашког кампа у Чешкој и Србији.

Град Бањалука уручио му је награду младих за велики допринос култури 2018.године .

Поред концертних активности као пијаниста бави се и педагошким радом  те као професор клавира предаје у Бањалуци и Добоју, а тренутно је у сталном радном односу у Музичкој школи “Константин Бабић “ у Прњавору.

 

ПРОГРАМ:

Мишел Мангани: “Pagina“

Мишел Мангани: “Executive“

Пакито де Ривера: 2 Латино плеса

Џон Вилијамс: “Victor’s Tale’’

Џорџ Гершвин: Американац у Паризу

( аранжман: Мишел Мангани)

Ежен Боца: Арија

Габриел Гровлез: Сарабанда и Алегро

Педро Итуралде: Мала чарда

Слава Казикин: Џезофон

 

Share