Концерт џез састава COMBINE QUARTET & вокалне солисккиње ТАТЈАНЕ ТОПИЋ МАТИСЕН у Арт дворишту

 У Арт дворишту Банског двора  29.август (уторак) 2023. године у 21.00 час одржаће се концерт џез састава COMBINE QUARTET &  вокалне солискткиње ТАТЈАНЕ ТОПИЋ МАТИСЕН.

Бесплатне позивнице можете преузети на билетарници Банског двора од уторка 15. августа сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

На концерту у Арт Дворишту Банског двора публика ће имати прилику чути џез стандарде у вокалној интерпретацији Татјане Топић Матисен, те неколико домаћих пјесама у модерном џез руху…

ТАТЈАНА ТОПИЋ рођена је у Бањалуци 1980. године. Након средње музичке школе „Владо Милошевић“ у Бањалуци завршава Академију умјетности, музички одсјек (смјер етномузикологија) гдје стиче звање мастер етномузикологије. Године 2008. добија стипендију Међународне федерације фонографске индустрије (ИФПИ, Аустрија) за мастер студије из музичког менаџмента на универзитету у Krems an der Donau у Аустрији, који завршава три године касније успјешном одбраном мастер тезе из музичког маркетинга (област брендирања) и стиче диплому мастера музичког менаџмента.

Упоредо са музичким школовањем, од 14. године пјевала је жанровски шаролик репертоар, од традиционалне, преко поп-рок-фанк музике до џеза. Наступала је са разним бендовима од којих највише са бањалучким поп-рок бендом “SoundBeat” (током двије године преко 300 концерата на простору цијеле БиХ) а од 2013. повремено и са „Сарајево џез  герилом“ и бањалучким „Комбајн квартетом“.

Задњих године година се рјеђе појављује у улози извођача, а чешће тоур менаџера једног од најзначајнијих џез басиста и контрабасиста данашњице, норвешког БАСС ВИКИНГА, Пера Матхисена. Топић и Матхисен су се упознали на једном од аустријских џез фестивала на којем је радила у организацији када је Матхисен био један од извођача. Данас су поред пословних сарадника и животни сапутници који када нису на точковима између европских концертних бина бораве у Лакташима, Бечу (Аустрија) или Сандефјорду (Норвешка).

Комбајн Квартет је настао 2012. године у Бањалуци. Чине га четворица ентузијаста и умјетника:

Милан Савић, дипломирани академски музичар, професор клавира, пијаниста и диригент, Стефан Тешановић, будући доктор медицине, врсни гитариста бенда, Дејан Ђорђевић, дипломирани академски музичар, професор контрабаса и гитаре, Дејан Тркуља, дипломирани академски музичар, магистар кларинета, докторант на Академији уметности у Новом Саду, доцент професор на Академији умјетности Бања Лука и бубњар бенда.

Са жељом да помире традиционално и модерно, а да у томе пронађу свој стил и правац, стварају своју, ауторску музику, и раде на свом првом компакт диску. Осим тога, прилагођавају, и на свој начин изводе џез стандарде. Одржали су низ концерата, од којих са задовољством издвајамо, већ традиционалне jazz date−ове у Народном позоришту Републике Српске. Наступали су у Београду, Новом Саду, Нишу, Суботици, Врању, Сарајеву, Бањалуци, Приједору, Градишци, Бихаћу, Фочи, Теслићу, Kозарској Дубици, Требињу, Андрићграду у Вишеграду, те у Стразбуру  и Санкт Петербургу, као и на регионалним музичким  фестивалима, ОK фесту, Пецка аутдор фестивалу, Требиње џез фестивал и Џез фестивалу на Зеленковцу.

На најважнијем џез догађају у Бањалуци, INTIME JAZZ FEST -у, одржали су солистички концерт гдје су представили ауторску музику а редовно су background бенд фестивала и носиоци Jazz Jam session-а, те су наступили са највећим џез музичарима ових простора и шире, као што су Бојан Зулфикарпашић, Матија Дедић, Васил Хаџиманов, Пер Матисен, Дејан Терзић, Влатко Стефановски, Димитријем Васиљевићем, Џино Маљоковић и Београдски џез квартет…

„Комбајн квартет“ музику схвата као изазов, те је у том креативном духу спреман за сарадњу са другим умјетницима у различитим пројектима из чега је поникао ,,Jazz Poesy Cabaret“ и први мултимедијални компакт диск под називом “Не правдам се, већ се исповиједам”. У сарадњи са Музичком школом „Владо Милошевић“ настаје пројекат „Музика из пера пјесника“, а из сарадње са РТРС-ом и продукцијом ЕТМ снимају музику и квиз „Научи се човјече!“. Издвајају и предивну сарадњу са бањалучким џез саксофонистом Драшком Kецманом који живи и ради у Kанади, глумицом Народног позоришта Републике Српске, Слађаном Зрнић, и вокалним солискињама Маријом Шестић, Аницом Зрилић, Уна Шушница, као и афирмисаним бањалучким гитаристима Александром Михићем и Владимиром Тубићем Тубом и пијанисткињом Сањом Зелић.

Share