Kонцерт ансамбла ФЛУТЕТЕ у Арт дворишту

У Арт дворишту Банског двора  28.августа (понедјељак) 2023. године у 21.00 час одржаће се концерт ансамбла ФЛУТЕТЕ којег чине музички умјетници Марија Пилиповић – флаута, пиколо и алт флаута, Сунчица Лончар – флаута, бас флаута и Дејан Јанковић – клавир.

Бесплатне позивнице можете преузети на билетарници Банског двора од понедјељка 14. августа сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

АНСАМБЛ  ФЛУТЕТЕ  је основан у фебруару 2014.године.

За осам година постојања публика је овај ансамбл упознала кроз музицирање у разним формацијама (дует, трио, квартет) уз кориштење скоро свих врста флаута (пиколо, стандардна флаута, алт и бас) као и свирање традиционалних и модерних техника те интерпретацију разних стилова (класична музика, џез, филмска музика..).

Ансамбл је до сада остварио преко стотину концерата у земљи и иностранству. Интерпретације “Флутета” су се нашле на ЦД-у издатом од стране ФИМУ фестивала на којем су “Флутете” и наступале 2017.године. представивши се као квартет француској публици кроз три цјеловечерња концерта. Такође у формацији квартета представиле су се и руској публици на манифестацији „Дани Републике Српске у Санкт Петербургу“ гдје су одржале серију цјеловечерњих концерата 2018.године.                       

Снимале су аудио- видео материјал за РТРС у продукцији „Концепт“ гдје су представиле све стилове које изводе са по једном композицијом.

Многи композитори стварају дјела посвећујући их „Флутетама“. За једно од дијела (“Sukkei-en kara Shibuya”, Nikolai Brücher, Њемачка) је снимљен и видео спот. Сарађују и са домаћим композиторима (Д. Мастикоса и Х.Мухић) као и са композиторима из земаља окружења (Љ.Николић, С.Нешић, Ђ.Марковић, А.Розман) који су током прошле и ове године створили музику за трио „Флутете“ – двије флауте и клавир.

ПРОГРАМ

  1. Franz Doppler, ANDANTE I RONDO op.25

Једно од најпопуларнијих дијела за двије флауте и клавир, омиљено и код извођача и код публике настало у  вријеме техничког усавршавања флауте када се нови звук желио приказати како кроз тонске тако и кроз техничке карактеристике усавршеног инструмента. Први дио доноси лирску романтику испреплићући мелодијску линију кроз дијалог двију флаута, док је други живахан, узбудљив рондо плесног карактера.

  • Ian Clarke, MAYA

Прелијеп сањив  комад у којем  термин Маyа значи илузија, а не, како се у први мах помисли, јужноамеричка цивилизација. Заснован је на  дјелу “Pasage” из 1986. (Clarke/Hicks/Painter).  Ian Clarke га је аранжирао 2000. године, а објавио 2001. Флаутистима изазов представља као прво двоструки језик, а потом и непрекидна смјена водеће и пратеће мелодије кроз дионице. 

  • Хајрудин Мутић, ALTERED BRAIN

I Agiatamente

II Agitato e rigoroso

III Irresoluto

IV Impetuoso

“…ево ме, ту сам, у својој глави. Коначно сам стигао у свој мозак, у своје болове… И чини се да то овај пут није илузија. Уствари, можда је то ипак само магија којом хортензије поносно и тихо алтерују своје боје….”,каже Мухић у предговору за Алтеред браин, дјело инспирисано џезом и носталгијом, описујући музиком стање свога ума у бурним и стресним ситуацијама из личног живота и искуства.

  • Franz & Karl Doppler, MAĐARSKA FANTAZIJA op.35

Браћа Franz и Karl су створили заједно ово дјело уткавши у њега сво         богатство мађарске народне музике: специфичне ритмове, ведре и живахне плесне мелодије те лагане лирске линије. И многим другим композиторима тог доба народна музика је била непресушни извор        инспирације за стварање класичне музике, али посебност овог дјела је још и у томе што су га браћа као врсни флаутисти и изводили.

  • Љубомир Николић, …..ОД ЗАПИСАНОГ

Дјело представља ауторову „игру” звука, свјетла и покрета, блиску музичком театру.

Почетна идеја произилази из текстуалног предлошка влашке бајалице – бајалица за записано, који се нестабилно и узбуђујуће трансформише у музички материјал. Три извођача кроз ова три елемента (звук, свјетло и покрет) налазе своје мјесто у звучном и реалном простору. Аутор истражује улогу текста и његов утицај на звук, визуелне и сценске елементе, остављајући могућност слушаоцу да доживи композицију на субјективан начин.

Share